2013-01-03

Türk Şirketleri Patentleriyle Dünya Pazarlarında Rekabet Ediyor.

Türklerin patent başvuruları yüzde 10 arttı, rekabet dünya ligine çıktı

Ulusal ve uluslararası alanda rekabetin en önemli unsuru haline gelen patentli ürün sahibi olma bilinci Türkiye'de sürekli katlanarak artıyor. Türk Patent Enstitüsü tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye'de 2012 yılında alınan patent sayısı, 2011 yılına göre yüzde 10 oranında artış gösterdi.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz,"Rakamların artması sevindirici ancak Türkiye halen beklenen düzeyin altında. Türkiye Ar – Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yaparak dünya pazarlarında rekabet edecek ürünler geliştirme konusunda daha hızlı hareket etmeli." diye konuştu.

2012'de 11 bin 300 adet patent başvurusu

Türkiye'de 30 yıldır patent ve marka tescil danışmanlık hizmeti veren Destek Patent, 2012 yılında gerçekleşen ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından yayınlanan patent başvurusu rakamlarını değerlendirdi. 2012 yılında patent başvurusu sayısı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10 artış kaydetti. Türkiye'de yerli ve yabancı şirketlerin patent başvuru sayısı 2011 yılında 10 bin 241 adet olurken 2012 yılında ise bu sayı 11 bin 500 adete ulaştı. 2006 yılında başvuru sayısı 5 bin 136 adet olarak gerçekleşirken 2023 yılına gelindiğinde ise bu sayının yaklaşık 10 kat artarak 55 bini geçmesi bekleniyor.

Dünya pazarlarında rekabet

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, "Türkiye'de ve dünyada rekabet edebilmenin ölçüsü sahip olduğunuz patent sayısı ile doğru orantılıdır. 2012 yılında yaşanan bu hızlı gelişme Türkiye'nin dünya pazarlarında rekabet edebilmesi için önemli bir adımdır." dedi. Türkiye'nin sürdürülebilir bir gelişimi ve büyümeyi yakalamasının önemine dikkat çekerek, yakalanan büyümenin sevindirici olması yanında, halen yetersiz olduğu görüşünü savunan Yamankaradeniz, "Şirketlerimizin bu vizyonu artarak devam etmeli. 2012 yılında yakalanan bu rüzgârı doğru kullanarak Ar – Ge ve inovasyon alanına daha çok yatırım yaparak hızlı hareket etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Türkiye patentle büyüyecek

Yamankaradeniz, TPE tarafından açıklanan rakamlardan bazı dikkat çeken örnekler verdi. Türk şirketleri tarafından yurtdışına yapılan patent başvurusu sayısında yüzde 40 gibi bir oranda artış olduğuna dikkat çekerek, yurtdışından Türkiye'ye yapılan patent başvurusunda ise yüzde 7,5 oranında bir artış kaydedildiğini sözlerine ekledi. Yamankaradeniz şöyle devam etti: "Türk ekonomisinin 2012 yılında yaklaşık yüzde 3 büyüme kaydedeceğinin tahmin edildiği bir ortamda, artık daha hızlı büyümeye odaklanmak için, yani %5 üzeri büyüme sağlamak için patente yönelik çalışmaların artışına ihtiyaç vardır."