2012-11-06

200 milyar dolarlık dünya kozmetik pazarında en fazla patent başvurusu

Kozmetik sektörü büyürken patent üretiminde yerli üretici hala çok geride

2011 yılı itibariyle Türkiye kozmetik pazarı, 2 milyar dolar. Rusya'nın 15 milyar dolarlık, Çin'in 15 milyar dolarlık bir pazar payı var.Türkiye 2011'de 514,2 milyon dolar renkli kozmetik ithalatına karşılık 381,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz yıl dünya kozmetik pazarı 200 milyar dolar olarak tespit edildi. Bunun yaklaşık 16 milyar dolarlık payını erkekler harcıyor. Geri kalan kısmını bayanlar harcıyor. Türkiye bu rakamın yüzde 1'ini, yani yaklaşık 2 milyar dolarını harcıyor.
Türk kozmetik sektörü için Ortadoğu şu günlerde ihracatta önemli bir istikamet. Ama hâlâ en çok kozmetik ürününü Rusya'ya satıyoruz ve kozmetik sektörü ülkemizde sürekli büyüyor.

Böylesine geniş bir pazarda kozmetik sektöründe faaliyet gösteren üreticilerin rekabet güçlerini koruyabilmek için, AR-GE çalışmaları sonucunda geliştirdikleri yeni ürünlerini patent ile koruma altına almalarının önemine dikkat çekiliyor.

Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'nin pazar payının gerçekçi olmadığını söylüyor. Yamankaradeniz'e göre; Japon pazarlarında, sosyete pazarlarında, duty-free shoplarda, sokaklarda satılanlar sayılmıyor ve Türkiye'deki kozmetik sektörünün pazar payı aslında 5 milyar dolar. Pazarın yüzde 90'nı ithal yüzde 10'unu yerli ürünler tarafından paylaşılıyor.

Türkiye'de kozmetik sektörünün yüzde 60'ının yabancı firmalara ait olduğuna ve bununla birlikte yerli firmaların markalarına yapacakları yatırımın pazarın büyümesi açısından önem taşıdığına dikkat çeken Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz şöyle konuştu:

"Dünyanın güçlü kozmetik firmaları AR-GE çalışmaları kadar, bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan ürünlerini korumaya da büyük önem veriyor. Bu sektörde teknolojik buluşların ve içeriklerin yanı sıra, ayırt edici yenilik ve özelliklere sahip parfüm şişeleri gibi tasarımlar da, tasarım tescili ile korunabiliyor."

Destek Patent A.Ş'nin yaptığı araştırmaya göre; kozmetik sektöründe en fazla patent başvurusunda bulunan firmaların başında L'oreal geliyor. 3 kıtada 14 AR-GE merkezinde, 3 bin bilim adamı ve 30 farklı disiplin ile çalışmalarını sürdüren L'oreal'in 30 binden fazla patent başvurusu bulunuyor. 12 ülkede AR-GE merkezi olan kuruluş, cirosunun yüzde 3'ünü AR-GE çalışmalarına ayırıyor. Sıralamada L'oreal'i Wella, Johnson&Johnson, Avon, Procter&Gamble, Unilever ve Colgate- Palmolive gibi firmalar izliyor.

Destek Patent'in yaptığı araştırmaya göre dünya çapında yaptıkları patent başvurularıyla başı çeken kozmetik firmaları rakamsal sırasıyla şöyle; Loreal 48.354, Johnson&Johnson 43.829, Wella 4.621, Avon ise 1.411…
Türkiye'de yapılan patent başvurularına baktığımızda durum pek de iç açıcı değil; L'oreal 111, Schwarzkopf 4, Johnson&Johnson 26, Wella, Avon, Max Factor gibi daha birçok markanın patent başvuruları "0"