2013-01-04

Bodrum Mandalinası'nın coğrafi işaret tescili yapıldı

Bodrum Mandalinası coğrafi işaret tescili aldı, markalı meyve oldu

Kendine has kokusu ve tadıyla ünlenen Bodrum Mandalinası'nın "Coğrafi İşaret Tescili" Destek Patent tarafından gerçekleştirildi. Bodrum Ticaret Odası (BODTO) desteği ve Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği'nin başvurusunu 2009 tarihinde gerçekleştiren Destek Patent, "Bodrum Mandarini" olarak tescil işlemleri tamamlandı.

Destek Patent Ege Bölge Müdürü Süleyman Zemin, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından hazırlanan tescil belgesini Bodrum'daki bir mandalina bahçesinde düzenlenen törenle Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon'a teslim etti. Mahmut Kocadon törende yaptığı konuşmada Bodrum Mandalinası'nın tescilinde olumlu katkılar sağlayan Destek Patent Ege Bölge Müdürü Süleyman Zemin'e teşekkür etti. Yöreye özgü mandalinadan yapılan gazoz, reçel, lokum ve kolonya gibi pek çok ürünün marka değerinin korunacağı aktaran Kocadon, "Bodrum'lu mandalina üreticilerine değer oluşturacak "Coğrafi İşaret Tescili"ni almaya hak kazandık. Aldığımız tescil ile ürünümüzün marka değerinin korunacağına ve üreticilere önemli avantajlar getireceğine inanıyorum." dedi.

Türk çiftçisine örnek olacak

Destek Patent Ege Bölge Müdürü Süleyman Zemin coğrafi tescil belgesinin teslimi sırasında "Özellikle Bodrum Ticaret Odası'nın ve Bodrum İlçesi Turuncgil Üreticileri Birliği'nin yoğun ve ısrarlı çalışmaları sonucunda tescil işlemi gerçekleşti. Türkiye çiftçisine ve üreticisine örnek olacak bir çalışmayı hayata geçirdik. Türk Patent Enstitüsü'nde üç yıl süren çalışmanın sonucunda bu belgeyi aldık. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Bodrum Mandalinası için Coğrafi İşaret'e bakılmalı

BODTO Başkanı Mahmut Kocadon ise yaptığı açıklamada "Bu belge Bodrumlular için önemli, manevi olarak ürünümüze sahip çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yıllardır Bodrum Mandalinası'nı geliştirdik ve ekonomimizin temel direği haline getirdik. Turizm sebebiyle mandalina kenarda kaldı. Tekrar Bodrum Ticaret Odası ve Turunçgil Birliği olarak Bodrum Mandalinası'nı ön plana çıkarmak ve ekonomik katkı sağlamak üzere iyi bir çalışma yaptık. Yaklaşık üç senelik bir çalışma sonucu coğrafi işaret tescilimizi aldık. Artık kimse Bodrum'un marka ismini değerlendirip başka yörelerin mandalinasını Bodrum Mandalinası diye satmayacak. Bunun ciddi cezaları var. Hiçbir satıcıya bu cezaları uygulamak istemeyiz ama sonuçta biz de mevcut bahçelerimizi ve marka değerimiz korumak zorundayız. Bundan dolayı tüm tüketicilerin Bodrum Mandalinası diyerek satılan mandalinaları alırken Bodrum coğrafi işaretine bakmalarını rica ediyorum" dedi.

Mandalinaya barkod geliyor

Mahmut Kocadon, Bodrum Mandarini yetiştiricilerine de bir çağrıda bulundu. Kocadon şöyle devam etti: "Üreticilerimiz mandalinasını satarken bu belgeleri kullansınlar. Tüccarları bilgilendirsinler, onlar da diğer illere mandalina götürürken bu tescil belgelerini yanlarında bulundursunlar ki Bodrum Mandalinası'nın katma değeri yüksek olsun" dedi. Başkan Mahmut Kocadon tescil belgesinin getirdiği haklarının daha iyi denetlenebilmesini sağlamak amacıyla barkotlu sistemler ile çalışmalar yapılacağını da sözlerine ekledi.