2021-04-08

Tasarım Nedir?

Tasarım, ürünün tümü veya bir parçasının ya da üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu gibi özelliklerinden kaynaklanan görünümüdür. Tasarım iki boyutlu veya üç boyutlu ürünlerin bütünü veya parçasıyla ilgili görünümüdür.

Tasarım, günlük hayatın ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan fikirlerin toplu olarak üretilebilecek hale getirilmesini kapsar. Bugün kullandığınız telefondan oturduğunuz sandalyeye kadar evlerinizde ve iş yerlerinizde bulunan ürünler tasarımının ne olduğu sorusunun en açık cevabıdır.

Bir ürünün tasarım kavramını karşılayabilmesi için öncelikle fikir olarak kullanıcılara yenilikçi bir çözüm sunması gerekir. Estetik kaygılardan uzak olmayan ve üretilebilirliği, pazarlama stratejilerini ve maliyet kontrolünü kapsayan fikirden projeye geçiş aşaması; nihai olarak sınai bir ürünün ortaya çıkmasını sağlar.

Bu ürünün halihazırda üretimi gerçekleşen ve satılan ürünlerden açık biçimde ayırt edici özelliklerinin bulunması ve yenilik kriterini karşılaması şarttır. Çok geniş bir ürün yelpazesine hitap eden konu; mobilya, mücevher, elektronik aletler, kumaş, giysi ve inşaat gibi üretim alanlarında oldukça önemlidir.

Tasarım Tescili Nedir?

Türkiye’de ve dünyada fikri ve sınai mülkiyet haklarını güvence altına alan kurallar, kanun kapsamındadır. Tasarımını gerçekleştirdiğiniz ve projelendirdiğiniz özgün ürünleri, tasarım tescili sayesinde güvence altına alabilirsiniz.
Tasarım tescil başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu’na ulusal ve uluslararası olmak üzere iki yolla yapılabilir;

1. Ulusal tasarım başvurusunda, kurumun internet sitesi ve e-devlet bağlantısı (EPATS) kullanılır.

2. Uluslararası tasarım başvurusunda ise Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Lahey Sistemi kullanılır ve Türkiye belirlenir. Ulusal tasarım başvurusu yapabilmek için e-devlet şifresi, elektronik imza ya da mobil imza sahibi olunması gerekmektedir.

Tasarım Tescil Belgesi Nedir?


Tasarım tescili, marka ve patent başvurularından farklıdır. Özellikle patent başvuruları ile sıklıkla karıştırılan tasarım, ürünlerin sahip olduğu özgün teknolojileri koruyan patent haklarından ayrışır. Tasarım için tescile başvurulduğunda üretmeyi düşündüğünüz ürün tasarım tescil belgesi ile koruma altına alınır.
Benzer bir ürünün varlığı ise başvuru yapılan ürün için ayırt edicilik özelliğinin bulunmaması anlamına gelir.
Bu nedenle yeni fikirler üzerinde çalışırken, projeleri koruma altına almak için tasarım tesciline başvurmak önemlidir. Tasarım tescil belgesi, ticari rekabetin yüksek olduğu günümüz pazar koşullarında markaların tasarım farkı ile yaratmak istediği ürün imajını koruma altına alan bir belgedir.

Tasarım tescil belgesinin kazanımları ise aşağıdaki gibidir;

· Tasarım tescil belgesinin kazanımları:

· Taklitleri önlemek,

· Marka ve ürün imajını oturtmak,

· Pazarlama ve rekabet stratejilerini güçlendirmek,

· Tüketiciler nezdinde farklılık algısı yaratmak,

· Ürün kalitesini iyileştirmek,

· Satış ve gelirleri artırmak.

Firmalar ve markaları açısından oldukça önemli olan tescil süreçlerini yönetmek için profesyonel bir ekip oluşturmanıza gerek yok. Başvurularınızı Destek Patent ekibinden danışmanlık hizmeti alarak yapabilir, süreçleri tecrübeli uzmanların yönetimine bırakabilirsiniz.