2013-06-13

Türkiye'de bitki ıslahçı hakkı koruması alanında Destek Patent lider

Türkiye'nin bitki çeşitleri Destek Patent'le koruma altında

Türkiye'nin lider marka ve patent vekili Destek Patent, 2012 yılına ait Bitki Islahçı Hakları Raporu'na göre Bitkisel Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'ne yaptığı 115 adet ıslahçı hakkı başvurusuyla en fazla başvuru dosyalayan vekil firma oldu.

Destek Patent, marka ve patent danışmanlığındaki lider konumunu, yeni bitki çeşidini geliştiren kişi ve kurumların haklarını koruma altına alan "bitki ıslahçı hakları" alanında da sürdürüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Bitkisel Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (BUGEM) tarafından açıklanan 2012 yılı Bitki Islahçı Hakları Raporu'na göre 2004 yılından 2012 yılı sonuna kadar 115 adet başvuru yapan Destek Patent yüzde 56 oranıyla en fazla başvuru dosyalayan vekil firma oldu.

Hakları korunan bitkilerle yüksek kazanç

Bitki ıslahçı hakkı koruma başvurusunun ciddi maddi avantajlar sağladığını söyleyen Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz: "Bitki ıslahçıların geliştirdiği bitki çeşitleri taşıdıkları belli bir maddi değerin yanı sıra karakteristik özellikleri nedeniyle katma değeri yüksek ürünler olarak işlem görüyor. Bu çeşitleri korumanın yolu ise öncelikle hak ihlalini önlemeden geçiyor. İhlal oluştuğunda ise maddi kayıpları karşılamak bakımından koruma önem kazanıyor" dedi.

Kemal Yamankaradeniz, haklarını koruma altına almayan ıslahçıların karşılaşabilecekleri zararlar hakkında ise şunları ekledi: "Koruma olmaması; ıslahçının zahmetle geliştirdiği bir ürünün topluma mal olması ve herkes tarafından kullanılabilir olması anlamına gelir ki bu iki şekilde zarar verir. Birincisi çeşidin farklı kişi veya kurumlarca kullanımı zamanla özelliklerini kaybetmesine ve başka türlerle karışmasına neden olabilir. İkincisi de bu çeşide olan talebe göre ıslahçının elde edeceği gelir belirgin şekilde azalır."

Destek Patent 2012 yılında da lider

BUGEM'in raporuna göre Aralık 2012 tarihine kadar yapılan 682 başvurunun 400'ü vekil aracılığı ile yapılmış başvurulardan oluştuğu ve 400 başvurunun 206 tanesi patent ve marka vekilliği yapan kuruluşlarca yapıldı. Raporda yer alan verilere göre Destek Patent ikinci sıradaki vekil firmaya göre yüzde 64 daha fazla başvuru dosyalayarak 2012 yılında da açık ara liderliğini sürdürmüştür.

Türkiye'de yıllar süren çalışmaların ardından ve büyük emek harcanarak yetiştirilen yeni bitki çeşitlerinin izinsiz olarak kullanılmasını önlemek için bitki ıslahçı firmaların başvurdukları yollardan biri ıslahçı hakkı korumasıdır. Bitki çeşitlerinin koruma altına alınması firmaların gelir elde etmesini ve yeni çeşitler geliştirilmesini teşvik eder. Yeni geliştirilen çeşitlerin mevcut çeşitlere göre üstün yönleri olduğu için, bunlar tarım uygulamalarında daha avantajlıdır. Çiftçiler koruma altına alınan bitki çeşitlerini kullanarak daha verimli, dayanıklı ve özgün niteliklere sahip ürünler elde edebilirler.

Başvuruların en emin yolu vekil kuruluşlar

Önümüzdeki yıllarda başvurularda patent ve marka vekili kullanma oranının artacağının öngörüldüğünü belirten Kemal Yamankaradeniz, tohumluk üretimine odaklanan firmaların ıslahçı hakları gibi uzun prosedür ve uzmanlık gerektiren, hak ihlali ortaya çıkması halinde de uzman kişilerle hareket etmeyi gerektiren işlemlerde vekil kuruluşlardan hizmet almayı tercih edeceklerini belirtti.

Destek Patent'in sadece sayısal değerlerdeki artış ile değil, aynı zamanda hizmet kalitesindeki artış ile dosyaladığı başvuruların sorunsuz ve tek seferde sonuçlandığını söyleyen Yamankaradeniz, "Destek Patent her konuda olduğu gibi, farklı kanunlara dayanan, bilgi ve deneyim isteyen ıslahçı hakkı işlemlerindeki hizmetlerini ve liderliğini uzman personeli ile sürdürmeye devam edecektir" dedi.