Sayı 92

TÜRKİYE’DEN

Cep Telefonuna Entegre Edilen Mikroskop

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Nanobilim ve Nanoteknoloji Bölümü tarafından geliştirilen bir projede; bilim insanları tarafından taşınabilen, portatif, telefona takılabilen mikroskop icat edildi. Bilim insanlarının laboratuvar dışında da rahat bir şekilde inceleme yapabilecekleri, daha hızlı bir şekilde sonuç alıp, iş geliştirmede zaman kazanmalarını sağlayacak olan icadın MAKÜ’nün patentli cihazı olacağı söylenirken, öğretim üyeleri icat için patent başvurusu yaptıklarını belirttiler.
Kaynak: www.dha.com.tr
TÜRKİYE’DEN

2019 Yılının İlk 4 Ayındaki Patent Başvuru Sayıları

2019 yılının, ilk 4 aylık patent başvurularının illere göre dağılımına baktığımızda; ilk sırada İstanbul yer alırken, ikinci sırada Ankara, üçüncü sırada İzmir, dördüncü sırada Bursa yer almaktadır. Kocaeli ilk iki ay beşinci sırada yer almış, üçüncü ayda Manisa Kocaeli’ yi geride bırakarak beşinci sıraya geçmiş, fakat Kocaeli dördüncü ayda tekrar beşinci sıraya yükselmiştir.
Kaynak: Türk Patent ve Marka Kurumu
DÜNYADAN

Microsoft'tan Görme Engelliler İçin Oyun Konsolu

Microsoft, 2018 yılında Xbox için görme engellilere özel bir oyun konsolu tasarlayarak, Dünya Fikri Mülkiyet Ofisi’ne patent basvurusunda bulundu. Patent, 2019 yılında yayınlandı. Oyun konsolunun özelligi ise Braille alfabesinden (görme engelli kisiler için kullanılan alfabe) tasarlanmıs olması. Konsolun altına yerlestirilen Braille ekran ve sesli komut sayesinde görme engelli kisiler de rahatlıkla oyun oynayabilecek.
Kaynak: www.futurism.com
DÜNYADAN

Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan İlk Oyun: Speedgate

Yapay zeka “Speedgate” adında yeni bir spor branşı tasarladı. Günümüzde bilinen 400 farklı sporun verilerinden faydalanılarak oluşturulan oyun, yapay zeka tarafından yapılmış ilk spor branşı olarak kayıtlara geçmistir. Daha çok ragbi, quidditch ve lakros sporlarına benzeyen oyunun temeli ise topun sürekli hareket halinde olması üzerine kurulmuştur.
Kaynak: www.playspeedgate.org
BİZDEN HABERLER

Dünya Ligi İçin Patent Sayımız Artmalı

Bir ülkenin inovasyon ve Ar-Ge yatırımlarını artırması, icat ve buluş yeteneklerinin yükselmesini sağlıyor. Yönetim Kurulu Başkanımız Kemal Yamankaradeniz, patent başvurularında yüzde 11’lik büyümenin ekonomide yüzde 1’lik büyümeye etki ettiğine değinerek Türkiye’nin bu alanda potansiyel barındırdığını belirtti.
BİZDEN HABERLER

Türkiye’nin Marka, Patent, Tasarım Başvuruları

Ekotürk TV’de Sözüm Var Programı’nın canlı yayın konuğu olan Yönetim Kurulu Başkanımız Kemal Yamankaradeniz Zekiye Özbay’ın Fikri Sınai Haklar ile ilgili sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin marka, patent ve tasarım başvurularını değerlendirdi.
BİZDEN HABERLER

"Destek Patent Olarak 18-22 Mayıs 2019 Tarihleri Arasında Boston Massachusetts’te Gerçekleşen Inta 2019 Kongresi’ne Katıldık"

Destek Patent, 18-22 Mayıs 2019 tarihleri arasında Boston’da gerçekleşen 141. INTA (International Trademark Association) Kongresi’ne katılım sağladı. Her yıl farklı lokasyonlarda düzenlenmekte olan INTA Kongresi, dünyanın dört bir yanından ve çeşitli sektörlerden marka sahiplerini, fikri mülkiyet profesyonellerini bir araya getirdi.
BİZDEN HABERLER

Destek Patent’ten Liseli Girişimcilere Özel Ödül

Destek Patent’in Fikrine Sahip Çık kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında destek verdiği “Genç Bizz Liseler Arası Girişimcilik Programı”nın birincileri 25-26 Mayıs tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşen Türkiye finalinde belli oldu.
MAKALE

Futbol Endüstrisi: Oyundan Fazlası

Özellikle gelişen ülke ekonomileri ve gelir dağılımı yapılarındaki değişim göz önünde bulundurulduğunda, sporun her alanı, gittikçe daha büyük ekonomik hacimlerin içinde dönmeye başladı. Bu alanlar arasında şüphesiz ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor olsa da, futbol belki de en büyük paya sahip konumda.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE

İlk 3D Gözlükler 1800’lü Yıllarda İcat Edilmiştir

Günümüzde oldukça ilgi gören 3D gözlüğü; 1838 yılında C.Wheatstone ilk 3 boyutlu görüntüleme cihazını aynalardan faydalanarak icat etmiştir. Daha sonra D. Brewster aynalar yerine mercekleri kullanarak, dünyanın ilk taşınabilir 3D görüntüleme cihazını, dürbüne benzer merceksi yapıda geliştirmiştir. 1915 yılında ise New York’ta iki film projektörü kullanılarak bir gösteri gerçekleştirilmiş ve derinlik yanılsamalarını algılamak için ise kırmızı ve yeşil mercekleri olan kartondan faydalanılmıştır. 1920 yılında ise kırmızı-mavi 3 boyutlu sistem kullanılmıştır.

Kültür Sanat

Sergi

MÜREKKEPTEN: ÇİN GÜNCEL SANATINDAN YORUMLAMALAR

Tarih: 11 Nisan - 28 Temmuz 2019
Yer: Pera Müzesi

Konser

MARK ELIYAHU

Tarih: 25 Haziran 2019
Yer: Zorlu PSM – Turkcell Sahnesi