2012-02-21

Wizards of R&D Give Tips to Turkish Companies

Kurumların küresel pazarlara açılmada yararlandıkları TRIZ tekniğinin yaşayan en önemli isimlerinden Alla Zusman ve Michigan merkezli Amerikan Ideation International'ın CEO'su Zion Bar El, Türk şirketleri ve Ar-Ge merkezlerine dünyaya açılmada gereksinim duyacakları Ar-Ge faaliyetleri ve yenilikçi ürün geliştirmenin tüyolarını verdiler.

Ülkelerarası yarıştan kopmamak ve dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi içinde olma hedefimiz yoğun bir şekilde dile getiriliyor. Peki, bu hedefe nasıl erişilecek?

İstanbul Elit World Hotel'de düzenlenen konferanslarda işte bu sorunun yanıtlarını ülkemizin önde gelen Ar-Ge Merkezleri ve şirketleri ile buluşan TRIZ tekniği uzmanları Alla Zusman ve ABD'li Ideation International şirketinin CEO'su Zion Bar El verdi. İkili, Destek Patent A.Ş. ve Global Eğitim şirketlerinin davetlisi olarak geldikleri İstanbul'da bir dizi etkinliğe de katıldı.

TRİZ Tekniği Nedir?

Dünyada 5 bine yakın firma tarafından yoğun olarak uygulanan, şirketlere kısa sürede patent sayılarını üç kat artırarak, toplam sayılarını dört hanelere getirmelerini sağlayan, hızlı ve inovatif problem çözme yöntemi olarak bilinen TRIZ yaklaşımının katma değerini anlatan ABD'li uzmanlar, Ar-Ge yöneticileri ve şirket sahiplerine dünyaya açılmanın ipuçlarını verdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz şunları söyledi:

"Yeni pazarlar bularak ihracatımızı artırmanın yanı sıra, katma değeri yüksek teknolojik ürünleri üretmek zorundayız. Bu süreçte geçtiğimiz yıllarda önemli adımlar atmamıza rağmen özellikle Ar-Ge metodolojisi konusunda pek de başarılı olduğumuz söylenemez. Türk şirketlerinin ve özellikle üniversitelerimiz ile AR-GE merkezlerinin inovatif ürünler üretmeleri, büyük sanayi kuruluşlarımızın ihracatları içindeki yüksek teknoloji içeren inovatif ve patentli ürünlerini artırmaları, 2023 ihracat hedefimize erişmemizi sağlayacak ve kronik cari açığımız da hızla azalacaktır. TRIZ tekniği, getirdiği Ar-Ge metodolojisi ile yaratıcı düşünmeyi artırmakta ve inovatif lider şirketler yaratmakta gelişmiş ülkelerin vazgeçilmez stratejisi olmuştur. Bir senede "1000 Patent" sloganı ile kendine hedef koyan Destek Patent ve Global Eğitim şirketleri bu hedefi paylaşacak sanayiciler, üniversiteler ve devlet kurumları aramaktadır."