2015-04-08

Sustainable growth requires companies to focus on innovation

Türkiye'de 2014 yılında 12 bin 135 marka ve buluşun tescil altına alındığını kaydeden Kemal Yamankaradeniz:

Sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için şirketlerin inovasyona odaklanması şart!

Marka ve patent sektörünün lider kuruluşu Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Destek Patent'in Gaziantep Bölge Müdürlüğü'ndeki görev değişimi nedeniyle düzenlenen toplantıda basın mensupları ile buluştu. Marka ve patent konusundaki gelişmelere değinen Yamankaradeniz, "2023 hedefleri doğrultusunda ülkemizin ekonomik kalkınmayı gerçekleştirebilmesi, ihracatın yoğun olduğu sektörlerin Ar-Ge ve inovasyon odaklı olmalarıyla doğru orantılıdır" diye konuştu.

TBMM Başkanlığına sunulan Onuncu Kalkınma Planı'na göre, 2018 yılında yerli patent başvuru sayısının 16 bine çıkması amaçlanıyor. Destek Patent Gaziantep Bölge Müdürü'nün Zekayi Yıldırımoğlu'nun emekliye ayrılması ve bu göreve Süleyman Zemin'in atanması nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Onuncu Kalkınma Planı ve 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin ulusal ve global arenada marka ve patent konusundaki performansını değerlendirdi.

Destek Patent'te 20 yıl görev alan Zekayi Yıldırımoğlu'na hizmetlerinden ötürü teşekkür ederek ve yerine atanan Süleyman Zemin'e görevinde başarılar dileyerek sözlerine başlayan Kemal Yamankaradeniz, "2014 yılında gerçekleşen ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından yayınlanan patent başvurusu rakamlarına göre; 2014 yılında patent başvuru sayısı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 3 artış kaydetti. Türkiye'de yerli ve yabancı şirketlerin patent toplam başvuru sayısı 2013 yılında 12 bin 53 adet olurken 2014 yılında ise bu sayı 12 bin 135 adete ulaştı. 2014 yılında patent başvuru sayısı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 3 artış kaydetti. 2015'in yılı Ocak-Şubat ayında marka tescil, patent ve faydalı model başvuruları, geçtiğimiz yılların Ocak- Şubat ayları ile aynı seviyede devam etmiştir" dedi.

Yamankaradeniz, "Söz konusu artış umut verici fakat yenilikçi üretimin temel alınacağı bir ekonomi için bu oranın artırılması şart. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için gerçekleştirilebilir hedefler koyması ve belirli sektörlerdeki şirketleri doğrudan teşvik etmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.

Yamankaradeniz, "Ar-Ge teşviklerinin daha sağlıklı kullanılması gerekiyor. İhracat hamlesinde fark yaratacak şirketlerin sektörlerine odaklanarak, buradaki gelişmeyi artırmamız gerekiyor. Ayrıca üniversitelerin ve akademisyenlerin desteklenmesi gerekiyor. Bu desteklenen üniversitelerin her birinin bir uzmanlık alanına sahip olması gerekiyor. Bir üniversitemiz sağlık medikal alanda uzmanlaşırken bir diğeri otomotiv, bir diğeri ile iletişim bilişim teknolojileri alanında uzmanlaşmalı. Ancak bu şekilde odaklanarak organize olabilirsek somut ilerleme kaydetmemiz mümkün olacaktır" dedi.

"Kurumların marka-patent algısı, başvuru oranını etkiliyor"

Firma düzeyinde fikri mülkiyet bilincinin ve yenilikçilik kültürünün, bu konudaki bilgi ve birikimin artırılması gerektiğini vurgulayan Yamankaradeniz, "Fikri haklar sistemi konusunda kamuoyunun her düzeyde bilgilendirilmesine yönelik tanıtım ve eğitim faaliyetleriyle toplumsal bilincin artırılması gerekiyor. Toplum temelinde bu algının oluşturulması, kurumların da kendilerini yönlendirmelerinde yol gösterici olacaktır. Haklarını koruma bilincine erişen bireyler, ülke kalkınmasında da önemli rol üstlenmiş olacak. Fakat ülkemizde marka-patent konusu, ülkemizde doğru ve yeterli algılanamamış bir alan olduğu için başvuru düzeyi de olması gerekenin altında" diye konuştu.

Türkiye'nin patent başvuru haritası

Kemal Yamankaradeniz, "Türk Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre, Türkiye'de Temmuz ayında yapılan patent başvurularının yüzde 46,4'ü İstanbul'dan gerçekleşti. Türkiye'de 2014 Temmuz ayında 274 patent başvurusu yapıldı. İstanbul 127 başvuru ile ilk sırada yer alırken, Bursa 32 ile ikinci, Ankara 24 ile üçüncü sırada yer aldı. Diğer iller ise şöyle; Konya 17, İzmir 11, Kocaeli 9, Sakarya 7, Tekirdağ 5, Antalya 4, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Trabzon 3, Aydın, Balıkesir, Çorum, Isparta, Malatya, Manisa, Samsun, Karabük 2, Adana, Adıyaman, Denizli, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat birer başvuru. Söz konusu rakamlardan hareketle, 2023 hedeflerine sağlıklı şekilde ulaşabilmek için Ar-Ge yatırımlarının artırılmasının yanı sıra devlet, sanayiciler ve akademisyenlerin, patent tescil ve ticarileştirme süreçlerinin basitleştirilme ve hızlandırılması konusunda güç birliği içinde olması önemli" açıklamasını yaptı.

Gaziantep başvurularda artış var
GAZİANTEP20102011201220132014
PATENT2633517394
FAYDALI MODEL2741552833
TASARIM197221268328335
MARKA21262560289729712954
Süleyman Zemin Kimdir?

Süleyman Zemin 30.01.1969 doğumlu olup evli iki çocuk babasıdır. Destek Patent bünyesinde Danışmanlık, Bölge Müdürü, Ege Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev almıştır. Süleyman Zemin şu an Destek Patent bünyesinde Güneydoğu Bölge Müdürü olarak görevine devam etmektedir.