2012-11-21

Türk şirketleri için Avrupa'da Patent Birliği dönemi başlıyor

Tek başvuruyla 27 AB ülkesinde patent korumak mümkün

Türk şirketleri için Avrupa'da Patent Birliği dönemi başlıyor

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde tek bir başvuru ile geçerli olacak Avrupa Birliği Patenti uygulaması başlıyor. AB'ye üye ülkelerden İspanya ve İtalya'nın onaylamadığı uygulama, 10 yılı aşkın uzun bir müzakere dönemi sonunda kabul edildi. Türk şirketlerinin patentleri 25 ülkede birden geçerli olacak.

Avrupa Birliği'nin yaklaşık 10 yıl önce hayata geçirmek için çalışmalara başladığı "Avrupa Birliği Patenti" uygulaması kabul edildi. AB üyesi ülkelerden sadece İspanya ve İtalya'nın onaylamadığı Avrupa Birliği Patenti uygulaması bu ülkeler dışındaki AB üyesi tüm ülkelerde geçerlilik kazandı. Böylece Türk şirketlerinin tek bir başvuru ile alacakları patent hakları İspanya ve İtalya dışındaki 25 ülkede geçerli olacak.

TürkiyeAvrupa Birliği Patenti avantajlarından yararlanacak

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türk şirketlerinin AB üyesi ülkeler için yapacağı patent başvurularının, Türkiye'nin AB üyesi olmaması sebebiyle "yurtdışı başvuru" olarak değerlendirileceğini söyledi. Yamankaradeniz, "Avrupa Birliği Patenti için yurtdışından başvuru yapan şirketlerin patentleri Türkiye'de geçerli olmayacak. Türkiye'deki patent haklarının korunması için şirketlerin Türkiye'de de bir başvuru sürecini başlatmaları gerekiyor" dedi. Kemal Yamankaradeniz Türk şirketlerinin izleyecekleri yöntem ile ilgili şöyle konuştu:

"Türk şirketleri ise bunun için iki ayrı yola başvurulabilecekler. Birincisi AB Patenti müracaatı ile birlikte Avrupa Patenti (EP) müracaatı yapabilirler. Bu durumda Avrupa Patenti (EP) üzerinden Türkiye'de patent hakları geçerli olacak. İkinci yöntem olarak ise Türkiye'de patent için ayrı bir müracaat yapabilirler."

Destek Patent Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Ersin Dereligil ise yeni sistemi Türkiye açısından değerlendirerek, "Türk Patent başvurularının Avrupa'da da korunmasına ilişkin olarak, sistemin sunacağı tüm avantajlardan Türk şirketleri de yararlanacak. Uluslararası şirketlerin Avrupa Birliği Patenti üzerinden yaptığı başvurularda ise, Türkiye Avrupa Birliği'ne üye olmadığı için başvuruları ve aldıkları patentler ülkemizde geçerli olmayacak" diye konuştu.

Avantajlar ve dezavantajlar

Kemal Yamankaradeniz, Avrupa Patent Mahkemesi merkezinin Paris'te olacağını ve başvuruların İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak yapılacağını belirterek, "Bu karar ile tüm AB üyesi ülke dilleri için tercüme zorunluluğu ortadan kalktı. Bu başvuru maliyetlerini düşürecek. Hukuk alanında ise bir mahkemedeki yargı sonucu tüm üye ülkelerde geçerli olacak. Ayrıca Ülke Patent Ofisleri'ne ayrı ayrı patent harçları ödenmeyecek, ödeme bir yere yapılacak" dedi.