Marka Sorgulaması Nedir, Nasıl Yapılır?

Eğer marka oluşturmak istiyorsanız, bu süreçte ilk olarak bir isim araştırmanız gerekir. Ardından da bunun tescil edilmesi gerekir. Tüm bu işlemler ardından markanız başarılı bir şekilde elde edilebilir. Sorgulama tüm bu sürece başlarken yapılan bir işlemdir.

Sorgulamanın sonucunda benzer markaların olup olmadığı, engel ya da tehlike oluşturabilecek hallerin mevcudiyeti ortaya çıkar. Destek Patent, marka haline gelmek isteyen firmalara yardımcı olarak, istedikleri sonuçlara hızlı şekilde ulaşmanıza yardım eder.

Marka Sorgulama Nedir?

Marka haline gelmek her firma için önemlidir. Zira bu durum hedef kitlenize daha kolay ulaşmanıza, daha fazla müşteriye hitap etmenize ve sektörünüzde kalıcı olduğunuzu göstermenize yardımcı olur.

Ancak bir marka oluşturmak kolay değildir. İlk olarak bir isim belirlenmesi gerekir. Bunun benzersiz olması, çağrışım yapmaması şarttır. Burada devreye giren sorgulama, firmalara projesi için en uygun marka adını kolay bir şekilde bulmasına yardımcı olur.

Marka sorgulama nedir? Bu bakımdan Türk Patent ve Marka Kurumu’na, marka vekilleri ile gerçekleştirilen yeni marka başvurusu öncesi hazırlık sürecidir.

Neden Marka Sorgulaması Yapılmalıdır?

Marka sorgulama tescil edilecek bir ismin ne kadar benzer olduğunu göstermektedir. Bu nedenle firmalara özgün, kullanımda olmayan ve çağrışım yapmayan isimler bulmasına yardım eder. Böylece markalaşma sürecinde buna yönelik risk ve engellerin azalmasını sağlar. Bunun yanı sıra zamandan tasarruf etmenize de yardımcı olur.

Zira sorgulama yapmadan tescil için başvuru yaparsanız ve kabul edilmezseniz tüm süreç doğal olarak baştan başlayacaktır. Ancak önceden yapacağınız bir sorgulama ile kullanım durumu hemen anlaşılabilir.

Bu sorgulamanın ismin kesin olarak kararlaştırılmadan önce yapılması tavsiye edilir. Zira böylece gerekli değişiklikler kolay şekilde yapılabilir. Aynı veya benzer isimle markalar varsa buna göre değişiklik yapma yoluna böylece gidilebilir. Böylece sorgulama işlemleri, firmalara tescil sürecinde bir avantaj sağlar.

Marka Sorgulaması Süreci Nasıl İşler?

Marka sorgulama nasıl yapılır? Bu işlem ve tecil süreci marka vekiller tarafından gerçekleştirilmektedir. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından talep edilen gerekli belgeler eksiksiz şekilde gönderilmelidir. Başvuru işlemi, marka içeriğine uygun bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Farklı sınıflarda tercih gerçekleştirmek mümkündür.

Marka sınıfı, ilgili hizmet veya imal edilen ürün kapsamında belirlenir. Aynı şekilde ileriye yönelik hedeflenen bir iş ile alakalı da müracaat yapılabilir. Uygun başvuru koşulları ve bu işlemin tamamlanması ardından tescil süreci de başlamaktadır.

Ardından Türk Patent ve Marka Kurumu gerekli incelemeleri yapmaktadır. Son olarak da konu ile alakalı olarak marka tescili ilgili markaya sağlanır.