TSE Nedir?

TSE Uygunluk Belgesi, ürün ya da malların; belirli standartlara sahip olduğunu gösteren ve alıcı için güven sağlayan en güçlü beyanlar arasında yer alır. “TSE ne demek?” sorusu; yeni ürünlerini piyasaya süren ya da henüz patent alma aşamasında olan markalar tarafından sıkça sorulanlar arasında yer alır.

TSE Nedir?


Türk Standartlar Enstitüsü açılımına sahip olan TSE; birçok yönden üzerinde damgasının bulunduğu ürünü nitelendirir. Kamuoyu tarafından oldukça güven duyulan “TSE” kavramı, özellikle de piyasaya yeni çıkan ürünlerin denenmesinde oldukça önemli bir rol oynar. TSE damgası bulunan bir ürün ile TSE damgası bulunmayan bir ürünün satışları arasında ciddi bir fark bulunmaktadır.

TSE Ne Demek?


TSE, tüketiciye ürün standartlarına dair bilgi ve güven veren bir damgadır. “TSE açılımı nedir?” sorusu hem tüketiciler hem de üreticiler tarafından merak edilir. Marka üzerinde yer alan TSE kısaltmasının açılımı Türk Standartlar Enstitüsü’dür. Ürün ya da mal üzerinde yer alan bu damga, bahsi geçen ürünün Türk Standartları değerlendirme alanlarında yer aldığı ve bu standardın yeterliliklerini sağladığı anlamına gelir. Bu uygulama ile kalite seviyesi yüksek mal üretim bilincinin geliştirilmesi amaçlanır. Tüketicilerin korunması, bilgi edinme hakkını kullanması ve harcama yaparken bilinçli tüketici konumunda olması TSE belgesi alınarak sağlanır.

TSE Başvurusu


Hem tüketiciyi koruyan hem de üreticilerin belirli standartları korumasını sağlayan bu standardın alınması için TSE başvuru belgesi ve istenen diğer koşulların, kurumun taleplerine uygun zamanlama içerisinde iletilmesi gerekir. Başvuru sürecinde çeşitli belge ve yeterlilikler talep edilir. Bu talepler şu şekildedir:

Başvuru sahibi tarafın yasal statüsünü gösteren noter onaylı belge,
Başvuran tarafı temsil etmeye ve imzalamaya yetkisi bulunan kişi ya da kişilerin noter onaylı imza sirküsü,
Ürün ya da ambalajın üzerinde kullanıldığı biçimde marka tescil belgesi,
Başvuru sahibi olan taraf ile üretici taraf birbirinden farklı kuruluşlar ise bu iki kuruluş arasındaki sözleşme.

TSE Sorgulaması


TSE belge sorgulama için TSE resmi sitesinden online sorgulamalar sekmesi kullanılır. Bu alanda farklı kriterlere göre detaylı bir sorgulama yapılması mümkündür.

TSE sorgulama aşamasında basit arama ya da detaylı arama yapma gibi seçenekler bulunur. Basit arama yapılması için;

Firma adı,
TS numarası,
Belge no,
Yürürlükte, askıda ya da fesih gibi durum seçeneklerinden birinin belirtilmesi gerekir.
Detaylı arama aşamasında ise yukarıda belirtilen durumların dışında; sektör, ürün grubu, firmanın bulunduğu il, belge- ürün-hizmet kapsamı, marka adı, belgenin verildiği il bilgilerinin de girilmesi gerekir.

TSE Damgası


TSE damgası, Türk standartlarına uygun olduğu belirtilen ve gerekli anlaşmaları sağlayan kurumların ürünleri üzerinde bulundurma hakları olan bir damgadır. Bu damganın ürün ya da ambalaj üzerinde yer alabilmesi için alınan belgenin geçerlilik süresi bir yıldır. Bu damga ile markanın o ürününe ait gerekli tespitin ve kontrolün sağlandığı belirtilir.

TSE Hizmet Yeterlik Belgesi Nedir?


Hizmet sağlanan ve bunun ticari sahasında yer alan kuruluşların; verdikleri hizmetin Türk Standartlar Enstitüsünün koşul ve yeterliliklerine uygun olduğunu ifade eden belgedir. Belgenin geçerlilik süresi bir yıl olup hizmet sektöründe bulunan ve Türk Standartlar alanına dâhil olan kurumlara verilir.

Markanız hangi sektörde olursa olsun TSE yeterliliklerinin sağlanması ve damganın kullanılması tüketiciye güven verirken markanıza da prestij katar. Siz de ürün, hizmet ya da girişimlerinizde Destek Patent profesyonelliğine güvenerek doğru iş birliklerini sağlayabilir en kısa zamanda firmanızı ileriye taşıyacak adımlar atabilirsiniz.