Startuplar İçin Marka Tescilinin Önemi

Girişimcilerin ya da startup ekiplerinin bir iş fikrini hayata geçirme aşamasında göz önünde bulundurması ya da uygulaması gereken farklı hususlar vardır. Bu hususlar, etkili bir planlama ile yerine getirilirse girişimcilik süreçlerinin hızlı ve başarılı olması ihtimali de artar. Startup’ların girişim sürecinde ele alması gereken hususlardan birisi de fikri mülkiyet kanunu uyarınca şirketin haklarını korumak için marka tescili işlemlerini gerçekleştirmektir. Startup sahipleri, marka haklarının tescilini elinde bulundurarak kurumsal bir yapıya sahip olabilir ve bu ilerleyen süreçte hem iş ilişkilerinde hem de yatırım organizasyonlarında startup sahipleri için olumlu bir etki sağlar. Bu nedenle bir girişimcinin “Startup’lar nasıl marka tescili alır ve bu süreç ne kadar sürer?” gibi sorulara karşı bilgi sahibi olmasında yarar var.

Startup’lar Nasıl Marka Tescili Alır?


Startup’lar için marka tescili süreci doğru planlanmalı ve adım adım ilerlenmelidir. Startup’lar da diğer şirketler ile aynı süreçlerden geçerler ancak onlardan farklı olarak kuruluş aşamasında daha kısıtlı imkanlara sahip olan startup’lar için bu süreçte daha hassas davranmakta yarar vardır.

Bir markanın sınai haklarını elde etmek için atması gereken ilk adım Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurmasıdır. Ayrıca belirtmek gerekir ki bu başvuru öncesinde markanın tescil konusunda sektöründe uygun olup olmadığı iyice araştırılmalıdır. Zira kendi sektöründe özgün bir kurumsal kimliğe ve marka imajına sahip olan girişimler, her zaman çok daha fazla saygı görür ve ön plana çıkar.

Başvuru:

Marka tescili süreci, eski adıyla Türk Patent Enstitüsü olarak da bilinen Türk Patent ve Marka Kurumu’na resmi başvurunun yapılması ile başlar. Bu başvuruyu startup sahipleri ya da onların yetkilendirdiği vekiller gerçekleştirebilir ancak bu vekillerin kurumla ilişiği bulunmalı ve yetkileri marka tescil başvurusu yapmak için yeterli olmalı.

Başvurunun Şekli İncelenme Süreci:

Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu, başvuruyu inceleyerek herhangi bir engel olup olmadığını tespit eder. Eğer başvuru şekli mevzuata uygun ise bir sonraki aşamaya geçilir.

Başvurunun Benzerlik Açısından İncelenmesi:

Bu aşamada başvuruyu gerçekleştiren markanın diğer tescilli markalardan ayırt edilebilirliği incelenir ve marka özgün ise bu aşama da başarıyla tamamlanır.

Resmi Marka Bülteni Süreci:

Bu süreçte tescil başvurusu yapan marka, iki ay
boyunca resmi marka bülteninde ilan edilir ve bu süre boyunca herhangi bir itiraz gelmezse süreç başarıyla sonuçlanır.

Startup Markaları Ne Kadar Sürede Tescillenir?


Startup markalarının tescillenme süreci 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu yürürlüğe girdiğinden beri daha hızlı bir şekilde sürdürülür. Bu bağlamda yaklaşık olarak 4 ila 6 ay arasında tamamlanan marka tescil süreçleri herhangi bir itiraz durumuna göre uzayabilir. İtirazlar genel olarak ya marka sahibinin kendi aleyhine sonuçlanan süreçlere karşı ya da sektördeki diğer markaların, isim ya da logo benzerliği gibi durumlara karşı gerçekleşebilir.

Startup’lara Uzman Desteği


Startup’ların doğru ve etkili adımlar atarak hızlı ve başarılı bir marka tescil süreci yürütmeleri için profesyonel desteğe ihtiyaçları vardır. Bu alanda nitelikli çözümleriyle girişimcilerin hizmetinde olan Destek Patent, süreç boyunca gerekli hususların eksiksiz yerine getirilmesi, süreç takibi, benzer markaların tespiti ve süreç konusunda danışmanlık gibi birçok ayrıcalığı startup’lara sunar. Siz de etkili bir marka tescil süreci yürüterek zamandan ve maddiyattan tasarruf sağlamak için hemen Destek Patent ile iletişime geçebilirsiniz.