2011-11-24

Dikkat! Markanızı başkaları ile paylaşmak zorunda kalabilirsiniz

Türk Patent Enstitüsü'nün emtia ve hizmetler listesinde, 35. Sınıfa yönelik yeni düzenlemesine göre, mevcut markalar üzerindeki hakların bir kısmının kaybedilmesi ya da bugüne kadar elde edilen hakların başka bir kurum ya da kişi ile paylaşılması tehlikesi gündemde. Düzenlemeyi çıkarları için kullanan kişiler ise marka sahiplerini yanlış yönlendiriyorlar.

Düzenlemenin ardından Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Bursa'da gerçekleştirdikleri basın toplantısında, 35. Sınıf düzenlenmesini çıkarları için kullananlara karşı; "Marka sahipleri ilgili sınıfta sektör ve ürün alt kategorisi belirterek müracaatlarını yapılmalıdırlar" dedi. Yamankaradeniz; "Medyada düzenlemeyi çıkarları doğrultusunda farklı şekilde lanse eden kişiler, 500 bin marka için yeniden tescil zorunluluğu getirildiği izlenimini yaratmaya çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

Yamankaradeniz; "TPE'nin yeni düzenlemesine göre markanız 35. Sınıf mağazacılık ve satış hizmetlerinde tescilli olsa bile, faaliyet gösterdiğiniz alanlarla ilgili ürün alt kategorisi belirtilerek (giyim ve giyim aksesuarları vb.) başkaları tarafından tescil ettirilebilir. Yani, 35. sınıfta, farklı türden mal ve mal grubu ya da sektör belirtilerek yapılacak müracaatlarda, aynı markanın farklı kişiler adına tescil yolu açılmış oldu." dedi.

Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, gerçek anlamda düzenlemenin 35. Sınıfta müracaat edilmiş markaları doğrudan ilgilendirdiğini ancak diğer sınıflardaki yüz binlerce markanın ise, sektör ve alt kategorisindeki faaliyetleri veya planları doğrultusunda hak kayıpları yaşamamaları için müracaatlarının uzman marka ve patent vekilleri tarafından tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.