Destek Patent'in ''Fikrine Sahip Çık'' Projesine Gümüş Başarı Ödülü

KurulduÄŸu günden bu yana Türkiye'de fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında sektör liderliÄŸini koruyan Destek Patent, 2019 yılında Türkiye'nin fikri sermayesinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla tüm ülkeyi kapsayacak geniÅŸ çaplı bir bilinçlendirme kampanyası baÅŸlattığı sosyal sorumluluk projesi “Fikrine Sahip Çık” ile 13. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi - Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Ödülleri kapsamında GümüÅŸ BaÅŸarı Ödülü aldı.

Sürdürülebilir bir gelecek için tüm faaliyet alanlarında gerçekleÅŸtirdiÄŸi projelerle Türkiye'nin fikri sermayesinin artırılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan “Fikrine Sahip Çık” projesi, fikri ve sınai haklar alanında bilinçli bir nesil yetiÅŸtirilmesini hedefliyor. Ağırlıklı olarak lise ve üniversite öÄŸrencilerinde ilgi uyandıracak, onları buluÅŸlar yapmaya teÅŸvik edecek, Sınai haklar alanında farkındalıklarını artıracak eÄŸitim programlarıyla geleceÄŸe yönelik bir projeksiyon sunan proje, aynı zamanda GiriÅŸimci ve KOBÄ°’lere yönelik eÄŸitimleriyle de dikkat çekiyor. Toplamda 100 bin kiÅŸiye ulaÅŸmayı hedefleyen proje; akademik anlamda Ä°l Milli EÄŸitim müdürlükleri vasıtasıyla çeÅŸitli liseler, üniversitelerin giriÅŸimcilik kulüpleri, Sivil Toplum KuruluÅŸları, Dernekler ve OSB’ler ile iÅŸ birliÄŸi çerçevesinde bu bilinci tüm Türkiye’de yaygınlaÅŸtırma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Sınai mülkiyete konu olan, marka, patent, tasarım tescili için vekillik ve danışmanlık hizmetleri sunan Destek Patent, “Fikrine Sahip Çık” projesiyle sosyal sorumluluk anlayışı odağına eÄŸitimi yerleÅŸtirerek Fikri ve Sınai Haklar bilincini yaygınlaÅŸtırmayı, patent okuryazarlığını artırmayı ve böylelikle kamuoyunu da bilinçlendirerek Türkiye’yi global ölçekte bir marka olarak konumlandırmayı hedefliyor.

Bugüne kadar eÄŸitimleriyle 10 Bin’den fazla kiÅŸiye ulaÅŸan “Fikrine Sahip Çık” projesi aynı zamanda, Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde BirleÅŸmiÅŸ Milletler üye ülkeleri tarafından kabul edilen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi içinde 8. ve 9. maddede yer alan “Ä°nsana Yakışır Ä°ÅŸ ve Büyüme” ile “Sanayi ile Ä°novasyon ve Altyapı” hedeflerini de destekliyor.

Öncelik genç beyinler…

Projenin ağırlıklı hedef kitlesini lise ve üniversite öÄŸrencileri oluÅŸturuyor. Örgün ve yaygın eÄŸitimler olmak üzere iki aÅŸamadan oluÅŸan eÄŸitim programında örgün eÄŸitimler; lise ve üniversite öÄŸrencilerine yönelik hazırlanmış özel eÄŸitim içeriklerinden oluÅŸuyor. Öncelikli mesleki ve teknik eÄŸitim veren liseler olmak üzere lise öÄŸrencileri, yeni buluÅŸlar yapabilecekleri, gelecekte yeni iÅŸ modelleri oluÅŸturabilecekleri ve bir marka oluÅŸturmak için gerekli olan tüm süreçleri öÄŸrenebilecekleri eÄŸitimlerden geçiyor. Üniversite öÄŸrencilerinin eÄŸitim kapsamı ise entelektüel varlıkların yaratılması, yönetilmesi, korunması ve bunların baÅŸarıyla ticari hayata aktırılması ile ilgili farkındalığı artıracak programlardan oluÅŸuyor.

Proje aynı zamanda GiriÅŸimci ve KOBÄ°’leri de destekliyor

Projenin bir diÄŸer ayağını GiriÅŸimci ve KOBÄ°’lere yönelik verilen eÄŸitimler oluÅŸturuyor. Bu eÄŸitimlerde firmalara, sundukları ürün ya da hizmetlerin korunması, rekabet güçlerini artırması ve kurumsal bir çatı altında geleceÄŸe nasıl çok daha güçlü bir ÅŸekilde kendilerini taşıyacakları konusunda eÄŸitimler veriliyor.

OSB’ler de eÄŸitim kapsamında

Yeni nesil OSB’ler ve dijital dönüÅŸüm merkezleri de bilinçlendirme kapsamı içinde yer alıyor. Bu kapsamda kendi bünyelerinde Ä°novasyon Merkezleri, GiriÅŸim Evleri ve Tasarım Merkezleri kuran OSB’lere Fikri ve Sınai Haklar alanında eÄŸitimler verilmeye devam ediliyor.

Kemal Yamankaradeniz: “Fikri ve Sınai Haklar alanında yapılan yatırımlar küresel rekabet gücümüzü artıyor”

Güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomiye ulaÅŸabilmek için atılan tüm adımlar arasında Fikri ve Sınai Haklar alanındaki yatırımların etkisinin büyük olduÄŸunu vurgulayan Destek Patent Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Kemal Yamankaradeniz konuyla ilgili olarak, “Bir ülkenin ekonomisinin büyümesindeki en önemli göstergelerden birisi, o ülkenin Fikri ve Sınai Haklar alanındaki yatırımlarıdır. Gelecekte, ülkemizin küresel anlamda rekabet gücünü ve marka deÄŸerini artırabilmek için gençlerimizi bugünden bilinçlendirmeli ve hazırlamalıyız. Emekleri, icatları, fikirleri ile ülkemizi yarınlara taşıyacak gençlerimize ve hali hazırda ürün ve hizmetleri ile ticari faaliyetlerini sürdüren firmalarımıza, giriÅŸimcilerimize “Fikrine Sahip Çık” diyoruz. Özellikle de buluÅŸ yapmaya merakı olan, yeni bir ürün ya da marka oluÅŸturmak için heyecan duyan giriÅŸimci gençlerimizin gerek Türkiye’de gerekse dünyanın herhangi bir yerinde haklarını nasıl koruyacakları konusunda bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Biz bu projeyle fikrini geleceÄŸe taşımak isteyen tüm gençlerimizin en büyük destekçisi olduÄŸumuzu ortaya koyduk. Kurumsal Sosyal Sorumluluk DerneÄŸi’nin 13. Zirvesi’nde bu ödülü almak bizleri hem gururlandırdı, hem de projemizin Türkiye için yararının bu alanda anlamlı çalışmalar yürüten kurumlarca fark edildiÄŸinin de önemli bir göstergesi oldu. Amacımız, projemizde bize destek veren kurum ve kuruluÅŸlarla birlikte tüm Türkiye’de Fikri ve Sınai Haklar konusunda bilgi sahibi olmayan genç bırakmamak” dedi.

Destek Patent Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili Faruk Yamankaradeniz ise Fikrine Sahip Çık Projesi’nin ödül almasıyla ilgili olarak, “Fikrine Sahip Çık Projemiz kapsamında verdiÄŸimiz eÄŸitimler ile bugüne kadar 10 Bin’i aÅŸkın kiÅŸiye ulaÅŸmanın gururunu yaşıyoruz. Projeyi baÅŸlattığımız 2019 yılından bu yana bu anlamda ciddi adımlar attık ve odağımıza eÄŸitimi yerleÅŸtirerek Fikri ve Sınai Haklar bilincini yaygınlaÅŸtırmayı, patent okuryazarlığını artırmayı ve böylelikle kamuoyunu da bilinçlendirerek Türkiye’yi global ölçekte bir marka olarak konumlandırmayı hedefledik. Kurumsal Sosyal Sorumluluk DerneÄŸi’ne bu anlamlı organizasyonları düzenlediÄŸi ve projemizle bizleri ödüllendirdiÄŸi için teÅŸekkür ediyorum. Bu tip organizasyonların ve ödüllerin tüm kurumlar için daha da teÅŸvik edici olacağına, sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalara hız katacağına inanıyorum. BirleÅŸmiÅŸ Milletler üye ülkeleri tarafından kabul edilen 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi içinde 8. ve 9. maddede yer alan “Ä°nsana Yakışır Ä°ÅŸ ve Büyüme” ile “Sanayi ile Ä°novasyon ve Altyapı” hedeflerini de destekleyen projemiz ile çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.