2011-10-08

Akıllı telefonlar Türkiye'de akıllarını kullanamıyor!

Iphone, Blackberry ve HTC gibi dünyanın önde gelen teknoloji devleri, akıllı telefon pazarında sahip oldukları patentleri Türkiye'de koruma gereği duymuyorlar.

Son yıllarda akıllı telefon pazarında yaşanan rekabet ve bu ürünlere olan talep tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de yaşanmakta. Türkiye , Apple'ın popüler olan akıllı telefon markası Iphone'un en fazla satıldığı pazarlardan biri olmasına rağmen şu ana kadar ülkemizde yaptığı patent başvurusu 1'i geçmezken, Avrupa'da 922 patent başvurusu bulunuyor.
Apple'ın güçlenen rakiplerinden Samsung’un Türkiye'de korunan patent sayısı 3 adetle sınırlıyken ülkemizde popülerliği giderek artan Taiwan'lı cep telefonu üreticisi HTC'nin ise Türkiye'de hiç patent başvurusu bulunmuyor.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz bu konuyu değerlendirdiği konuşmasında; "Türkiye ‘de köklü geçmişe sahip olan Nokia , Ericsson gibi firmaların ülkemizde geçtiğimiz yıllarda yüksek patent rakamlarına sahip olmasına rağmen son 2 yıldır Türkiye'deki patent başvurularındaki düşüş dikkatimizi çekiyor. Yine ülkemizde oldukça popüler olan Blackberry'nin üreticisi Research In Motion LTD şirketinin ise Türkiye'de yaptığı patent başvurusu sayısı yalnızca 1 adet. Blackberry'nin 2010 yılında bu patentinin yıllık yenilenmesini de yaptırmayarak patent korumasını devam ettirmediğini görüyoruz. Buradan hareketle Blackberry gibi akıllı telefon üreticilerinin Türkiye'yi patentlerinin çalınması açısından tehlikeli bir pazar olarak görmediğini, patentlerini korumaya değer bir ülke olarak değerlendirmediğini düşünmekteyiz. Benzer şekilde Apple'ın Türkiye'deki Iphone ve Ipad satışlarındaki patlamaya rağmen, 'Avrupa Patent Başvurusu' gerçekleştirdiği buluşlarına, Türkiye'de validasyon yöntemi ile geçerlilik sağlamaması da aynı şekilde yorumlanabilir" dedi.