2011-01-21

In 2011, the brand and patent consulting sector will grow considerably

"2011'de marka ve patent danışmanlığı sektörü önemli ölçüde büyüyecek"

500 bin marka tescil yolunda

Türk Ticaret Kanunu'nda ticari unvan, ürün ve marka tescili hakkında yapılan değişiklikleri içeren torba yasa tasarısının uygulamaya girmesiyle firmalar ".tr" uzantılı alan adı tescili yaptırabilmek için ünvan veya markalarını da tescil ettirmek zorunda kalacaklar. Böylece 2011'den itibaren 500 milyon dolarlık hacme sahip marka ve patent danışmanlığı sektörü yüzde 50 büyüyecek.

Yeni yasanın yürürlüğe konulmasına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan 1535 maddelik tasarı mecliste kabul edildi. Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulan tasarı ticari yaşamda pek çok şeyi değiştirecek.Yasa ile faaliyet gösteren her sermaye şirketinin internet ortamına taşıması zorunlu hale gelirken ilgili 1502'inci maddenin kurumlarca yerine getirilmesi çerçevesinde firmalar ".tr" uzantılı alan adı tescili yaptırabilmek için ünvan veya markalarının Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirmek zorunda kalacaklar.

Türkiye'nin lider ve öncü marka ve patent tescil danışmanlığı şirketi olan Destek Patent AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) verilerine göre, ülkemizde 2009 yılında 10 bin, 2010 yılında ise 12 bin adet patent başvurusu gerçekleşmiştir. TBMM'de kabul edilen ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulan Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişikliklerle yaklaşık 1.5 milyon kuruluşa internet sitesi zorunluluğu getiriliyor. Firmalar '.tr' uzantılı alan adı alabilmek için de marka ve tescil yatırımı yapmak zorunda kalacaklar" dedi.

Büyüyen bir pazar

"Gelinen süreçte, irili, ufaklı çok sayıda danışmanlık ofisinin faaliyette bulunduğu marka ve tescil pazarı, 2011 itibarı ile önemli ölçüde büyüyecek" diyen Yamankaredeniz, "Hızla büyüyen marka ve patent tescil sektörüne paralel olarak çoğalan danışmanlık firmaları, hizmet almak isteyen kurumların adeta başını döndürmekte. Sektörde öngörülmeyen bu ani büyümenin neden olduğu bazı olumsuzluklar sürdürülebilir kaliteli hizmet anlayışının benimsenmemesi ve buna bağlı olarak oluşan müşteri memnuniyetsizliklerini ortaya çıkaracak" diye konuştu.

Pazarın büyümesi ile marka ve patent tescil alanlarında danışmanlık hizmeti veren yeni şirketlerin de ortaya çıkacağını ifade eden Kemal Yamankaradeniz, "Yeni tescile başvuracak firmalar markalarının vekilliğini emin ellere teslim etmeli. Firmalar markalarının vekilliğini verecekleri danışmanlık ofisini seçerken dikkatli olmalı. İşbirliği yapılırken ya da vekil tayin edilirken bu konuda ilgili kurumlarca yetki belgeleri bulunan, uluslararası standartlarda hizmet veren ve ilgili meslek örgütlerine kayıtlı danışmanlık firmalarının seçilmesi hayati önem taşıyor. Aksi halde ortaya çıkabilecek nahoş durumlarda kurumlar büyük zararlar görebilir" dedi.

KOBİ Destek Paketi

Destek Patent AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Yeni süreci gözönüne alarak marka ve patent tescil süreceğine ilk defa başvuracak firmalar için 'KOBİ Destek Paketi' adı altında bir ürün geliştirdik. Firmalar Destek Patent'ten satın alacakları 'KOBİ Destek Paketi' sayesinde sadece bin TL karşılığında vekillik hizmeti ve 4 ayrı marka için tescil başvurusu yapabilecekler" diye konuştu.

Türkiye'de koruma altına alınmış mevcut marka sayısı

Ülkemizde tescilli marka sayısının 500 bini bulduğunu kaydeden Yamankaradeniz, "Her hafta binin üzerinde tescil talebinin Türk Patent Enstitüsü'ne ulaştırıldığını görebiliyoruz. Bunun yanı sıra tescil edilmeksizin kullanıma sunulan milyonlarca markadan da rahatlıkla söz edebiliriz. Türk Patent Enstitüsü'nün verilerine göre, ülkemizde 2009 yılında toplam 5610 tescilli patent söz konusudur. 2011 yılı sonunda yaklaşık 2000 patentin bu rakamın üzerine eklenebileceği öngörülmektedir. Faydalı model tescillerinin yıllara göre dağılımına baktığımızda ise yine Türk Patent Enstitüsü'nün 2009 raporunda, 2179 adet faydalı model tescilinin bulunduğu görülmektedir. Türkiye'de patent sahibi 116 firmanın toplam patent sayısı 4.361, ABD'nin ilk 500 firmasının toplam patent sayısı 354 bin 316, 50'li yıllarda patent tescili konusuna Türkiye ile aynı zamanda başlayan Güney Kore'nin ise bugün 110 bin patenti vardır. Kısacası ülke olarak önümüzdeki uzun bir yol var" diye konuştu.

Sektörün yurt dışı ile kıyaslanması

"Türkiye, 2008 yılında yapılan 75 bin marka başvurusu ile Almanya ve Fransa'nın ardından Avrupa'da üçüncü olmuştu" diyen Yamankaradeniz, "Kimi sektörlerde Türkiye, tescilli marka sayısıyla aslında Avrupa'ya göre oldukça iyi bir çizgide. Mesela mobilyanın anavatanı sayılan İtalya'da 200 mobilya markası var. Avrupa'da diğer ülkelerde ise ortalama mobilya markası sayısı 50. Yani Türkiye ve İtalya dışında 200'e yakın mobilya markası sahibi başka Avrupa ülkesi yok. Fakat diğer sektörlerde durum farklı… Uç bir örnek; G20 ülkeleri arasında, kendi otomotiv markası olmayan tek ülke, Türkiye" dedi.

Sektörün en büyüğü

Türk Patent Enstitüsü'ne yapılan marka tescil başvurularının yüzde 23'ünün patent, yüzde 20'sini, tasarım, yüzde 30'unu, Türk Patent Enstitüsü vasıtası ile Türkiye'den yurt dışına yapılan marka tescil başvurularının oluşturduğunu kaydeden Kemal Yamankaradeniz, "Bu başvuruşların yüzde 33'ünü tek başına gerçekleştiren Destek Patent, dünyada tercih edilen en büyük 4'üncü büyük vekillik bürosu. Patent marka ve tescil serüvenine yeni başlayacak olan kurumlar, en önemli değerleri olan markaları emin ellere teslim etmek zorundalar. Sektörde lider olmamızı iki unsurla açıklayabiliriz. Bunlar bilgi yani birikim, diğer unsur da işin kalitesi yani müşteri memnuniyeti. Özellikle bilgiye dayalı bir uzmanlık alanında faaliyet gösterdiğimiz için işimizdeki hata ya da yanılma payımız çok az, hatta sıfır noktasında olmalı. Türkiye'de ilk defa kalite sistemini kuran patent şirketi olarak yıllar içinde tüm iş yapış tarzımızı bu sisteme entegre ettik. Bu da hata oranlarımızı çok aza çekmemizi sağladı. Kısaca mutlu müşteriler yaratmamız bizi pazar lideri haline getirdi" dedi.

Destek Patent Hakkında;

Ankara, İstanbul Avrupa ve Anadolu yakaları, İzmir, Bursa Konya ve Gaziantep'te kendi ofislerindeki uzman personeli ile doğrudan yanınızda çözüm üretebilmektedir. Yaklaşık 170 personelinden 8'i Avrupa Patent Vekili olmak üzere toplam 20 Patent ve Marka Vekili kurum bünyesinde görev yapıyor. Sektörün ilk ve tek ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Belgesi'ne sahip kurumudur. Ülkemizdeki Sınai Mülkiyet bilincinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan Uluslararası Patent Birliğinin (UPB) kurucusu ve etkin bir üyesidir. Müşterilerine daha hızlı hizmet sunabilmek için sahip olduğu veri tabanı, Türkiye'de şu ana kadar yayınlanan Marka, Patent ve Endüstriyel Tasarım verilerini kapsamaktadır. Bu verilerin birçoğunun internet aracılığı ile ücretsiz olarak müşterilerine açmıştır. Müşterilerinin hem Türkiye'de hem de global pazarlarda daha rekabetçi konuma geçebilmesi amacıyla tescil hizmetlerinin yanında danışmanlık, araştırma, tescil sonrası izleme ve strateji geliştirme hizmetleri de vermektedir. Müşterilerinin araştırma geliştirme faaliyetlerinin daha etkin yürütebilmesi için KNOW HOW'ı kendisine ait olan "Patent Stratejilerine Dayalı Ar-Ge Sistemi" kısa adıyla (PATSİS) hizmetini sunmaktadır. Müşterilerinin yaptıkları müracaatları internetten görebilmesi, gerektiğinde talimat verebilmesi ve online olarak danışmanlık alabilmeleri için web sitesini interaktif hale getirmiştir. Destek Patent tarafından Sanayi ve Ticaret odalarında, iş adamı derneklerinde ücretsiz eğitim seminerleri verilmektedir.