2016-01-06

2015'in 11 ayında patent başvuruları arttı

Sektörünün ülkemizdeki köklü ve lider kurumu Destek Patent'ten yapılan açıklamaya göre; "2014'ün ilk 11 ayında 13 bin 961 olan toplam patent ve faydalı model baÅŸvurusu, 2015 yılının aynı döneminde 14 bin 900'e ulaÅŸtı. 2014'ün ilk 11 ayında 97 bin 473 olan toplam marka baÅŸvurusu, 2015'in aynı döneminde 97 bin 139'da kaldı. GeçtiÄŸimizin yılın ilk 11 aylık döneminde 37 bin 500 olan tasarım baÅŸvuruları ise, 2015'in aynı döneminde 34 bin 607 olarak gerçekleÅŸti."

GeliÅŸtirdiÄŸi buluÅŸun patent alabileceÄŸini fark etmeyen çok sayıda giriÅŸimcimiz olduÄŸunu söyleyen Destek Patent Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Kemal Yamankaradeniz, kamuoyunda her parlak fikrin patent konusu olabileceÄŸine dair bir yanlış anlama olduÄŸunun da altını çizdi:

"Parlak fikirler elbette çok deÄŸerli ama bir fikrin patent olabilmesi için dünyada geçerli belli koÅŸullar var. Bir buluÅŸun patent olabilmesi için üç temel kuralı yerine getirmesi gerekiyor: Birincisi, dünya çapında yenilik olacak. Ä°kincisi, sanayiye uygulanabilir olacak. Üçüncüsü, bu konuda uzman bir kiÅŸinin hemen yapabileceÄŸi basitlikte olmayacak. Bu kuralları ihtiva etmeyen yenilikler kesinlikle patent alamaz. Ä°nsanların hemen aklına geliveren her parlak fikrin korunması, patent'in konusu deÄŸil. Ama bir kez patent alınacak buluÅŸ yaparsanız, size ekonomik getirisi çok büyük olur. Mesela en az 7 en çok 20 yıl süresince o ürünü üretme ve satma hakkı, sadece sizindir."

Türk halkının önemli olan özelliÄŸi yenilik üretme becerisine sahip olduÄŸuna, yürekten inandığını vurgulayan Yamankaradeniz, henüz yerli patent baÅŸvurularında bunun yansımalarının tatmin edici düzeye ulaÅŸamadığını söyledi. Yamankaradeniz, "Faydalı model ve buluÅŸ geliÅŸtirmek konusunda dünyanın sayılı uluslarından biri olmayı gerçekten istersek, bunu baÅŸarabiliriz. Patent konusundaki istekliliÄŸimiz, topyekün kalkınmamızın motor gücü olabilir" dedi.