2016-05-20

Marka değeri, franchise ile riske ediliyor

Destek Group Genel Müdürü Emre Vural:

Marka değeri, franchise ile riske ediliyor

Şirketler, yayılma ve bilinirliğini artırma arzusuyla franchising sistemini kurumlarına entegre ediyor. Marka değeri ve müşteri deneyiminin bir sözleşme ile bir başka firmaya kiralanması olarak tanımlanan franchising sistemi, yapılan yanlış uygulama ve denetlemeler nedeniyle kurum ve marka algısına zarar verebiliyor.

Franchise ve marka değerleme konularında danışmanlık hizmeti veren Destek Group Genel Müdürü Emre Vural'a göre, franchise sisteminin getirileri kadar götürüsü de olabiliyor. Vural, franchise sisteminin marka değerini koruyarak ilerlemesi gerektiğine vurgu yaparak sözlerine şöyle devam ediyor:

"Şube altyapısını geliştirerek müşteriye dokunabilmek, firmaların müşteri odaklı yaklaşımı benimsediğinin en önemli göstergesi. Fakat franchise, yalnızca şube açma yetkisi vermek değil, marka değerini ve müşteri deneyimini de teslim etmek anlamına geliyor. Dolayısıyla dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar söz konusu. Franchising modeline geçmeden önce uzman desteği ile kapsamlı araştırmalar yapılıp ona göre çalışmalara başlamak büyük önem taşıyor. Yine, ilgili markaların tescillenmiş, varsa ayırıcı teknoloji ve buluşların patentlenmiş olması kritik önlemlerden birisi. Öyle ki markasını distribütörüne veya franchise'ına kaptıran çok fazla yatırımcı bulunmakta."

"Yurtdışında şubeleşmek için o bölgelerdeki rekabeti anlamak gerek!"

Yurt dışında şubeleşmeyi düşünenler için uyarı niteliğinde açıklamalarda bulunan Emre Vural, "Franchising verilecek ülkelerin tespiti ve bu bölgelerdeki rekabetin anlaşılması çok önemli. Kar maksimizasyonuna uygun modelin belirlenmesi, hedef ülkelerde iş yapmak için franchising sözleşme koşullarının o ülke koşullarına uyumu, hukuki uygulanabilirliği gibi konuların incelenmesi son derece kritik aşamalardır" diye konuştu.

Franchising esasen ana bir sözleşme ve münhasırlık üzerine kurulduğundan, sözleşmenin içeriği ve ülke hukukuna uygun yönetimi, dış kaynak ve danışmanlığı gerekli kılmakta. Bu noktada firmaların danışman kullanarak ilerlemelerinde fayda var" dedi.

"Royalty bedeli marka değerleme raporu ile belirlenmeli"

Franchising modelinde, ana firmanın gelirlerini nasıl oluşturacağı önemli ve dikkat isteyen bir konudur. Giriş bedellerinden ciro primine, kampanya katılım iskontolarından royalty değerlerine kadar konunun incelenmesi, pazara ve ürüne göre modellenmesi gerekir. Royalty bedelinin bir marka değerleme raporuna dayandırılması, vergisel açıdan da önemli avantajlar sağlamaktadır" diye konuştu.

Ayrıntılı bilgi için:
Büşra Yıldız: busra.yildiz@itibaratolyesi.com
Rıdvan Tozlu: ridvan.tozlu@itibaratolyesi.com
Tel: 0212 272 5151