Microsoft'un Fikri Mülkiyet Özelinde Dijitalleşme Konulu Konferansı

Microsoft, bu senenin fikri mülkiyet özelinde dijitalleşme konulu konferansına ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz senelerde Premier Cercle tarafından İsveç’te otomotiv sektörü ve hava araçlarıyla ilgili yapılan konferanstan farklı olarak bu defa yapay zekâ konusu ön planda tutularak, veri, verilerin paylaşılması ve inovasyon konuları ele alınarak küresel dijitalleşme üzerinde duruldu. Nokia, Google ve Microsoft gibi şirketlere ek olarak Avrupa Komisyonu ve ABD Federal Ticaret Komisyonu’ndan temsilciler katılımcı olarak yer aldı. Konferans pandemi sebebiyle Microsoft’un Almanya merkez ofisi yerine online olarak düzenlendi.

Öncü teknoloji firmalarının fikri mülkiyet alanında yaşanan dijitalleşmeyle ilgili görüşlerini paylaştığı bu konferansta en çok konuşulan konulardan biri veriydi. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla günden güne büyümekte olan bir veri havuzuna sahip olan Microsoft, bu verilerin yalnızca Çin ve ABD gibi ekonomik açıdan güçlü ülkeler değil, eşitlikçi bir yaklaşımla daha fazla ülkenin kullanımına sunulması gerektiğini bildirdi.

Verilerin işlenmesi yoluyla yapay zeka algoritmalarının geliştirilebileceği belirtilirken, verilerin ulaşılabilirliği ve fikri mülkiyet alanında kullanılabilirliği etik açıdan tartışıldı. Yapay zekanın sektöre entegrasyonu halihazırda devam ettiğinden henüz katı kuralların oluşmadığı ancak Avrupa Komisyonu gibi kurumlarca yayınlanan içeriklerin yardımıyla yasal sınırların çizilmeye başladığı bildirildi. Özellikle bilgisayar uygulamalı buluşların patentlenmesi konusu üzerinden mevcut yasal sistemlerin veri toplama, kullanma, model geliştirme gibi konu başlıkları için yeterli esnekliğe sahip olup olmadığı tartışıldı.

Kaynak: The IPKat