2020-01-01

Destek Patent, ''Fikrine Sahip Çık'' projesinin startını verdi

Kurulduğu günden bu yana Türkiye'de fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında sektör liderliğini koruyan Destek Patent, Türkiye'nin fikri sermayesinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla "Fikrine Sahip Çık" Projesinin startını verdi. İstanbul Avrupa Yakası'nda bulunan 125 okulun öğretmenlerinin katıldığı proje açılışını, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Birimi Şube Müdürü Timur Tuğral ve Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz gerçekleştirdi.

Sınai mülkiyete konu olan, marka, patent, tasarım tescili için vekillik ve danışmanlık hizmetleri sunan, "Fikrine Sahip Çık" projesiyle sosyal sorumluluk anlayışı odağına eğitimi yerleştirerek Fikri ve Sınai Haklar bilincini yaygınlaştırmayı, patent okuryazarlığını artırmayı ve fikri ve sınai haklar alanında bilinçli bir nesil yetiştirilmesini hedefleyen Destek Patent, 100 bin kişiye ulaşma hedefiyle yola çıktığı projenin ilk startını verdi.

380 okula eğitim verilmesi hedeflenen "Fikrine Sahip Çık" projesinin ilk gününde, İstanbul Avrupa Yakası'ndaki 125 okulun öğretmenleri ile bir araya gelindi.

"Fikrine Sahip Çık" projesinin açılışını, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Birimi Şube Müdürü Timur Tuğral ve Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz gerçekleştirdi.

"Patent ve sınai haklar konusunda dünyada geride kaldık"

Projenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Birimi Şube Müdürü Timur Tuğral, düşüncelerini şöyle ifade etti:

"Biz İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bugün burada 125 kişiyi ağırladık. 15 Ocak'ta 125 ve 10 Şubat'ta 380 kişiyi tamamlamak üzere, son 125 kişiyi daha ağırlayacağız. Artık savaşların bile top tüfekle değil teknolojiyle yapıldığı bir çağda yaşıyoruz. Patent ve sınai haklar konusunda dünyada biraz geride kaldık. Son 30 yılda aldığımız olumlu gelişmeler var. Destek Patent de 1983 yılında kurulmuş bir şirket olarak bu gelişmelerde öncülüğü üstlenmiş durumda. Biz de bu gelişmeleri desteklemek üzere kendileri ile protokol imzaladık."

"Ülkemizin gücünü ve değerini artırabilmek için gençlerimizi bilinçlendirmeliyiz"

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz ise konuşmasında şunları kaydetti:

"Bir ülkenin ekonomisinin büyümesindeki en önemli göstergelerden birisi, o ülkenin Fikri ve Sınai Haklar alanındaki yatırımlarıdır. Gelecekte, ülkemizin küresel anlamda rekabet gücünü ve marka değerini artırabilmek için gençlerimizi bugünden bilinçlendirmeli ve hazırlamalıyız. Emekleri, icatları, fikirleri ile ülkemizi yarınlara taşıyacak gençlerimize ve hali hazırda ürün ve hizmetleri ile ticari faaliyetlerini sürdüren firmalarımıza, girişimcilerimize 'Fikrine Sahip Çık' diyoruz. Özellikle de buluş yapmaya merakı olan, yeni bir ürün ya da marka oluşturmak için heyecan duyan girişimci gençlerimizin gerek Türkiye'de gerekse dünyanın herhangi bir yerinde haklarını nasıl koruyacakları konusunda bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Biz bu projeyle fikrini geleceğe taşımak isteyen tüm gençlerimizin en büyük destekçisi olduğumuzu ortaya koyduk. Hayatta sorunların çözümlerini ararken bazen bulduğumuz çözümlerin ne kadar değerli olduğunu fark etmeyiz. Sizler öğrencilerle görüşüyor ve onların fikirlerini öğreniyor, geliştiriyorsunuz. Onlardan gelen fikirlerin koruma alınmasına destek veriyorsunuz. Biz de sizlerin sayesinde öğrencilere bu paylaşım imkânını sağlayacağız. Yapacağımız çok şey olduğuna inanıyor, patent kavramını hayatımızın parçası yapmak istiyoruz."

Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde Birleşmiş Milletler üye ülkeleri tarafından kabul edilen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi içinde 8. ve 9. maddede yer alan "İnsana Yakışır İş ve Büyüme ile Sanayi ile İnovasyon ve Altyapı" hedeflerini destekleyen "Fikrine Sahip Çık" projesi, "Türkiye'de Fikri ve Sınai Haklar konusunda bilgi sahibi olmayan genç bırakmamayı" amaçlıyor.