2016-02-15

''İstanbul''lu olmada marka tescilliler öncelikli!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) ile anlaşıldı. ".istanbul" ve ".ist" alan adları satışa çıktı. İlk aşamada bu alan adlarına sahip olabilmenin en önemli koşulu ise markanızın tescilli olması.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2012 yılında ICANN'a yaptığı başvuruya olumlu dönüş yapılması sonucu, gerekli altyapı çalışmalarının da tamamlanmasıyla, ".istanbul" ve ".ist" alan adları için erken kayıtlar başladı. Bundan böyle ".istanbul" ve ".ist" alan adları da ".com" ve ".net" gibi kullanıma açık olacak.

28 Ocak itibarıyla tescilli dünya markalarının başvurularına açılan ".istanbul" ve ".ist" alan adları, 1 Mart'tan itibaren kamu kuruluşları, vakıf, dernek ve STK'lara açılacak. Tüm bireysel başvurulara ise 10 Mayıs itibariyle açılacak. Bu alan adlarına öncelikli olarak sahip olabilmenin en önemli koşulu ise markanızın tescilli olması.

Berlin ve Londra'dan sonra ilk şehir İstanbul

Berlin ve Londra'dan sonra alan adı uzantısına sahip ilk şehir olan İstanbul, aynı zamanda, dünyadan 66 coğrafik alan başvurusu içerisinde, ".istanbul" ve ".ist" ile iki alan adı uzantısına sahip tek şehir oldu.

Sektörünün öncü kuruluşlarından Destek Patent'ten konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Yeni alan adlarıyla birlikte hem İstanbul'un markalaşmasına, hem de İstanbul isminden faydalanacak birçok firmaya katkı sağlanmış olunacak. İstanbul ismi ünlü markalar ile tüm dünyada kullanılacak, aynı zamanda firmalar da İstanbul isminden faydalanmış olacak" denildi.