Tescilli Markanın Göstergesi: ® İşareti

Birçok kiÅŸi, ® iÅŸaretinin ne anlama geldiÄŸini merak eder. Bu iÅŸaret, genellikle bir markanın, logonun veya sloganın yanında yer alır. Peki, bu ® iÅŸareti ne anlama gelir ve neden önemlidir? Ä°ÅŸte detaylar...

® Ä°ÅŸareti Nedir, Ne Anlama Gelir?

® iÅŸareti, genellikle ticari marka tescilini temsil eder. Bir marka sahibi, marka, logo veya slogan gibi markayla iliÅŸkili diÄŸer unsurları tescil ettirmek için ilgili kuruma baÅŸvuruda bulunur.

Markanın tescil edilmesi, marka sahibine belirli haklar ve korumalar sağlar.

Tescil edilen bir markanın yanında yer alan ® iÅŸareti, markanın kayıtlı olduÄŸunu ve yasal korumaya tabi olduÄŸunu gösterir. ® sembolünü kullanma hakkı, marka sahibine aittir.

® iÅŸareti, kullanıldığı ülkede tescili alınmış bir markayı temsil eder.

® ve ™ Ä°ÅŸaretleri Arasında Ne Fark Vardır?

a. ® iÅŸareti sadece ilgili ülkede tescilli olan marka örneÄŸinde kullanılabilir

b. ™ iÅŸareti, henüz tescil iÅŸlemleri tamamlanmayan veya tescil baÅŸvurusu yapılmamış markalar için kullanılır

® Ä°ÅŸaretinin SaÄŸladığı Avantajlar Nelerdir?

Bir markanın yasal olarak koruma altında olduÄŸunu gösterir, marka kullanım ihlallerine karşı koruma saÄŸlar, markanın izinsiz kullanımını engeller. Tüketicilere markanın güvenilir ve orijinal olduÄŸunu vurgularken, aynı zamanda tüketicinin markaya güven duymasını da saÄŸlar. Markanın itibarını ve deÄŸerini artırır, uzun vadede rekabet avantajı saÄŸlar.

Marka Sorgulama Nedir?

Marka sorgulama, bir iÅŸletmenin/kiÅŸinin belirli bir markayı kullanma hakkına sahip olup olmadığını belirlemek için uygulanan bir araÅŸtırma yöntemidir. Marka baÅŸvurusu yapmak isteyen kiÅŸiler, markaya konu ilgili ibare/ÅŸeklin veya benzerinin baÅŸkası tarafından tescil edilmiÅŸ olup olmadığını tespit etmek için marka sorgulama iÅŸlemini gerçekleÅŸtirirler.

Siz de Destek Patent’ in web sitesi üzerinden marka sorgulama yaparak tescil ettirmek istediÄŸiniz marka ile ilgili tüm detayları öÄŸrenebilirsiniz.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Tescili talep edilen markaya konu ilgili ibare/şeklin veya benzerinin başkası tarafından tescil edilmiş olup olmadığına dair sorgulama işlemi yapılır.

Bu sorgulama, birebir veya benzer bir markanın tescilli olup olmadığını içerir. Tescili istenen markanın, baÅŸvuru sürecinde bir sorunla karşılaşılmasının önüne geçmek için önemli bir adımdır. Ardından Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) tescil için baÅŸvuru yapılır. TÜRKPATENT yapılan baÅŸvuruyu inceler ve uygun görülürse yapılan baÅŸvuru resmi marka bülteninde yayınlar. Markanın resmi bültende yayında kaldığı süre boyunca, yapılan marka baÅŸvurusuna herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda yaklaşık 3 ay içerisinde marka tescil baÅŸvurusu onaylanır ve marka TÜRKPATENT tarafından tescil edilir.

Ancak her ülkede marka tescili ve kullanımı ile ilgili farklı yasal düzenlemeler bulunduÄŸundan marka sahiplerinin yerel yasal gereksinimlere uygun hareket etmeleri önemlidir.

Marka tescil edildiÄŸi ülke/ülkeler için hak sahipliÄŸini doÄŸurur. Türkiye’de tescil edilmiÅŸ bir marka sadece Türkiye içinde sahibine hak saÄŸlamaktadır.