2019-12-10

Hak Sahibi Bilgilerini Neden Güncel Tutmalıyız?

HAK SAHİBİ BİLGİLERİNİ NEDEN GÜNCEL TUTMALIYIZ?

Bildiğiniz gibi marka müracaatları unvan ve adres gibi hak sahibi bilgileri ile dosyalanır ve bu şekilde tescil edilir. Sonrasında ilgili markalar baz alınarak Madrid Protokolü (WIPO) çerçevesinde veya bazı ülkelerde (yurtiçi tescil belgesi kopyası ya da menşe memleket belgesi talep edilen) yurtdışı marka müracaatları yapılabilir. Bu başvurular esnasında da yurtiçindeki markanın hak sahibi bilgileri üzerinden hareket edilir ve buradaki unvan ve adres bilgisine göre başvuru yapılır.

Başvuru ve tescil sonrası marka sahiplerinin unvan ve adreslerini değiştirmeleri veya bazen firma merkezinin yer aldığı belediyeler ya da diğer bazı resmi makamlar tarafından firma adreslerinde ufak düzenlemeler yapılması gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Tam da bu noktada, yurtiçinde gerçekleşebilecek bu gibi değişikliklerin hem TÜRKPATENT hem de yurtdışı marka ofisleri nezdinde kayıtlara yansıtılması ve hak sahibi bilgilerinin mevcut bilgilere göre güncellenmesi büyük önem arz ediyor.

Özellikle herhangi bir hukuki ihtilaf durumunda, yurtiçindeki marka baz alınarak yapılan yurtdışı marka müracaatına gelebilecek ret / itiraz kararlarına cevap verirken, bültende tespit edilen benzer markalara itiraz ederken, vb. durumlarda bu güncellemelere ne kadar dikkat edilmesi gerektiğini daha iyi görüyoruz.

Örneğin, yurtdışı marka müracaatı sırasında yine kendinize ait eski tarihli marka karşınıza çıkabiliyor ve yeni müracaatınızın reddine sebebiyet verebiliyor. Bunun sebebi eski tarihli marka ile yeni başvurunun hak sahibi bilgilerinin birbirinden farklı olması ve resmi kurumların bu durumu “ayrı hak sahipleri olduğu” şeklinde yorumlaması. Hal böyle olunca, hem eski tarihli markanın bilgilerinin güncellenmesi hem de mevcut olumsuz karara cevap verilmesi gerekiyor, ki bu da ülkesine göre değişen yüksek ek maliyetleri ve bazen de yüksek onay masraflarını beraberinde getiriyor.

Aynı şekilde, olası yurtdışı itiraz süreçlerinde farklı hak sahibi bilgilerine ait markalarınız arasında bağlantı kurmada zorlandığınız dosyalarla karşılaşabiliyorsunuz. Bazı ülkelerde ticaret sicil gazetesi, şirket kuruluş gazetesi veya faaliyet belgesi gibi dokümanlarla bu bağ kurulabiliyor, fakat bazı ülkeler buna müsaade etmiyor ve olası itiraz dosyalarınızda farklı hak sahibi üzerindeki markanızı mesnet gösteremeyebiliyorsunuz ve esasında sizin olan bir hakkı kullanamayabiliyorsunuz.

Sonuç olarak, unvan veya adresteki ufak değişikliklerin ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğini her zaman akılda tutarak gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında hak sahibi bilgilerinin aynı ve güncel olmasına özen göstermemiz gerekir.

Marka dosyalarınızla ilgili sorunsuz günler dilerim …