2012-02-10

Marka ve Patent Vekilliği Sektörü Geçen Yıl Yüzde 30 Büyüdü

Koruma altındaki marka sayısı yarım milyona yaklaştı.

Ekonomik büyüme verilerine paralel olarak marka ve patent sektörü istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Marka ve Patent Vekilliği Sektörü geçen yıl yüzde 30 büyüyerek yılı 450 milyon TL'lik ciro ile kapattı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 112 bin marka için koruma başvurusu yapılırken, 13 bin 500 patent ve 36 bin 578 tasarım, tescil altına alındı.

Marka ve Patent Vekilliği Sektörü'nün ülkemizdeki lider kurumu Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz,"Günümüzde şirketlerin gücü sahip oldukları maddi varlıklardan çok markalarının değeriyle ölçülmekte. Gerek prestij gerek maddi getirisi yüksek markaların korunması, korunması için de öncelikle sahibi adına tescil edilmesi, art niyetli girişimlerin önlenmesi gerekir" dedi.

Ekonomik verilere paralel olarak ülkemizde marka yatırımı bilincinin geliştiğini kaydeden Yamankaradeniz, "Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgeleri, Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikler ülkemizdeki kurumlara vizyon kazandırdı. Dolayısı ile kuruluşlar en önemli değerleri olan marka ve patentlerini korumaya yöneldiler. Bu sayede sektörümüz 2011 yüzde 30'luk bir büyüme ile kapattı. Bu rakamlar ışığında Marka ve Patent Vekilliği Sektörü 2011'de 450 milyon TL'lik bir büyüklüğe ulaştı" diye konuştu.

Tescilli marka sayımız yarım milyona yaklaştı.

Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) verilerine göre, 2011'de yaklaşık 112 bin markanın koruma altına alındığını ifade eden Yamankaradeniz, "Bir önceki yıla oranla koruma altına alınan marka sayısında yıllara göre dikkat çekici bir artış gözlenmekte. Örneğin 2010 yılında başvuru yapılan marka sayısı yaklaşık 89 bin iken bu sayı 2011'de yüzde 30'luk bir artış ile 112 bine ulaştı. TPE verilerine göre 1995'ten bu güne 816,199 marka başvurusu yapılmış bunun yaklaşık yarısı kabul edilmiş ve tescil altına alınmıştır. Bu veriler ışığında koruma altına alınan marka sayısı yarım milyon eşiğine ulaşarak 485 bin 671 olduğunu görüyoruz" dedi.

"İcat çıkarmayan toplumuz"

Özel sektörün çeşitli teşvik uygulamaları, üniversite-sanayi işbirliğini ekonomik yaşamın bir parçası haline getirmeye başlayan projeler sayesinde iş dünyasının Ar-Ge faaliyetlerine yaklaşımının geliştiğini ifade eden Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yamankaradeniz, "TPE verilerine göre 2011'de koruma altına alınan patent sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 15'lik artış ile 10 bin 241 adet olarak gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Bu rakamlara 2011'de tescil alınan faydalı model sayısını da eklersek, geçen yıl başvurusu yapılan patent sayımızın 13 bin 485 adet olduğunu görürüz. Koruma altına alınan patent sayımız tescil edilmiş faydalı modelleri de kattığımızda bugün itibarı ile 61 bin 933'e ulaşmış durumda. Burada acı olan 2011'de patent başvurularından sadece 4 bin adetinin yerli başvuru olması. Yani başvurusu yapılan patentlerin sadece üçte biri yerli. Devletin bunca teşvik ve destek uygulaması varken, bu gerçekten çok acı bir tablo. Ülkemizdeki kurumlar, buluşçuluk ve inovasyon kavramlarını yeterince gündemine almıyor. Ar-Ge kavramı yeterince sahiplenilmiyor. Bu da ihracatta arzulanan adımları atmadaki en büyük engelimizin ne olduğunu sergiliyor. Özetle icat çıkartmaktan uzak duran toplumuz" diye konuştu.

Patent liginde İstanbul 1'inci Bursa 2'nci

Patent başvurularının hangi illerden yapıldığına bakıldığında İstanbul'un açık ara önde olduğunu ifade eden Yamankaradeniz, "2011'de başvurularda bin 582 patent sayısı ile İstanbul yine açık ara önde. İstanbul'u 530 patent ile Bursa, 417 patent ile Ankara, 246 patent ile Manisa, 223 patent ile İzmir, 195 patent ile Kocaeli ve 135 patent ile Konya takip ediyor" dedi.

Yamankaradeniz, TPE verilerine göre, 2011'de müracaatı yapılan faydalı model sayısının bir önceki yıla oranla yüzde 7'lik artış ile 3 bin 244, endüstriyel tasarımlarda müracaat sayısının da yine bir önceki yıla oranla yüzde 20'lik artış ile 36 bin 578 olarak gerçekleştiğini ifade etti.