Ticari Markalar ve Sosyal Medya

Sosyal medya, kişinin iş fikirlerini şahsi yoldan veya iş dünyası vasıtasıyla tanıtmak üzere iletişim kurması için son derece önemli bir araç haline gelmiştir.

Ürün veya hizmetlerin görünürlüğü bir dizüstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefonda yalnızca birkaç tık ötededir ancak sosyal medya platformları, Fikri Mülkiyet haklarının, özellikle de ticari marka kanununun korunması ve uygulanması için zorluk teşkil etmektedir.

Sosyal medyadaki etkinlik, yalnızca bir marka ile tanımlanan ürün veya hizmet hakkında bilgi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bir kişi veya şirketin genel imajına ve itibarına katkıda bulunur. Çevrimiçi marka koruması, kullanım ve mesaj tutarlılığı ile başlar. Markanızı korumak için derin bir odaklanma sürecine ihtiyacınız var ve bu, çevrimiçi dünyaya girmeden önce yapılmış olmalı.

Kovid-19 pandemisi küresel ekonomiyi paramparça ederken, şirketler nasıl müşteri kazanacakları ve elde tutacakları konusunda baskı altındalar.

Son yıllarda Kovid-19, ailece işletilen dükkanlardan zincir perakendecilere kadar birçok şirketi işlerini sürdürmek için sosyal medya var olmaya veya mevcudiyetlerini genişletmeye zorladı.

Bu nedenle sosyal medya platformlarının kullanımı önemli ölçüde artmıştır.

Sosyal medya, yeni ve mevcut markaların ürün ve hizmetlerini tanıtmaları için çok önemli bir seçenek olsa da, rakipleri varlıklarını teslim etmek ve onların fikrî mülkiyetlerini korumak büyük bir zorluktur.

Sosyal Medya Stratejileri

Büyük resim trendleri, sosyal medya stratejisinin yeni bir yön aldığını gösteriyor.

Marka koruması tek başına yapılmaz, mesele sadece markanızı güvende tutmaktan ibaret değildir. Aşağıda verilenler gibi birçok farklı görev söz konusudur;

Markanızı korumak ve tanıtmak için birden fazla alan adına sahip rakiplerin ve dolandırıcıların önüne geçmek
Marka varlıklarınızı koruma; logo, marka, slogan, içerik, çalışanlar
Bir üslup yaratmak, hikayenizi anlatmak ve özgünlüğünüzü, karakterinizi ve itibarınızı korumak
Negatif duyguyu pozitife çevirmek ve bağlılığı ölçmek
Görünürlük payınızı ölçmek ve sektörünüzde sesi en çok çıkan olmak

Sosyal Medya Sitelerinde Marka İsimlerinin Güvenliğini Sağlama


Ticari bir ortamda izinsiz kullanıma karşı ticari markaların korunması ışığında koruma yaptırımı çok önemlidir.


Markanızın, ürünlerinizin, logonuzun, sloganınızın size has kalması için onları ticari marka haline getirmelisiniz.

Bir rakibin, ticari markalı adlarınızla kafa karıştıracak kadar benzer sosyal medya hesaplarını elde etmesini önlemek için, bir şirket, ürünlerinin ve/veya hizmetlerinin tanıtılacağı büyük sosyal medya platformlarında şirket adının yanı sıra marka adlarını proaktif olarak güvence altına almayı düşünmelidir.

Son yıllarda markaların izinsiz kullanımlarının geniş kapsamı ve sosyal medyadaki itibarları ışığında marka sahipleri, sosyal medya sağlayıcıları ve internet kullanıcıları arasındaki hukuki ihtilaflar önemli bir konu haline gelmiştir.

Tek tek davalar üzerinden dava açma ölçeklenebilirliği ve çevrimiçi hizmet sağlayıcılarının sıkı sorumluluklar için kanuni hükümlere bağlanıp bağlanmaması dahil bir takım durumlar tartışılmalıdır.

Pandeminin son yıllarında internet üzerinden çalışma büyük bir yükseliş yaşadı. Gelişmeleri gözlemlemek ve takip etmek çok önemli.

Tüketiciler sosyal platformlarda nasıl bağlantı kuruyor?

Ne tür içerikler trend oluyor?

Hayat yavaş yavaş normale dönerken insanlar nasıl davranıyor?



Müşterilerin sosyal medyadaki davranışlarını nasıl değiştirdiğini gözlemlemek ve kalıcı sosyal medya trendlerinde büyük resmi izlemek önemlidir.

Küresel trendi anlamak, markayı müşterinin beklentilerini karşılamak için en iyi şekilde konumlandırmak açısından esastır.

Sosyal medyanın arkasındaki psikolojiyi anlamak için ticari marka sahipleri tarafından aşağıdakiler ve benzeri bazı konuların dikkate alınması gerekir:

Belirli pazarlarda sosyal medyada ne kadar zaman harcanıyor?
Kısa ömürlü içeriğin etkisi hakkında bilgi
İnsanların farklı platformları kullanmasının temel nedenleri
Influencer ve sosyal ticaret alanındaki değişiklikler

Yakın tarihli bir pazar araştırmasına göre, yetişkinlerin %46 ila %51'i Kovid-19 salgını başladığından beri sosyal medyayı bariz şekilde daha fazla kullanıyor.

Sosyal medyada daha geniş bir tüketici havuzuna ulaşmanın yanı sıra proaktif olarak markasını sosyal medyada da marka tescilleri ile koruyan bir şirket için önemli faydalar var.

Şirket, ticari marka haklarını uygulama yetkisine sahip olacaktır; başarılı bir şekilde tescil edilmiş markalar, birleşme ve satın alma işlemleri için daha uygundur; şirket, ek gelir elde etmek için markayı lisanslayabilir veya devredebilir; geçerli bir varlık olarak, ticari markalar işletmenin değerini artırır; ticari markalar, belirli finansal işlemlerde teminat olarak kullanılabilir.

Bu nedenle, başka şirketlerin istenen markada münhasır hak talep etmemeleri için, şirketlerin sosyal medya konularını ve alan adlarını güvence altına almak için zaman, emek ve kaynak harcayarak bir markayı sosyal medyada yayınlamadan önce, şirketlerin potansiyel marka adı, slogan veya hashtag üzerinde kapsamlı bir marka araştırması yapmaları önerilir.

Alan adlarının yanı sıra sosyal medya mention'larını belirlemek, bir karışıklık iddiası olasılığını önlemek için adın çeşitli yinelemelerinde dikkate alınmalıdır.

Bir şirketin, belirli bir şirket ve/veya ürün içinde birden fazla ticari markası olabilir; bu nedenle şirketler, ticari marka koruması yoluyla işlerinin diğer yönlerini korumanın faydalarını öğrenmek için deneyimli ticari marka avukatlarından tavsiye almalıdır.

Bir rakibin ticari markalı adlarınızı bir sosyal medya hesabı olarak kullanması durumunda, şirket o sosyal medya platformunun web sitesinin ticari marka ihlali anlaşmazlık çözüm sürecinden faydalanabilir.

Bir şirket henüz ürünlerini/hizmetlerini pazarlamak için sosyal medyayı nasıl kullanacağına dair bir plan geliştirmediyse, en azından marka, bu değerli çevrimiçi marka varlıklarını rakiplerinden koruduğunu bilmenin rahatlığını yaşayacaktır.

Yüzeysel bir liste fakat bir şirket, şirket adını ve markasını şu başlıca sosyal medya platformlarında kaydetmeyi önceden düşünmelidir:

Facebook
Instagram
Twitter

Şirketin büyüklüğüne bağlı olarak, olası bir ihlalcinin belirlenmesi ve bildirilmesi için şirketin markalarını sosyal medya aracılığıyla düzenli olarak izlemeye kaynak ayırabilir.

Uyarılar oluşturmak, ihlalci olması durumunda, örneğin sinsi bir marka haydutuna karşı, marka sahibini uyarır. Marka koruma stratejisi doğrultusunda oluşturulan görüntü tanıma sistemi, tüm bu şüpheli kopyaları yakalayacaktır.

Sosyal Medya Politikalarını Uygulama



Şirketler, ticari marka ihlali konularının nasıl ele alınacağına dair dahili bir sosyal medya politikasına sahip olmalıdır. Politika, izin verilen içerik türünü, içerik yayınlamasına izin verilen kişileri ve yayınlamak için uygun zamanı belirtmelidir.

Politika, ihlal tespit edildiğinde eylem adımlarını, sorunun tırmanışını/rapor etmeyi, ihlalin meydana geldiği yasal veya adlandırılmış sosyal medya platformlarını dikkate almalıdır.

Politika, bir ifade, dizayn veya görselin kullanılmasından önce bir onay süreci sunmalıdır. Bu, herhangi bir üçüncü taraf ihlal iddiasını önleyecektir.

Ticari marka danışmanları, üçüncü şahısların kullanım ve faaliyetlerinin izlenmesini düzenlemek için sosyal medya platformları için çevrimiçi sözleşmeler kullanmaya başvurmalıdır.

Politika, ihlal edenin türü, geçerli olabilecek hükümet düzenlemeleri ve şirket üzerindeki olası olumsuz etkileri dikkate alınarak ticari markaların ve telif haklarının uygulanmasını da kapsamalıdır.

Hashtag'ler ve Hashtag'lerin Azalışı

İş insanları, markalarının reklamını yapmak için her gün farklı sosyal medya türlerini kullanır.

Bazıları kendi profillerini veya web sitelerini kullanır; bazıları ticari markalarına dikkat çekmek için influencer'larla çalışır; diğerleri, interneti istenmeyen reklamlarla doldurmak için çerezleri kullanır ve kimileri, sosyal medyada ticari markalarına dikkat çekmek için çok popüler bir araç olan hashtag'leri kullanır.

Hashtag'ler çok basit ama mâkul bir işleve hizmet eder: dikkat çekmek.

Bu nedenle hashtag kullanımı şirketler ve bireyler için bir pazarlama stratejisi olarak giderek yaygınlaşmaktadır.

Ne yazık ki, üçüncü şahısların bir ticari marka ile ilgili hashtag'ler aracılığıyla itibar zedeleyici veya zararlı içerik yayınlamasını önlemek çok zor olduğundan bunların kullanımı ticari marka sahipleri için bir baş ağrısına dönüşebilir ve bir şirketin itibarına zarar verebilir.

Bazı durumlarda, ilkesiz kişiler, bir başkasının ticari marka itibarından nemalanmak ve onu yetkisiz veya sahte büyük satışlar için kullanmak için sosyal medyada hashtag'leri de kullanır.

Bu davaların birçoğu, yasal mal sahibinin şikayetlerinin onaylandığı ve ticari marka ihlali nedeniyle bedavacıların cezalandırıldığı mahkeme kararlarıyla sonuçlanmıştır.

Politikalardaki boşluklar, ticari marka uzman danışmanları tarafından uygun araştırma ve sağduyu ile ele alınmalıdır.

Sonuç

Bazen siyah-beyaz cevaplar yoktur ve iyi düşünülmüş bir eylem; pazarlama, iletişim, halkla ilişkiler ve belirli bir ticari marka altında bir ürün veya hizmetin geliştirilmesi üzerinde çalışanlar gibi diğer alanlardan uzmanların katılımını gerektirebilir.

Ek sosyal medya ağları sürekli olarak gelişmeye ve artmaya devam edecek ve ürün ve hizmet sunan web sitelerinin sayısı istikrarlı bir şekilde artacağından, sosyal medyada markaların korunmasına ilişkin fikri mülkiyet korumasındaki zorluklar devam edecektir.

Markaların başarısı, tüketiciler tarafından itibarları ve tanınırlıkları ile ölçülebilir.

Sosyal medya bu yönlerin gelişmesinde kilit rol oynamaktadır.

Bir şirket, markasını sosyal medyada aktif olarak korumak ve takip etmek için gerekli adımları attığında, ticari markaları kaydettirmenin faydaları riski en aza indirebilir.