2015-12-14

Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması

Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin YaygınlaÅŸtırılması Projesi Yönlendirme Komitesi Toplantısı 11 Aalık 2015 tarihinde, Ä°stanbul'da gerçekleÅŸtirildi.

TPE BaÅŸkanı Prof. Dr. Habip ASAN açılışta, sınai mülkiyet haklarının önemi, baÅŸvuru sayıları, üniversiteler, Ar-Ge, inovasyon ve sınai mülkiyet iliÅŸkisi ile Türkiye’deki durumu özetleyen bir sunum gerçekleÅŸtirdi.

Prof. Dr. Habip ASAN, konuÅŸmasında, AB’nin 2000 yılında bilgi ekonomisi boyutuyla ABD ve Japonya ile kıyaslandığında geri olduÄŸunu gördüÄŸünü, rekabet, bilgi ekonomisi, istihdam, eÄŸitim, inovasyon açısından Amerika ve Japonya’yı nasıl yakalarım düÅŸüncesiyle, Lizbon Stratejisi ile 2010 yılında AB’yi dünyanın en rekabetçi topluluÄŸu haline getirme kararını verdiklerini söyledi. Ancak ekonomik krizin de etkisiyle bunu gerçekleÅŸtiremediklerini ve tarihi 2020 olarak revize ettiklerini anlattı.

Türkiye’nin de aday ülke olarak bu proje içerisine dahil edildiÄŸine deÄŸinen Prof. ASAN, Avrupa Patent Ofisi ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde üniversitelerde patent farkındalığının arttırılması, üniversitede üretilen bilginin ticarileÅŸtirilmesi amacıyla bu projenin oluÅŸturulduÄŸunu ve böylece Projenin baÅŸarılı olabilmesi için üniversitelerin de iÅŸin içine katıldığını aktardı.

Prof. ASAN, iÅŸsizliÄŸin %5’in altına gerilemesi, kiÅŸi başı milli gelirin 20-25 bin dolar olması, 500 milyon dolarlık ihracat rakamlarına ulaşılması ÅŸeklindeki ülkemizin 2023 vizyonundan söz ederek, özellikle ihracat hedefi konusunda, üretilen ürünlerde, bilginin daha yoÄŸun olduÄŸu yüksek katma deÄŸerli fikri mülkiyet ürünleriyle, yüksek teknolojili ürün yapısına geçilerek baÅŸarılı olunabileceÄŸini ifade etti. Prof. ASAN, bilgi yoÄŸun ürünlerin sınırlarının olmadığını söyleyerek, üniversitelerin bu noktadaki önemini örneklerle açıkladı.

Sınai mülkiyet haklarının son yıllarda artan öneminden söz eden Prof. ASAN, TPE’nin bu alandaki rolü ve sistemin içinde yer alan diÄŸer unsurlar hakkında bilgiler verdi. 64. Hükümet Eylem Planında; Patent Kanunun çıkarılarak sınai mülkiyet ile ilgili mevzuatın yenilenmesinin, 2016 yılında 6 ay içerisinde gerçekleÅŸtirilecek faaliyetler arasında bulunduÄŸuna dikkat çekti.

2015 yılı sonu itibariyle yerli patent baÅŸvurularında 5000 sayısının yakalanmasının öngörüldüÄŸünü aktaran Prof. Dr. ASAN, patent ve faydalı model baÅŸvuruları birlikte deÄŸerlendirildiÄŸinde, Türkiye’de yaklaşık 9000 civarında buluÅŸ baÅŸvurusu yapıldığını belirtti. Ancak bu buluÅŸların katma deÄŸeri yüksek ürünlere dönüÅŸtürülemediÄŸini ve zenginlik aracı olarak kullanılamadığını ekledi.

Ä°novasyon döngüsünün nasıl gerçekleÅŸtiÄŸini anlatan Prof. ASAN, bilginin fikri bir ürüne dönüÅŸmesi için önce sınai mülkiyet baÅŸvurusuna dönüÅŸmesi sonraki aÅŸamada ise buluÅŸun giriÅŸimciler tarafından ürüne dönüÅŸtürülerek reel sektöre aktarılması gerektiÄŸini ifade etti. Bu sürecin tamamlanması halinde inovasyon döngüsünün gerçekleÅŸeceÄŸini belirtti. “Bu sistemin saÄŸlıklı iÅŸlemesi halinde inovasyon döngüsünün gerçekleÅŸtiÄŸinden söz edebiliriz. Türkiye’de bu döngünün ikinci ayağında bir sorun var. Bilginin fikri ürüne dönüÅŸebilmesi ve ticarileÅŸebilmesi için kaliteli bilgi olması gerekiyor. Kalite yüzdesini artırmamız gerekiyor. Nitelikli bilgi üretmemiz bu bilgiyi fikri ürüne dönüÅŸtürmemiz ve daha sonra bunu reel sektöre aktarabilmeyi baÅŸarmamız gerekiyor” dedi. Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin YaygınlaÅŸtırılması Projesi’nin de Türkiye’de bu amaçla baÅŸlatıldığını belirtti.

Üniversitelerde üretilen bilginin niteliÄŸinin artırılması ve ticarileÅŸtirilmesinin önemini vurguladı.

Üniversitelerde, patentlerden bilgi kaynağı olarak doÄŸru ve yeterli düzeyde yararlanılmasının saÄŸlanmasının bile projenin baÅŸarılı olması için yeterli olabileceÄŸini ifade eden Prof. ASAN, önümüzdeki dönem YasalaÅŸması beklenen Patent Kanunu’nun getireceÄŸi yenilikler ve üniversitelerden yapılan patent baÅŸvuru sayıları hakkında bilgiler aktardı.