Sayı 102

Yerli Solunum Cihazının İlk Prototipi
TÜRKİYE’DEN

Yerli Solunum Cihazının İlk Prototipi

Koronavirüsün doğrudan akciğeri hedef olarak alması sebebi ile hastaların solunumunu zorlaştırıyor olması şüphesiz solunum cihazlarının yetersiz gelen tıbbi cihazların başında yer almasına neden oldu. Bu sebeple kısa bir süre önce yerli solunum cihazı geliştirilmeye başlandı. BAYKAR A.Ş.’nin Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, yerli solunum cihazının seri üretim ilk deneme prototipinin görüntülerini “Yerli solunum cihazımızın seri üretim ilk deneme prototipi… BİOSYS Biyomedikal Ltd. Şti. tasarladı, Arçelik üretti, ASELSAN ve BAYKAR A.Ş. mühendislerinin teknik destek ve katkılarıyla… Hep birlikte başaracağız.” ifadesi ile sosyal medya üzerinden paylaştı.
TÜRKİYE’DEN

Anatolıa Geneworks’den Koronavirüs Saptama Kiti

Destek Patent olarak, patent tescil süreçlerinde hizmet verdiğimiz Ar-Ge Merkezlerimizden Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji Ürünleri yeni Koronavirüs (2019-nCoV) saptama kitini piyasaya çıkardı. Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüsün genetik kodlarını yayınladıktan birkaç hafta sonra Şubat ayı içinde Ar-Ge çalışmalarını tamamlayıp, "Bosphore Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) Saptama Kiti’ni” piyasaya çıkaran Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji Ürünleri, o günden bu yana başta İtalya ve Polonya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleriyle Pakistan ve İran’ın başını çektiği Ortadoğu ve Asya ülkelerinde satılan kitlerle on binlerce hastaya teşhis konulması sağladı.
Anatolıa Geneworks’den Koronavirüs Saptama Kiti
Koronavirüs Patent Haritası
DÜNYADAN

Koronavirüs Patent Haritası

Çin’de başlayarak tüm dünyaya yayılan yeni tip Koronavirüs salgını tüm insanlığın hayatını olumsuz etkilemeye devam ederken, geçmişten bugüne kadar meydana gelen Koronavirüs salgınları hakkında çeşitli araştırmalar yapılmaya devam edilmektedir. Koronavirüs ile ilgili ilk patent başvurusu 30 Ekim 1972 yılında yapılmış, 2002 yılına kadar neredeyse stabil olan artışlar, 2002 yılında SARS-COV virüsü sonrası 462 adede çıkmış ve 2002 yılı sonrası MERS-COV virüsüne kadar ciddi artış gözlenmemiştir. Koronavirüs ile ilgili patent başvurularının %66’sı Amerika, Çin ve Güney Kore tarafından yapılmıştır.
DÜNYADAN

Avrupa Patent Ofisi’ne Göre 2019 Yılı Patent Bültenlerinde En Fazla Başvurusu Yayınlanan İlk 10 Firma

EPO (Avrupa Patent Ofisi) 2019 yılında patent alanında yapılan başvurulara ait verileri açıkladı. Avrupa Patent Ofisi verilerine göre 2019 yılında en çok patent başvurusu gerçekleştiren şirket son dönemin en popüler teknoloji üreticilerinden Çinli teknoloji devi Huawei. Avrupa Patent Ofisine göre Huawei 2019 yılında toplam 3.524 adet patent başvurusunda bulundu. Huawei’yi takip eden ikinci şirket ise 2.858 patent başvurusu ile Samsung olurken 2.817 adet patent başvurusu ile LG ise Samsung’u 3. sırada takip etti.
Avrupa Patent Ofisi’ne Göre 2019 Yılı Patent Bültenlerinde En Fazla Başvurusu Yayınlanan İlk 10 Firma

Bizden Haberler

Pasteur Enstitüsü tarafından Koronavirüs patentinin 2003 yılında alındığı iddia edilen bir video birçok soruyu da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı, Marka ve Patent Vekili Hakan Özcan tarafından yapılan açıklamayı videodan izleyebilirsiniz.
Sağlıkta ”Milli Patent” Türk Ekonomisini Büyütecek
BİZDEN HABERLER

Sağlıkta ”Milli Patent” Türk Ekonomisini Büyütecek

Sağlık sektöründe yapılan patent başvurularının ülke ekonomisine olan etkisini değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanımız Kemal Yamankaradeniz sağlık uygulamalarının yaygınlaşması hastalıkların önlenmesine, teşhisine ve tedavisine yönelik gerçek zamanlı veriler sağlayacak. Başta akamedik kurumlarla olmak üzere çeşitli kuruluşlarla iş birlikleri üzerine kurulu Ar-Ge modeli ön plana çıkacak. Bu noktada sağlık ekonomisinin ülke ekonomisine sağladığı katma değeri göz önünde bulundurursak, Türk bilim insanlarının yaptığı buluşların korunması ve geliştirdikleri yeni tedaviler ve tıp sektöründeki Ar-Ge çalışmalarının patentlenmesi büyük önem taşıyor.” dedi.

Makale

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE

Ülkemizde İlk Aşı

Ülkemizde aşı üretimi için çalışmalar ilk Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlıyor. Aşı üretim çalışmalarını yürütmekte olan Pasteur, çalışmalarını sürdürebilmek adına dönemin devlet başkanlarına maddi katkı için yazı yazıyor. Yazılardan biri 2. Abdülhamit’e ulaşıyor. Görev için Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şâhâne’den müderris Alexander Zoeros Paşa’nın başkanlığı altında, Kaymakam (yarbay) Dr. Hüseyin Remzi ve Kaymakam (yarbay) Veteriner Hüseyin Hüsnü Bey seçiliyor. Böylece 1885`te dünyada ilk defa çiçek aşısı uygulaması için Osmanlı`da kanun çıkarılıyor. Aynı yıl içerisinde dünyada ilk kuduz aşısı bulunuyor. 1887 Ocak ayı başında ise kuduz aşısı Osmanlı’ya getiriliyor ve Mekteb-i Tıbbiye-i Askeriye-i Şahane`de ilk kuduz aşısını üretiliyor.
Ülkemizde İlk Aşı

Kültür Sanat

Sergi

Sergi

SANATÇI ve ZAMANI SANAL TUR

Yer: www.istanbulmodern.org

Konser

BERLİN FİLARMONİ ORKESTRASI DİJİTAL KONSER

Yer: www.digitalconcerthall.com
Konser