2012-01-30

TPE Kanunu'nda değişiklik yolda

Türk Patent Enstitüsü kuruluş ve görevleri hakkındaki kanun ile "Marka", "Patent", "Endüstriyel Tasarım" Kanunları ve Kanun Hükmünde kararnamelerinde değişiklik yapılmasına dair yasa taslağı hazır. Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Taslak, bu anlamda dünya ile sınai haklar alanında entegrasyonu sağlamak yolunda önemli değişiklikler içermekte" dedi.

Türk Patent Enstitüsü kuruluş ve görevleri hakkındaki kanun ile "Marka", "Patent", "Endüstriyel Tasarım" Kanunları değişiyor. Taslak çalışmaları tamamlanan yasa taslağı pek çok değişikliği de beraberinde getiriyor. Basın mensupları ile buluşan sektörün lider marka ve patent vekilliği kuruluşu Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu BaşkanıKemal Yamankaradeniz, "Kanunun artık yurtdışındaki emsallerine daha yakın olduğunu, sınai hakların tescili ve korunması süreçlerinin önemli ölçüde kısalacağını ve hızlanacağını görüyoruz. Taslak, bu anlamda dünya ile sınai haklar alanında entegrasyonu sağlamak yolunda önemli değişiklikler içermektedir. Sanayinin ve Üniversitelerin inovasyon ekseninde buluşması, katma değerli milli üretim hedeflerinin gerçekleşmesi için patent alanında değişiklikler getirmektedir" diye konuştu.

"Tüm bu değişiklikler, 2023 ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesi yolunda doğru zemini sağlamak için gerekliydi" diyen Yamankaradeniz, "Destek Patent olarak sektörümüzün bu değişikliklere dair ihtiyaçlarını kurumlar nezdinde pek çok kez dile getirdik. Sürece katkı sağlamak amacıyla, özellikle Üniversite-Sanayi İşbirliği noktasında 2008 yılında başladığımız İnoversite projemizin de bu yıl tüm bu olumlu gelişmelerle birlikte ivme kazanmış olması sevindiricidir. Geçtiğimiz günlerde ilk İnoversitemiz olacak olan Uludağ Üniversite ile anlaşmaya vardık" dedi.

Üniversitelere patent başvurusu hakkı

Hazırlanan taslakta "patent" ve "faydalı model" başvurularındaki yeni esaslara değinen Kemal Yamankaradeniz, "Taslağa göre, ‘Şekilsel İncelemeler'de işlem durdurma kaldırılmaktadır. Üniversitelerde ‘Serbest Buluş' kaldırılıyor. Mevcut uygulamada üniversite öğretim görevlilerinin yapmış oldukları buluş serbest buluş olarak değerlendiriliyordu. Üniversite bundan hak talebinde bulunamıyordu. Asıl önemli olan ise çok fazla öğretim görevlisinin patent müracaatı olduğu halde bağlı bulundukları üniversitelerin patent sayıları yok denecek kadar azdı. 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye'deki üniversitelerin kendi adına yaptığı müracaat sayısı 33'de kalmıştır. Dolayısıyla da üniversitelerin patentten gelir elde etmesi mümkün olmuyordu. Yeni mevzuat bunu ortadan kaldırmaktadır. Artık Üniversiteler kendi adına patent başvurusunda bulunabilecekler. Böylece üniversitelerin patent sayıları da gelirleri de artacak. Buluş hakkı 3'te 1 oranında buluş sahipleri arasında paylaşılıyor olacak" diye konuştu. Taslakta patent yayın süresinin 3 aya çekildiğini ifade eden Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yamankaradeniz, "Mevcut uygulamada ise 6 aydır. Araştırma talimatı bildirimden itibaren 6 aydır. Taslakta ‘İncelemesiz Patent' kaldırılmış. Belgeden sonra da 6 ay itiraz hakkı öngörülüyor. Yeni taslak, patent süreçlerini hızlandıran bir yapıda diyebiliriz. ‘Faydalı Model Araştırma Talebi' zorunluluğu geliyor." dedi.

İptal süreçleri kısalacak

"Taslakta grup firmalarının benzer markalarının muvaffakatname vererek reddedilmemesin de önü açılıyor" diyen Kemal Yamankaradeniz, "Taslakta tasarım başvurularında 3 ay yayın süresi uygulaması dikkati çekiyor. Yeni taslakta, tasarım konusunda kısa sürede belge alma imkanı ve belge alındığında 3. şahısların istedikleri zaman itiraz haklarını kullanabileceklerini görüyoruz. Uygulama ile, 3. şahıslar artık dava açmadan itiraz edebiliyor olacaklar. Yeni taslak tescil süreci ve olası iptal süreçlerini önemli ölçüde kısaltacak" şeklinde konuştu.