2016-11-11

The book's purpose, what you found should not ve someone else's

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, kendisinin ve sahibi olduğu kurumun 30 yıllık sektör tecrübesini anlattığı "Ben Buldum Başkasının Oldu" isimli kitabının imza töreninde, 16. MÜSİAD EXPO Fuarı ziyaretçileri ile bir araya geliyor. 2013 yılında basılan kitap, Türkçe'de patent ve marka tescili alanında aranan referans yayınlardan biri olma özelliğine sahip.

"Ülke kalkınması buluş, marka ve tasarım ile sağlanabilir"

Yamankaradeniz, "Destek Patent'in kuruluşunun 30'uncu yılı sebebiyle çıkarttığımız kitapta patent, marka, Ar-Ge ve inovasyon gibi önemli konular hakkında değerli bilgilere yer verdik. Türkiye'deki marka ve patent bilincinin geliştirilmesine az da olsa bir katkı yapmak istedik. Çünkü inanıyoruz ki ülke kalkınmasını sağlayacak ve katma değer yaratacak unsurların başında buluş, marka ve tasarım geliyor" dedi.

Kitaptan bazı alıntılar:

BULUŞ, NE ZAMAN PATENTLİK OLUR?

"Bir buluşun patent almaya aday olabilmesi için ilk başta soyut olmaması diğer bir deyişle fiziksel, hissedilir ve faydalı bir etkisinin olması gerekmektedir. Eğer buluş bu kriterleri karşılıyorsa o zaman patent sürecine girer ve yetkili otoritelerce yenilik, buluş basamağı ve endüstriye uygulanabilirlik kriterleri açısından değerlendirilip patent belgesi alıp almayacağı belirlenir."

MARKA OLMAK İÇİN NE YAPILIR?

"Marka olmak için; ürün ve hizmetin tanıtımından müşteri kitlesine kadar pek çok unsuru birlikte ifade eden bir işaret olması önemlidir. Aynı zamanda bulunan işaretlerin tescilinden önce Türkiye'de tescili yapılıp yapılamayacağının araştırmasının yaptırılması yine önemli bir husustur. Oluşturulacak markanın ihracatta kullanılması hedefleniyorsa yurt dışında tescilinin yapılıp yapılmadığını öğrenmek gerekir. Sadece Türkiye'de tescil yapılarak, dünyanın her ülkesinde geçerli bir koruma sistemi oluşturmak mümkün değildir."

PATENTİ ALINMAMIŞ İCAT, BİR HİÇTİR...

ÇÜNKÜ:

"Buluş, önemli… Ekonomiye katma değer kazandıran; üretimin kalitesini ve fiyatını artıran çok önemli bir ekonomik aktivite. Ancak unutulmamalı ki, patenti alınmamış buluş, bir hiçtir. Eğer patenti alınmamışsa, buluşlar, buluş sahiplerine hiç bir şey kazandırmaz. Mucitlerimizin hedefi, buluş yapmak olduğu kadar, bunun uluslararası patent tescilini de yaptırmak olmalı."

Destek Patent de fuarda olacak

İki yılda bir düzenlenen MÜSİAD EXPO Fuarı, "İş, burada" sloganı ile Türkiye hizmet sektörünün öncü firmalarıyla katılımcıları buluşturuyor. Bu yılki hedef kıtası Afrika olan fuarda, hem katılımcı hem destekçi olarak bulunan Destek Patent, bu kıtada marka olmanın yolları hakkında bilgi verecek ve danışmanlık yapacak.

İMZA GÜNÜ PROGRAMI

YER: İstanbul CNR Fuar Merkezi / 8. Salon A- 13 Hayat Yayınları Standı

TARİH: 12 Kasım 2016 Cumartesi

SAAT: 13.00-15.00