2019-04-18

2018 yılı patent raporu açıklandı

Patent başvurularındaki %11'lik büyüme, ülke ekonomisinde %1'lik büyümeye etki ediyor

Avrupa Patent Ofisi (EPO) tarafından her yıl hazırlanan patent raporunun 2018 yılı sonuçları açıklandı. Avrupa ve dünya üzerindeki patent başvurularından derlenen rapora göre; 2018'de yapılan patent başvuru sayısı bir önceki yıla kıyasla %4,6'lık artış gösterdi. Patent başvurusunda en çok artış gösteren ülkeler ABD (%25) ve Japonya (%13) oldu. Rapor verilerini değerlendiren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, patent başvurularındaki % 11'lik büyümenin, ülke ekonomisinin %1'lik büyümesine etki ettiğini ve Türkiye'nin dünya ligine girmesi için bu alanda bir an evvel sıkı önlemler alması gerektiğini belirtti.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ve 30'un üzerinde ülkenin yer aldığı EPO 2018 raporuna göre, bu yıl yapılan patent başvuru sayılarında pozitif yönde bir yükseliş yaşandığını söylemek mümkün. 2017'de dünya genelinde yapılan patent başvuru sayısı 166.594 iken 2018 yılına gelindiğinde bu rakam %4,6 artışla 174.317'ye yükseldi.

ABD, Japonya ve Çin en çok artış yaşanan ülkeler
Rapora göre, patent başvurularında yaşanan %4,6'lık artış ülkeler bazında değerlendirildiğinde ABD %25 oranla en çok artışın yaşandığı ülke olarak karşımıza çıkıyor. ABD'yi sırasıyla Japonya (%13), Çin (%5) ve Kore (%4) takip ediyor. EPO ülkeleri içinde en çok artış gösterenler ise; Almanya (%15), Fransa (%6), İsviçre (%5), Hollanda (%4), İngiltere (%3), İtalya (%3) ve İsveç (%2).

Teknoloji alanındaki patent başvuruları ilk sırada
Verilere göre en çok patent başvurusu teknoloji alanlarında yapıldı. Daha önceki yıllarda olduğu gibi tıbbi teknoloji %5 oranla en çok başvuru yapılan kategori olarak ilk sırada yerini aldı. Tıbbi teknolojiyi sırasıyla; dijital iletişim (%0,7), bilgi teknolojileri (%3,3) ve elektrikli aletler makine ve enerji (%4,7) alanları takip etti.

En çok patent başvurusu yapan marka: Siemens
Raporun en ilgi çekici verilerinden biri de "En çok patent başvurusu yapan markalar" kategorisi oldu. Verilere göre Siemens, 2493 patent başvurusuyla ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada 2485 başvuru ile Huawei gelirken, Samsung (2449) üçüncü, LG (2376) dördüncü sırada yerini alıyor.
"Patent başvurularındaki %11'lik büyüme, ülke ekonomisinde %1'lik büyümeye etki ediyor"
EPO 2018 raporuna göre Türkiye'den yapılan Avrupa patent başvurularında bir önceki yıla göre gerileme yaşandığı görülüyor. Türkiye'nin patent başvuru sayısı 2017 yılında 911 iken bu sayı 2018'de 572'ye düştü. Rapor sonuçlarını değerlendiren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, ülkemizin nüfus ve bölge itibariyle yabancı yatırımcı için cazip olması, Ortadoğu ve Avrupa'nın erişim kapısı olması nedeniyle bölgedeki ülkeler için avantajlı durumu yabancı şirketlerin Türkiye'de marka ve patent sayılarını artırdığını da gösteriyor. Geçen yıl, "Avrupa Patent Ofisi'nde tescili gerçekleştirilen 10 bin 845 yabancı patent Türkiye'ye giriş yaptı. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı'nın (WIPO) geçen yıl Aralık ayında açıkladığı rapora göre Türkiye ulusal düzeyde patent başvurularında 13. sırada yer alıyor. Yayınlanan raporlar aslında önemli bir uyarıcı ve yol gösterici niteliğinde. Ülke olarak hızlı bir çıkış yapmamız ve bu alana teşvikleri, teknolojik yatırımları sürdürmemiz gerekiyor. Ülkelerin GSYH sıralaması ile Fikri Sınai Haklar istatistikleri arasında ilişki kurulmaya çalışıldığında açıkça görülüyor ki; iki zaman serisi arasında istatistiksel olarak geçerli bir ilişki bulunuyor. Yani patent başvurularındaki %11'lik büyüme, ülke ekonomisinde %1'lik büyümeye etki ediyor.

Yıllardır bu alana liderlik etmiş bir firma olarak, biz de üzerimize düşen görevi yapıyor, sektörü ve kamuoyunu bilinçlendirmek adına eğitimler veriyoruz. Bu eğitimleri meslek okulları ve fen liseleri başta olmak üzere üniversitelere de taşıyoruz. İleride bir kurumda karar verici olacak çalışacak olan yeni neslin Fikri ve Sinai Haklar konusunda bilinçli ve öngörülü olması, ülkemizin geleceğini şekillendirecek. İlgili STK'ların desteği ile hayata geçirdiğimiz bu Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesinin adı da "Fikrine Sahip Çık". Gençler fikirlerine sahip çıkarak aslında ülkelerine sahip çıkacaklar."

"Bunun yanı sıra KOBİ'lerin desteklenmesi ve patent başvurularında çok daha ileri seviyelere gelebilmeleri için KOSGEB'e ve ileri teknoloji içeren buluşların gelişmesi adına da TUBİTAK'a ciddi sorumluluklar düşüyor kanaatindeyim. Hep birlikte ülkemizi bu alanda en iyi yere taşıyacağız" dedi.