2013-03-20

Akhisar Kofte is in the line for geographical indication registration

Akhisar Köfte coğrafi işaret tescili için sırada...

Manisa dendiğinde ilk akla gelen damak tadı Akhisar Köfte, coğrafi işaret tescili için gün sayıyor. Markalaşmak ve ürün standartlarını korumak amacıyla verilen coğrafi işaret tescili Akhisar Köfte'sini marka haline getirecek. Destek Patent tarafından 2007 yılında başvurusu yapılan Akhisar Köftesi, tescil işlemlerini tamamlamak için gün sayıyor.

Destek Patent Ege Bölge Müdürü Süleyman Zemin, 2007 yılında Akhisar Köftesi'nin coğrafi işaret tescilini gerçekleştirdiklerini ve geçtiğimiz yıl Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra tescil işlemlerinde sona gelindiğini söyledi. Süleyman Zemin, Türk Patent Enstitüsü'ne yaptıkları başvuruda, Manisa'nın Akhisar ilçesine özgü köftenin karakteristik özelliklerini, kullanılan et itibariyle lezzetini, yağını ve suyunu muhafaza eden bir özelliğe sahip olduğu, lezzetlendirici olarak saf yemek tuzu, kuru soğan (Karacabey cinsi acı soğan) ve ekmek içi kullandığı ve şekil olarak da elle sıkıldığında meydana gelen parmak boğumlarının belli olduğu şeklinde tanımlandı.

Başvuruyu Köfteci Ramiz yaptı

Köfteci Ramiz markasıyla faaliyet gösteren Ramiz Gıda ve Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından 2007 yılında, Destek Patent tarafından başvurusu yapılan Akhisar Köfte coğrafi işaret tescili belge almak üzere gün sayıyor.

Baharatsız ve pideli

Akhisar Köfte için Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan başvuruda ilginç detaylar dikkat çekiyor. Köfteyi tanımlamak için "Akhisar Köfte'nin fiziksel görünüşünün en önemli özelliği, şeklinde parmak boğum izlerini taşımasıdır. Akhisar Köfte'de koku olarak koyun kokusu, keçi eti kokusu, tavuk eti kokusu asla olmaz. Zira dana ve sığır etlerinden hasıl hoş bir et kokusu duyulur. Hiç baharat bulunmaz. Akhisar Köfte pişirildikten sonra, homojen görüntüde fazla elastiki olmayan, yumuşak kıvamda ve bıçakla kesildiğinde et suyunu ve yağını salan görülebilen yabancı madde ihtiva etmeyen halde olmalıdır." İfadelerine yer veriliyor.

Ayrıca başvuruda Akhisar Köfte'nin en önemli özelliğinin köftenin altına pide eklenmesi olduğu belirtiliyor ve "Pide, tavada tereyağıyla yağlanır, ısıtılır veya kızartılır. 3 x 3 cm. büyüklükte doğranarak tabağa konur, üzerine ızgaradan çıkan köfteler sıralanır. Isıtılmış domates ve közlenmiş yeşilbiberle servis yapılır. Bu görüntü ve sunum Akhisar Köfte'nin en belirgin özelliğidir." şeklinde tarif ediliyor.

Yerelden ulusala

Destek Patent Ege Bölge Müdürü Süleyman Zemin,Türkiye'de çok fazla ve çok başarılı yerel markalar bulunduğunu söyleyerek, "Yerel markalar bölgelerinde önemli başarılara imza atıyorlar. Pazar payı ve ürün kalitesi olarak ulusal markalarlar yarışabilecek bu ürünler yavaş yavaş ulusal marka haline gelmeye başlaması bizi sevindiriyor." dedi. Destek Patent'in kurumlara verdiği marka tescili, patent başvurusu ve coğrafi işaret tescili gibi hizmetlerin yerel markaları ulusal marka olma yolunda önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. Süleyman Zemin şöyle devam etti:

"Kurumsallaşma, markalaşma ve patent tescili bilinci ülkemizde ve yerel markalarda hızla gelişiyor ve artış gösteriyor. Bu sayede ürünler taklit edilemiyor ve üreticilerin hakları korunuyor. Yeni Patent ve Marka Kanunu'n da TBMM'de yasalaşmasının ardından yerel markaların ulusal markalarla hatta global markalarla rekabet edeceği bir pazar ortaya çıkacağına inanıyorum."