Markalaşma Stratejileri

Başarılı markalaşma stratejisi, markanın misyonunu, müşterilerine verdiği vaadi ve bunların tüketiciye iletilme biçimlerini kapsar. Markalaşma yönetimi sadece logonuzun, renk paleti veya web sitenizin toplamı olmasa da, kurumsal kimliğinizi oluşturan yaratıcı unsurlar, başarılı bir marka stratejisinin ayrılmaz parçasıdır. Başarılı bir markalaşma stratejisi, zamanla marka farkındalığı, değeri ve duyarlılığını yönlendiren unsurlar etrafında şekillenir.

Marka Nedir?


Terim olarak marka, insanların belirli bir şirketi, ürünü veya bireyi tanımasına yardım eden iş ve pazarlama konseptini ifade eder. Markalar, tüketicilerin şirketlere, ürünlerine veya bireylere ilişkin algılarını şekillendirmeye yardımcı olur. Marka, bir isim ve sembolden daha fazlasıdır. Marka; insanlar, görseller, kültür, tarz, algı, kelimeler, mesajlar, halkla ilişkiler, görüşler, haber medyası ve özellikle sosyal medya tarafından yaratılır.
Markanın doğduktan sonra gelişip büyümesi için destek, etkili yönetim ve bakıma ihtiyacı vardır. Bazı markaların bir yaşam döngüsü vardır ve canlılar gibi yaşlanır. Bazı markalar zamansızdır ve asla ölmez, yeniden doğar veya yeniden keşfedilir. Kimi markalar kısa ama etkili bir hayat yaşayarak ikonik bir miras oluşturur.

Marka Yönetimi Nedir?


Marka yönetimi, ürünün veya markanın zaman içinde algılanan değerini artırmaya yönelik pazarlama teknikleri toplamıdır. Etkili bir marka yönetimi, ürünlerin fiyatlarının yükselmesini, olumlu marka çağrışımları ve imajları, marka hakkında güçlü bir farkındalık oluşturarak sadık müşteriler kazanmanızı sağlar.
Etkili bir marka yönetimi, şirketiniz için sadık bir müşteri tabanı oluşturmanın yanı sıra, şirket kârının atmasına da yardımcı olur. Markalaşma, fiyat, ambalaj, logo, ilgili renkler ve yazı biçimi aracılığıyla marka bilinirliği yaratarak ürün veya markanın yenilenmesini sağlar. Marka değeri, bilinirliğinizi artırarak rakiplerinize kıyasla güvenilir bir tercih olmanızı sağlar.

Markalaşma Adımları


Markalaşma nedir diye araştırdığınızda, markalaşmanın, hedef kitlenizin şirketiniz hakkında düşünmesini istediklerinizi ve gerçekte düşündükleriyle paralel hale getirme sanatı olduğunu görebilirsiniz. Markanızı oluşturmak yıllarınızı alabilir, ancak, markanız ortaya çıktığında dahi, yenilik ve yaratıcılıkla beslenip sürdürülmesi gerekir. Etkili bir markalaşma yönetimi, marka değerini artırarak piyasada etkin bir şekilde konumlanmasını sağlar. Markalaşma için değerli görülen beş adıma birlikte bakalım:

Keşif:


Markalaşma sürecindeki ilk adım, optimal marka konumlandırması için gereken bilgileri toplamaktır. Markalaşmanın çözmeye yardımcı olacağı sorunu ve ihtiyacı tanımlamayı gerektiren keşif süreci, mevcut marka unsurlarını değerlendirmeyi ve farklı marka bileşenlerini denetlemeyi içerir.

Konumlandırma:


Marka oluşturma fırsatının ortaya çıktığı ilk aşama olan konumlandırma, markanızın kendi alanında benzersiz olması için konumunu keşfetmek, tanımlamak ve kristalize etmekle ilgilidir. Bu çalışma, vizyon ve amaçla oluşturulmuş görselleri, mesajlaşma matrisini ve diğer marka öğelerini oluşturmak için gereken odağı sağlayarak sonraki aşamaların gelişimine rehberlik eder.

Kreatif Süreç:


Konumlandırmanın ardından gelen yaratıcı süreç, konumlandırma ile ortaya çıkan çerçeve göz önünde bulundurularak tamamlanır. Marka fikrinizi veya amacınızı vurgulamak için logo yapılır, marka mimarisine uygun alt markalar oluşturulur ve markanızın rakiplerinizden farkını ortaya koyan mesajlaşma unsurları oluşturulur.

Aktivasyon:


Markanızı etkinleştirme aşaması, müşteri ve potansiyel müşterilerinizin görüp etkileşimde bulunacağı marka temas noktalarınızı oluşturmayı kapsar. Öncelikle bir marka lansman planı geliştirilerek web sitesi, pazarlama, sosyal medya ve somut marka temas noktaları gibi yüksek öncelikli temas noktalarında uygulanır.

Yönetim:


Marka, statik olmayan, müşterilerinizin zihninde yaşayan bir kavramdır. Dolayısıyla, müşterilerinizde veya potansiyel müşterilerinizde oluşturduğunuz algıyı sürdürmek için markanızı sürekli olarak değerlendirmeniz, geliştirmeniz ve yönetmeniz gerekir.

Markalaşma Stratejileri


Markalaşma, firmanızla olan tüm etkileşimlerinin ve algıların toplamı olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte, pratikte bir markanın gücünü, firmanın itibarı çarpı hedef müşteri grubu içindeki görünürlüğü olarak düşünebilirsiniz. Markalaşmada dikkate alınması gereken boyut, hedef müşteri grubuyla olan ilgisidir. Müşteri sorunlarını çözebilen hizmetler sunan bir firma, aynı zamanda, güçlü bir markaya sahip olma eğilimine de sahiptir.

İyi bir markalaşma stratejisi, firma itibarının gelişmesine, potansiyel müşterilerle alaka düzeylerinin ve görünürlüğünün artmasına yardımcı olur. En etkili stratejiler bu hedeflerin üçünü de gerçekleştirebilir. Güçlü marka oluşturmak veya marka gücünü etkili şekilde artırmak için faydalanabileceğiniz en iyi beş marka stratejisini şöyle sıralayabiliriz:

1) İçerik Pazarlaması:


İçerik pazarlaması, potansiyel müşterilere veya influencer’lara sürekli bir yararlı bilgi akışı sağlamayı içerir. Markanızın müşterilerinizle alaka düzeyini, itibarını ve görünürlüğünü artırır. Potansiyel müşteriler oluşturmak için ideal bir stratejidir.

2) Görünür Uzmanlar:


Hedef müşteri grupları ile iyi bilinen ve etkili uzmanlarla çalışmanız marka gücünüzü önemli ölçüde artırabilir. Yüksek profilli bir uzmana sahip olmak, marka gücünü tüm firmaya aktarabilir.

3) Prestijli Ortaklar:


Önemli projeler üstlenmek üzere önde gelen kuruluşlarla ortaklık kurmak, profesyonel bir marka oluşturmak için kanıtlanmış bir stratejidir. Firmanızla benzer kitleye sahip ancak rakip hizmetler sunmayan büyük, tanınmış işletme veya ticari birlikler ideal ortak adaylarıdır.

4) Yüksek Profilli Müşteriler ve Vaka Hikayeleri:


Tek bir marka müşterisi veya iyi bilinen bir vaka çalışması ile oluşturulan itibar üzerine birçok başarılı firma kurulur. Sistematik olarak yüksek profilli müşteriler arayıp geniş çapta paylaşılabilecek çarpıcı sonuçlar üretmeye yatırım yapmanız size en uygun marka stratejisini oluşturabilir.

5) Sosyal Medyaya Hakimiyet:


Profesyonel firmalar için mevcut en yüksek etkili marka oluşturma stratejileri,
sosyal medya büyümesine dayanır. Her türden işletme, LinkedIn, Twitter ve YouTube gibi sosyal araçların düzenli kullanıcıları haline gelir. En güçlü markalar, hedef kitlenin baktığı her yerde olmaya çalışır.

İçerik pazarlama stratejisinin güçlü bir sosyal medya varlığına doğal olarak uyum sağlaması gibi, en etkili marka oluşturma stratejisi çoğu durumda, birkaç unsuru birleştirebilen stratejidir.

Markalaşmada Pazarlamanın Önemi


Pazarlamada markalaşma yönetiminin tek gerçek amacı, hedef kitlenin sunduğunuz ürün veya hizmetin bedelinden bağımsız olarak her zaman sizi seçmesini sağlamaktır. Markalaşma yönetimi, marka imajını sürekli koruyan bir pazarlama faaliyetidir. Birey veya şirketlere değer kazandırmasının yanı sıra, aynı sektördeki diğer markalarla rekabette avantaj sağlar.

Hedef müşterinizin sizden başka bir markayı seçmesini imkansız hale getirmek için başarılı markalaşma stratejilerini benimsemeniz, işletmenizin büyümesine ve tanınmasına doğrudan etki eder. Güçlü marka oluşturma çabalarınız, yeni müşteriler kazanmanıza, premium ücretleri yönetmenize ve en yetenekli personeli elinizde tutmanıza yardımcı olabilir. Güçlü bir marka varlığına sahip olmanız, firma ve ürünlerinizin rakiplerinizden ayrışmasına imkan tanır.

Markalarınızı yasa koruması altına almak için Destek Patent’in markanızın değeri için sunduğu tescil, patent, marka izleme, marka değerleme gibi markanıza rekabet üstünlüğü kazandıran hizmetlerinden size özel tekliflerle hemen yararlanabilirsiniz.