2016-05-26

Bursa grows with its geographical indications

Coğrafi işaret konusunda farkındalığı artırmak amacıyla BUSİAD Gıda Uzmanlık Grubu ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından "Coğrafi İşaretler ve Yerli Gen Kaynaklarının Korunması" konulu bir panel düzenlenecek. 31 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilecek panelde, Destek Patent Marka Uzmanı Gülhan Avdaş, "Şehriniz Değeriniz Olsun: Coğrafi İşaretler Markalaşma Süreci" konusuna ilişkin konuşma gerçekleştirecek.

Coğrafi İşaret ile korunan milli değerlerimiz, markalaşma eğiliminin yanı sıra şehirlerimizin ticari hayatını canlandırıyor. BUSİAD Gıda Uzmanlık Grubu ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından gerçekleştirilecek olan panel öncesinde açıklamalarda bulunan Destek Patent Marka Uzmanı Gülhan Avdaş, "Coğrafi işaret ile tescillenen ürünler, denetime tabi tutuluyor ve usulüne uygun olmayan üretimlerin önüne geçiliyor. Bu da şu demek oluyor; Coğrafi işaretli ürünler, belirlenen bölgelerde belirtilen kurallar dahilinde üretilebiliyor. Aksi takdirde yasal süreçler işlemeye başlıyor ve Coğrafi İşaretli ürünlerin usulsüz üretimi sonucunda hukuki yaptırımlar uygulanıyor. Tüm bu süreçler, tescilli ürünlerin değerini artırmakla kalmıyor, ayrıca hem bölgenin turizm gelirlerini artırıyor hem de marka haline gelen ürünlerle bölgenin ticari hayatını canlandırıyor" dedi.

"Bursa, coğrafi işaretli ürün sayısını artırıyor"

Gülhan Avdaş, "Ülke genelinde coğrafi işaret bilinci gün geçtikçe artıyor. Türkiye’de 189 adet coğrafi işaretli ürün var. Bursa’nın ise Gemlik Zeytini, Gemlik Atı, İskender Kebap, İnegöl Köfte, İznik Çinisi başta olmak üzere 5 adet coğrafi işareti bulunmakta… Bursa Bıçağı, Bursa İpeği, Gemlik Zeytinyağı, Karacabey Soğanı da tescil sürecinde... Ülkemizin, değerlerini sahiplenme konusundaki hassasiyeti bizleri umutlandırıyor. Çünkü coğrafi işaret tescili, bölge ve ülke ekonomisine çok ciddi katkı sağlıyor. Söz konusu tescilli ürünlerin usulsüz veya izinsiz üretilmesi, hukuki yaptırımların önünü açıyor. Tabi tescil ettirmek tek başına yeterli değil. Ürünü tescil ettiren belediyelerin ya da ticaret veya sanayi odalarının, o ürünü denetlemeleri de gerekiyor. Bir coğrafi işaretin tescil ettirenlere ekonomik fayda sağlayabilmesi için, denetim mekanizmasının iyi işletilmesi önemli" diye konuştu.

Kültürpark BUSİAD evinde gerçekleşecek olan toplantıda, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Soysal, Dünya’da ve Türkiye’de Coğrafi İşaretleme Konusunda Gelişmeler; Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu, Bitkisel Üretimde Coğrafi İşaretler: Karacabey Soğanı Örneği; Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin ÖNER, Yerli Hayvan Gen Kaynaklarının Korunması; İskender Yönetim Kurulu Başkanı İskender İskenderoğlu, Coğrafi İşaretlerde Bir Bursa Markası: İskender Kebap konularını masaya yatıracak.

Ayrıntılı bilgi için:
Büşra Yıldız: busra.yildiz@itibaratolyesi.com
Rıdvan Tozlu: ridvan.tozlu@itibaratolyesi.com
Tel: 0212 272 5151