2011-10-13

Büyük Markaları Büyük Tehlike Bekliyor

.com, .net, .org gibi alan adı uzantıları yıllardır büyük firmaların başını ağrıtıyor. Şimdi bu markaları daha büyük bir tehlike bekliyor. ICANN cinsel içerikli sitelerle özdeşleşen 'İks' uzantısının kullanımını onayladı! Peki şimdi ne olacak?

.com, .net, .org gibi alan adı uzantıları yıllardır büyük firmaların başını ağrıtıyor. Markaları için alan adı tesciline başvurmak isteyen birçok firma bu alan adlarının başkaları tarafından kötü niyetle tescili sebebiyle büyük sıkıntılar yaşadı. Firmalar, kimi zaman büyük paralar ödenerek bu alan adları geri alabildi, kimi zaman ise unvan veya markalarından farklı bir alan adı almak zorunda kaldılar. Şimdi bu markaları daha büyük bir tehlike bekliyor. ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) cinsel içerikli sitelerle özdeşleşen 'İks' uzantısının kullanımını onayladı.

Şimdi Ne Olacak?

Konuyla ilgili olarak bilgi veren Destek Patent Ürün Geliştirme Yöneticisi Bora Erguvan; "ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) marka sahiplerine 28 Ekim 2011 tarihine kadar zaman tanıdı. Bu süre içinde marka sahipleri markaları ve unvanlarına ait alan adlarını 'İks' uzantılı olarak tescilinin üçüncü şahıslar tarafından alımını belli bir ücret karşılığında 10 yıl süre ile engelleyebilecekler. Böylece markalarına zarar gelmesini önleyecekler. Bu tarihe kadar bu işlemi yapmayan markaların 'İks' uzantılı alan adlarının üçüncü şahıslar tarafından alımı için bir engel kalmayacak."" dedi.

Ne Yapmak Gerekiyor?

Marka sahipleri 28 Ekim 2011 tarihine kadar marka belgeleriyle ilgili bilgilerle birlikte http://www.icmregistry.com/ adresinden engelleme işlemini gerçekleştirebilecekler. Tek şart marka tescilinin (başvuru değil) 1 Eylül 2011 tarihinden önce gerçekleşmiş olması. Bu tarihe kadar müracaat etmeyen markaların, marka değerlerinin sarsılacağı ise kaçınılmaz bir gerçek.