Sayı 100

2019 Sınai Mülkiyet Verileri
TÜRKİYE’DEN

2019 Sınai Mülkiyet Verileri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2019 yılına ait sınai mülkiyet verilerini değerlendirdi. Bakan Varank konuyla ilgili, 2019 yılında sınai mülkiyetin tüm alanlarında artışlar meydana geldiğine değinirken yerli patent başvurularında %11 faydalı modelde %8 markada %13 tasarımda ise %11’lik artışın görüldüğüne dikkat çekti.

TÜRKİYE’DEN

2019 Türkiye Patent / Marka Başvuru Haritası

Türk Patent ve Marka Kurumu’na göre 2019 yılında sınai mülkiyet verilerinde artış görülmektedir. 2019 yılında yerli patent başvurularında geçen yıla oranla %11 artış yaşanarak 8 bin 126 adet yerli patent, marka başvurularında ise geçen yıla oranla %13 oranında artış yaşanarak 134 bin 353 adet marka başvurusu gerçekleşmiştir. Marka ve patent alanlarında en çok başvuru İstanbul’da yapılmıştır. Patent başvurularında İstanbul’u Ankara ve Bursa, marka başvurularında ise İstanbul’u Ankara ve İzmir takip etmiştir.
2019 Türkiye Patent / Marka Başvuru Haritası
Apple’dan Otomobili Yönlendiren Sesli Komut Sistemi
DÜNYADAN

Apple’dan Otomobili Yönlendiren Sesli Komut Sistemi

Apple araçları yönlendirmek için kullanılacak sesli komut sisteminin patentini tescil ettirdi. 2018 yılında Apple analisti Min Chi-Kuo, şirketin gelecekte piyasaya süreceği ürünler arasında bu ürünü de belirtmişti. Apple Car'ı ilk iPhone'la kıyaslayan Kuo, bu ürünün Apple'ın hedeflediği 2 trilyon dolarlık değere erişmesinde yardımcı olabileceğini söyledi. Apple tarafından başvurusu yapılan patent sürücüsüz araca sesli komut vermenizi sağlıyor. Yani yeni teknolojiyle araca nereye gideceğinizi söylüyorsunuz ve geri kalanını otomobil sizin yerinize yapıyor; hatta park bile ediyor.
DÜNYADAN

Canlı Hücrelerden Oluşan İlk Robotlar

Bilim insanları dünyada bir ilki başararak canlı hücrelerden oluşan Xenobot’ları üretti.
Canlı olarak tanımlanan bu robotlarla ilgili birçok alanda fayda sağlayacakları düşünülüyor. Embriyonik kurbağalardan alınan kök hücreler, başka canlılarda doğal gelişim gösterebilselerdi, yaşayan, nefes alan bir deri ve kalp dokusuna dönüşebilirlerdi. Ancak bilim insanları, bu hücreleri algoritmalarla tasarlanan robotlarla birleştirerek Xenobot dedikleri tamamen canlı hücrelerden oluşan bir robot yaptı. İlaç kullanımından, çevresel iyileştirmelere kadar çok çeşitli amaçlar için kullanılması planlanan Xenobot’lar milimetrik boyutların altında kendi kendine organize edilebilen ve 500 ila 1000 hücre içeren küçük yapılar olarak oluşturuldu.
Canlı Hücrelerden Oluşan İlk Robotlar
Destek Patent Olarak İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü İle Protokol İmzaladık
BİZDEN HABERLER

Destek Patent Olarak İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü İle Protokol İmzaladık

Destek Patent olarak başlattığımız Fikrine Sahip Çık sosyal sorumluluk projesi kapsamında İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi ve Yönetim Kurulu Başkanımız Kemal Yamankaradeniz’in katılımlarıyla protokol imzaladık. Protokol kapsamında 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı, Mesleki Teknik Eğitim kurumları başta olmak üzere Bilsem, Fen ve Anadolu Liseleri’nin de aralarında bulunduğu 242 okulda ve il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü' nde görev alan 516 öğretmene eğitim vereceğiz.
BİZDEN HABERLER

Kavacık Üzümü Coğrafi İşareti Tescil Edildi

Başvurusu Destek Patent vekilliği ile yapılan, Kavacık üzümü coğrafi işareti tescil edildi. Kızıldağlar üzerinde ve denizden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Kavacık Köyü’nde yetişen bu üzüm türünün, kendine özgü lezzeti, burukluk oluşturmayan ve sevilerek tüketilen tadının ayırt edici olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca erken olgunlaşmasına karşın uzun süre bozulmadan kalabildiği de vurgulandı.
Kavacık Üzümü Coğrafi İşareti Tescil Edildi

Destek Programları

Microsoft
DESTEK PROGRAMLARI

Microsoft

Bill Gates ve Paul Allen tarafından 4 nisan 1975 tarihinde kurulan Microsoft ismini “microcomputer” (mikrobilgisayar) ve “software” (yazılım) kelimelerinden alıyor. İlk yıllarda Micro-Soft olarak kullandıkları markada bulunan tire işaretini zamanla kaldırarak Microsoft şeklinde kullanmaya başlıyorlar.

Kültür Sanat

Sergi

Sergi

ALEXIS GRITCHENKO “ İSTANBUL YILLARI”

Tarih: 7 Şubat 10 Mayıs 2020
Yer: Meşher

Konser

GILAD ATZMON ft. SARP MADEN 3

Tarih: 20 Şubat 2020
Yer: Zorlu Performans Sanatları Merkezi
Konser