2019-12-04

İlk Defa Ar-Ge Harcamalarının Milli Gelirdeki Payı Yüzde 1'i Aştı

Açılış töreninin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran’ın katılımlarıyla gerçekleşen Türkiye’nin en kapsamlı marka etkinliği Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları 28-30 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşti. Organizasyonun açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilk defa AR-GE harcamalarının milli gelirdeki payının yüzde 1’i aştığına dikkat çekerek, “Toplam Ar-Ge harcamalarımız, 2017’ye göre yüzde 29 artarken, en fazla harcamayı da özel sektör yaptı. Özel sektörün giderek artan oranlarda Ar-Ge’ye ve inovasyona yönelmesinin, ülkemizi katma değerli üretim öncülüğünde büyüme hedefine yaklaştırdığını belirtti.

Varank markalaşmada iki unsurun belirleyici olduğuna dikkat çekerek, "Ürünün Ar-Ge’si ve tasarımı. Fiyat, kalite ve performans açısından benzer ürünlerin olduğu bir piyasada, özgün kimlik oluşturmanın anahtarı tasarımdan geçiyor. Dünya'nın neredeyse tüm ülkelerinde satılan başarılı küresel markalara baktığımızda kendi tasarımlarıyla markalaştıklarını ve pazarda söz sahibi olduklarını görüyoruz." dedi. Ayrıca Varank, TÜİK tarafından 2018 yılı AR-GE istatistiklerinin açıklandığını AR-GE harcamalarının ilk defa milli gelirdeki payının yüzde 1’i aştığını, toplam Ar-Ge harcamalarının, 2017’ye göre yüzde 29 artarken, en fazla harcamayı da özel sektörün yaptığını belirtti.

Toplam AR-GE harcamalarının neredeyse üçte birini Ankara'nın tek başına üstlendiğini anlatan Varank, "Türkiye’de teknoloji tabanlı işlerde ciddi bir sıçrama yapacağız, Ankara da bu sıçramanın en önemli merkezlerinden olacak. Ben buna eminim." dedi.

Bakan Varank, marka başvurularında 2011 yılından bu yana Avrupa’da birinci sırada olunduğunu belirtti. "Son 17 yılda ülkemiz orijinli uluslararası marka başvuruları da yaklaşık üç buçuk kat arttı. Toplam yerli sınai mülkiyet verilerinde dünyada 11’inci sıradayız. Markaların piyasa değerinin doğru ve güvenilir bir şekilde tespit edilmesi için geçen sene Sınai Mülkiyet Değerleme Şirketi (TÜRKSMD)’yi kurduk. Şirket, patent, marka ve tasarımların değerlemelerinin yapılması; bu varlıkların ticarileştirilmesi ve sanayiye daha etkin bir şekilde kazandırılmasına imkân sağlayacak." şeklinde konuştu.

KAYNAK: T.C SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI