2021-06-08

İsim Hakkı Nasıl Alınır?

Markanızın ülke ve dünya çapında bilinen bir marka olmasını istiyorsanız, bu bağlamda isim hakkı almak, atmanız gereken ilk adımdır. Ülke ya da dünya genelinde üretim yapmak için markanızı özelleştirmeniz gerekir. Bu nedenle, markanızın adını duyurma amacıyla öncelikle güçlü ve özgün bir markaya sahip olmanız elzemdir.

İsim hakkı almak, markanızın bilinirliğini artıran ve üretimlerin tek merkezden gerçekleşmesini de sağlayan bir uygulamadır. Ayrıca, ilerleyen süreçte markanızın farklı şubelerde üretim yapmaya başlaması, üretim birliği oluşması adına büyük avantajlar sağlar. Bunun yanı sıra, isim hakkı alarak markanızı özelleştirmeniz ve tanıtmanız mümkün hale gelir. Diğer yandan isim hakkının alınması, ilgili ismin reklamlarda ve ürün satışlarında kullanılması açısından da önem taşır.

İsim hakkı başvurusu yapmadan önce farklı markaların isimlerini sorgulamalı ve benzer marka isimlerinin olup olmadığını araştırmalısınız. Güçlü markalara ait isimler, genelde isimleri ve logoları ile akılda kalır. Bu nedenle güçlü markalara ait logoların görsel hafızada daha iyi kalan ve dikkat çekici logolar olduğunu unutmamalısınız. Bu hususları göz önünde bulundurarak markanızın isim ve logosunu oluşturmanız da gerekir.

Markanıza ait isim ve logoyu belirleyerek uygun tarihlerde gerekli belgeler ile isim hakkı başvurusu yapmanız, kanuni haklarınızı koruma adına çok önemlidir. Bu nedenle İsim hakkı almak, bireylerin sahip oldukları markayı özelleştirmeleri ve markanın dünya çapında kullanıldığı her alanda, şahsa ait olduğunu ispatlanabilmesi için son derece önemlidir.

İsim Hakkı Nasıl Alınır?


İsim hakkı almak için bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bu şartları şu şekilde sıralamak mümkündür:

· Başvuru yapılacak markanın özgün ve benzersiz olması.

· Marka için tasarlanan logonun da özgün ve benzersiz olması. Özellikle güçlü markalara ait logolar ile benzerlik göstermemesi.

· Marka isminden olabildiğince yüksek verim elde edebilmeniz için, aynı veya benzer marka ismi ya da logosunun daha önce alınıp alınmadığının araştırılması.

Bu hususlara dikkat ederek isim hakkı alma konusunda yerine getirilmesi gereken şartlar için Destek Patent marka tescil danışmanları, sizin yerinize tüm bu işlemleri kolayca halledebilir.

İsim Hakkı Nereden Alınır?


İsim hakkı başvurusunu Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaparken ihtiyaç duyulan bütün evrakların tamamlanması ve başka bir marka ile isim benzerliği olup olmadığının araştırılması gerekir. Bu durum, tescile engel olacağı için başvuru öncesinde mutlaka gerekli araştırmaların yapılması gerekir. Bunun için ön araştırma ve olası itiraz süreçlerini takip etmesi için bir marka vekiline yetki verebilirsiniz. Böylece, başvuru sürecini daha hızlı tamamlayarak zaman ve paradan tasarruf elde edebilirsiniz.

İsim hakkı başvuru işlemlerinin yanlış veya hatalı olmasının yanı sıra yanlış marka seçimi gibi durumlar sonucunda, tekrar başvuru yapılması ve tekrar harç yatırılması gibi birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca, isim hakkı ile ilgili tescil işlemleri, sadece TÜRKPATENT sicil kaydı bulunan marka vekilleri tarafından yerine getirilebilir. Bu konuda Destek Patent’ten destek alabilir, tüm süreci olabildiğince sorunsuz şekilde geçirebilirsiniz.

İsim Hakkı Almak için Hangi Belgeler Gereklidir?


Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen isim hakkını almak için ilgili başvuru tarihlerini gözetmeniz gerekir. Bu tarihlerde markanızın isim ve logosu için başvuruda bulunabilirsiniz. Özgünlük ve benzersizlik araştırması yaptıktan sonra başvuru yapmanız, başvurunuzun kabul edilmesi ve markanızın geleceği açısından çok önemlidir. Başvuru için gerekli isim hakkı belgeleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

· Müracaat sahibi tarafından doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulan ön müracaat formu

· Tescil edilmesi istenen marka ile ilgili bir adet örnek

· Vekaletname

· Marka müracaat işlemi için ücret ödenmesi

İsim hakkı alma konusunda halen merak ettikleriniz varsa; Destek Patent, marka tescil işlemleri ile her daim yanınızda! Dilediğiniz zaman Bilgi Merkezi ile irtibat kurarak talepleriniz hakkında destek alabilirsiniz.