2016-02-18

Antalya, 5th in Turkey in brand application

Destek Patent AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Antalya'da gerçekleşen basın toplantısında, Türkiye'nin ve Antalya'nın 2015 yılına ait marka ve patent raporuna ilişkin önemli veriler paylaştı.

Fikri ve sınai haklar alanında ülkemizin öncü kuruluşlarından Destek Patent AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Antalya'da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye'nin 2015 yılı marka ve patent raporu ile Antalya'nın 2015 fikri ve sınai haklar alanına ilişkin performansı konusuna odaklanıldı.

Kemal Yamankaradeniz, "2014 yılında 15 bin 943 olan toplam patent ve faydalı model başvurusu, 2015 yılında 17 bin 541'e yükseldi. 2014 yılında 111 bin 544 olan toplam marka başvurusu, 2015 yılında 110 bin 679 olarak gerçekleşti. Marka tescil başvurularında yaşanan düşüşe rağmen, ülke olarak marka ve patent başvurularında geçtiğimiz yıllara göre gelişim gösterdiğimizi söylebilirim" dedi.

Antalya'nın da marka ve patent başvurularında geçtiğimiz yıllara oranla artış kaydettiğini belirten Yamankaradeniz, "Antalya, 2015 yılı Türkiye geneli patent sıralamasında, 67 başvuru ile 11'inci sırada yer alırken, marka sıralamasında ise 3 bin 71 başvuru ile, İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın ardından Türkiye 5'incisi oldu" diye konuştu.

Kaynak: Türk Patent Enstitüsü (TPE)

"Yeni patent kanunu ile ekonomik hedeflerimize ulaşabiliriz"

Yeni patent kanununun, belirlenen ekonomik hedeflere ulaşmamız için oldukça gerekli olduğunun altını çizen Yamankaradeniz, "Hızlı düşünüp, hızlı hareket etmemiz gereken konuların başında gelen patent kanunu, ülkemizin küresel rekabette yerini alabilmesi için en önemli koşullardan birisi. 21'inci yüzyıl Türkiye'sinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanan yeni patent kanunu, Türkiye'de marka, patent, endüstriyel tasarım ve tescil süreçlerinin iyileştirilmesini kapsıyor. Yeni patent kanunu, patent başvuru rakamlarına oldukça olumlu yansıyacaktır" diye belirtti.

"Yeni Patent Kanunu ile işçi buluşları göz ardı edilmeyecek"

Yeni Patent Kanunu ile işçi buluşları konusunda da ilerleme kaydedileceğini belirten Yamankaradeniz, " Avrupa'da ve Amerika'da, işçilerin üretimi olumlu yönde etkileyen buluşları, ilgili ürünün gelirinden yüzde yirmilere kadar pay almalarını sağlıyor. Bu şekilde işçilerin üretimi olumlu yönde etkileyecek buluş yapmaları teşvik edilerek hem işçinin, hem de işverenin kazanması sağlanıyor. Yeni Patent Kanunu ile ülkemizde de işçi buluşlarının göz ardı edilmeyecek olması bizleri oldukça sevindiriyor" dedi.