Sınai Mülkiyette Pozitif Ayrışmaya Devam

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından açıklanan marka, patent, faydalı model, tasarım ve coğrafi işaret tescilleri kapsamında yarı yıl verilerini değerlendiren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Pandeminin devam eden etkilerine rağmen yerli başvuru ve tescillerdeki artışla birçok ülkeden ayrışıyoruz. Pozitif yöndeki bu ayrışmanın devamlılığı için kilit nokta eğitimdir. İlk 6 ayın rakamlarına göre patent başvurusunda bulunan ilk 50 kuruluşun 14’ü üniversite. Bu sayıyı artırmalı, daha çok marka, daha çok patent ve faydalı model çıkarmak için üniversitelere yatırım yapmalıyız” dedi.



Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) 2022 yılının ilk yarısında, toplam 126 bin 783 yerli sınai mülkiyet başvurusu yapıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ ın açıkladığı ilk yarıyıl verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yerli patent başvuruları yüzde 3 artış gösterdi. Yerli faydalı model başvurularında yüzde 34, yerli tasarım başvurularında ise yüzde 28 artış gerçekleşti.

Coğrafi işaret başvurularında da önemli artışlar kaydedildiğini gösteren verilere göre coğrafi işaret başvuruları, 2022'nin ilk 6 ayında geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 120 arttı. Bu dönemde 163 coğrafi işaret tescili yapıldı. Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz tüm bu rakamları “ülkemiz adına küresel rekabet gücümüzü de artıran pozitif bir ayrışma” olarak değerlendirdi.

Yamankaradeniz: “Pozitif ayrışmanın devamlılığı için üniversiteler desteklenmeli”

“Bir ülkenin ekonomik büyüklüğünün en önemli göstergelerinden biri olan fikri ve sınai haklar alanında yapılan yatırımlar, hiç şüphesiz küresel rekabet gücümüzü artırmaktadır. 2021'de covid salgını devam ederken bile yerli başvuru ve tescil işlemlerinde kaydettiğimiz artışla birçok ülkeden pozitif yönde ayrışmayı başardık. Ancak önemli olan bu artışın sürdürülebilir olması. Bunun için de akademi-sanayi iş birlikleri artırılmalıdır. Üniversite ve teknoparklarda TÜBİTAK’tan alınacak maddi desteklerle yapılan çalışmalar, daha çok patent ve faydalı model başvurusuna dönüşmeli, üniversitelerde ve Ar-Ge merkezlerinde firmalar farklı ürünlerle sektörünün ihtiyacı olan çalışmalar yapmalıdır.”

“14 üniversiteden 333 patent ve faydalı model başvurusu”

TÜRKPATENT'in 2022 yılı ilk 6 ay istatistiklerine bakıldığında en çok patent başvurusunda bulunan ilk 50 kuruluş arasında 14 üniversite yer aldı. Üniversiteler tarafından 333 patent ve faydalı model başvurusu yapıldı. En fazla patent başvurusu yapan üniversiteler arasında ilk sırayı 17'şer başvuruyla Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi paylaşırken ikinci sırada 13 başvuru ile Erciyes Üniversitesi, üçüncü sırada ise 12'şer başvuru ile İstanbul Teknik Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi yer aldı.

“Odağımız ve önceliğimiz eğitim olmalı” diyen Kemal Yamankaradeniz, “Bu çok basit bir denklem. Özellikle hızla gelişen teknolojiler alanında global yarışa katılabilmemiz için daha çok marka, daha çok patent ve faydalı model müracaatı yapmalıyız ve bunun önünü açmalıyız. Bunun için de üniversitelerin mühendislik fakültelerine patent derslerinin konulması gerekiyor. Ayrıca ülkemizde, üniversitelerde kurulan Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) faaliyetlerinin yakın takibi ve özellikle yüksek teknoloji alanında çalışmaların yapılması hayati önem taşıyor. Üniversitelerimizde çok kıymetli bilim insanımız mevcut; bu kaynakla yeni nesil yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi amacıyla yüksek teknolojik değere sahip patentlerin geliştirilmesine yönelik çalışmaları hızlandırmalıyız. Ülkemiz hem hammadde olarak hem de teknoloji olarak rekabet alanımızı genişletmek zorundadır. Teknoparklarımızın bu alana odaklanması, pazara hızlı girebilecek ürün üretimini kolaylaştıracaktır. Üniversiteler ve üretici firmalar arasında iş birliği yapılması zorunlu hale getirilmelidir. Biz de bu düşünceyle “Fikrine Sahip Çık” projesini hayata geçirdik. Amacımız erken yaşlarda farkındalık oluşturarak, ülkemizde daha çok “buluş-icat-faydalı model” olmasını sağlamak. Proje kapsamında birçok marka, Ar-Ge Merkezi, okul, üniversite, akademisyen ve STK’lar ile iş birliği yapıyoruz” açıklamasında bulundu.