2013-03-04

Turkey takes place in the top four in WIPO figures

WIPO'ya göre Türkiye, markalaşmada dünya dördüncüsü

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO)'nün açıkladığı verilere göre Türkiye 2009-2011 yılları arasında, marka, endüstriyel tasarım ve faydalı model tescili alanlarında en fazla büyümeyi gerçekleştiren beş ülkeden biri oldu. Nitelikli buluşların koruma altına alındığı patent başvurularında ise dereceye giremedi.

WIPO tarafından her yıl açıklanan Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri kurum tarafından infografik olarak yayınlandı. Sınaî mülkiyet haklarının temelini oluşturan marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım başvurularının son 3 yıldaki büyüme oranlarına yer verilen infografikte, Çin dört alanda da birinciliği kimseye kaptırmadı. Taklit ürünlerin anavatanı olarak bilinen Çin'in sınaî mülkiyet haklarının korunmasına verdiği önemin hızla artması dikkat çekiyor.

Destek Patent Ürün Geliştirme Yöneticisi Bora Erguvan WIPO tarafından yayınlanan infografikte yer alan rakamları yorumladı. Türkiye'nin, faydalı model başvurularının artış oranında Çin, Avusturalya ve Rusya'nın ardından dördüncü olduğuna dikkat çekerek, endüstriyel tasarım ve marka başvurularındaki artış oranıyla da üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

Türkiye marka tescilinde AB'nin üzerinde

Bora Erguvan, marka başvurularındaki artışta ise Türkiye'nin yüzde 16'lık oranıyla, yüzde 10,4'lük büyüme gerçekleştiren ve Avrupa Birliği marka başvurusu olarak bilinen OHIM başvurularının üzerinde yer aldığını belirtti.

Tasarımda Almanya ve ABD'ye iki kat fark attık

Destek Patent yöneticisi Bora Erguvan, Türkiye'nin, buluşların dış görünüşlerinin korunduğu endüstriyel tasarım başvurularında ise yüzde 14,9'luk büyüme oranı ile yüzde 8,7'lik ABD ve yüzde 7,6'lık Almanya gibi ülkelere iki kat fark attığını sözlerine ekledi.

Çin, Apple, Google ve Microsoft'u geçti

Erguvan son olarak Çin'in tüm dünyada yapılan patent başvurularının yüzde 29,4'lük orana sahip olarak rakiplerine büyük fark attığını, Türkiye'nin ise patent başvurularında listeye giremediğini aktardı. Çin'den sonra en fazla büyümeyi Hindistan gerçekleştirirken, Apple, Microsoft, Google gibi teknoloji devlerini bünyesinde barındıran ABD ise bu iki ülkenin gerisinde kaldı.