Markanızı Güvenle Tescil Edin
Size en doğru seçenekleri sunmak için buradayız. Başlamak için tek yapmanız gereken marka adınızı girmek ve ardından 'Ara' butonuna basmak.
Ambalaj, model, desen

Ambalaj, model, desen

Satın alma davranışlarını etkileyen ambalaj, model, desen, yedek parça tasarımlarının ortaya çıkış hikayeleri zor ve emek isteyen süreçlerdir. Özellikle tekstil, mobilya, makine ve gıda gibi sektörlerde ürünün görselliğini öne çıkaran tasarımlarınızın farkını ortaya koyacak her şeyi “Tasarım Tescili” ile korumak mümkün.

Tasarım tescil kriterleri nedir?

Bir tasarımın korunabilmesi için “yenilik” ve “ayırt edici nitelik” kriterlerine sahip olması gerekmektedir.

Bir tasarımın aynısı; tescilli tasarım için başvuru veya rüçhan tarihinden önce, dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise o tasarım yeni kabul edilir.

Bir tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim; tescilli tasarım için başvuru veya rüçhan tarihinden önce, kamuya sunulmuş herhangi bir tasarımın aynı kullanıcı üzerinde yarattığı genel izlenimden farklı ise bu tasarımın ayırt edici niteliğe sahip olduğu kabul edilir.

Koruma talep edilen bir tasarım, başvuru tarihinden veya rüçhan talebi varsa rüçhan tarihinden önceki on iki ay içinde tasarımcı veya halefi ya da bu kişilerin izni ile üçüncü bir kişi tarafından veya tasarımcı ya da halefleri ile olan ilişkinin kötüye kullanımı sonucu kamuya sunulması hâlinde bu açıklama tasarımın yeniliğini ve ayırt edici niteliğini etkilemez.

Tasarım tescilinin önemi nedir?

Bir tasarımın tescil edilerek korunması ile hak sahibi inhisarı haklara sahip olur.

Üçüncü kişiler, tasarım sahibinin izni olmadan koruma kapsamındaki tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünü üretemez, piyasaya sunamaz, satamaz, ithal edemez, ticari amaçlı kullanamaz veya bu amaçlarla elde bulunduramaz ya da bu tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünle ilgili sözleşme yapmak için öneride bulunamaz.

Tasarımlarımı neden yurt dışında tescil ettirmeliyim?

• Taklit ve haksız tesciller engellenir
• Tasarımlar sadece tescil edildikleri ülkelerde korunur
• Prestij kazandırır
• Gümrük geçişlerindeki sorunları engeller

Tasarımlarımı yurt dışında nasıl tescil ettirmeliyim?

Tasarımlar sadece tescil edildikleri ülkelerde korunur. Yurt dışında tasarımlarınızı korumak için belirlediğiniz ülkelere tasarım tescil başvurusunda bulunabilirsiniz. Aynı anda birkaç ülkede başvuru yapmak istediğinizde ise, belirlediğiniz ülkelerin bağlı olduğu sistemlere başvuru yaparak zaman ve maliyet anlamında avantaj sağlayabilirsiniz.

Yurtdışı tasarım tescil başvurusu sistemleri;

Ülkesel başvuru

Tasarım başvurusunun o ülkedeki vekil aracılığıyla ülkenin resmi kurumuna yapılmasıdır.

WIPO - Lahey sistemi kapsamında uluslararası tasarım tescil başvurusu

• Merkezi İsviçre'deki WIPO (World Intellectual Property Organisation / Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu) tarafından yürütülür.
• OAPI ve Avrupa Birliği'nin de bulunduğu toplam 91 ülkede 100 tasarıma kadar tescil için pratik bir başvuru sistemidir.
• Uluslararası tescilin koruma süresi başlangıçta 5 yıldır. Lahey Metnine (1960) taraf ülkelerde en az bir kez, Cenevre Metnine taraf ülkelerde ise en az iki kez yenileme yapılabilmektedir. Belirlenmiş ülkenin yasası izin veriyorsa daha fazla yenileme de yapılabilmektedir.

EUIPO-Avrupa Birliği topluluk tasarımı başvurusu

• İspanya'da bulunan EUIPO (European Union Intellectual Property Office / Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi) tarafından yürütülür
• AB üye ülkeleri kapsar (toplam 27 ülke) (Türkiye AB üyesi olmadığından bu sisteme dahil değildir)
• Bir başvuru ile AB üyesi tüm ülkelerde tasarım tescili
• Tescile bağlanma süresi yaklaşık 2 hafta olup Resmi Kurum tarafından yenilik incelemesi yapılmamaktadır.
• Koruma süresi başvuru tarihinden itibaren beş yıldır. Bu süre beşer yıllık dönemler hâlinde yenilenmek suretiyle toplam yirmi beş yıla kadar uzatılabilir.

OAPİ - Afrika Birliği

• OAPI; Benin, Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Fildişi Sahilleri, Ekvator Ginesi, Gabon, Gine, Gine-Bissau, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Togo, Komorlar' ın üye olduğu Afrika'nın Fransızca konuşan 17 ülkesine ait topluluktur.
• Bir başvuru ile tüm üye ülkelerde (17 adet Afrika ülkesi) tasarım tescili imkanı sağlar.
• Koruma süresi 5 yıl olup, beşer yıllık dönemler hâlinde yenilenmek suretiyle toplam 15 yıla kadar uzatılabilir.

ARİPO - Afrika bölgesel fikri haklar organizasyonu

• Tasarım müracaatı kapsamında 18 adet Afrika ülkesinin üye olduğu tescil sistemidir.
• Botsvana, Esvatini(eski adı Svaziland), Gambiya, Gana, Kenya, Lesotho, Liberya, Malavi, Mozambik, Namibya, Ruanda, Sao Tome & Principe, Sierra Leone, Sudan, Tanzanya, Uganda, Zambiya, Zimbabve
• Koruma süresi yıllık harç ücretlerinin yatırılması suretiyle toplamda 10 yıldır.

Müşteri kayıpları yaşamayın

Ambalaj, model ya da desen tasarımlarınızı piyasaya sunduktan sonra tescil işlemine kadar geçecek zaman içinde olası taklit vakalarıyla karşılaşmamanız, müşteri ve hak kayıpları yaşamamanız için ürettiğiniz tasarımları piyasaya sunmadan tescille koruma altına almanızı öneriyoruz.
Müşteri kayıpları yaşamayın