Buluş Nedir? App Geliştirmek Buluş Sayılır Mı?

Buluş, belirli bir insani ihtiyacı karşılamak amacıyla halihazırda var olan teknoloji, madde ve cisimlerin yeni ve eşi benzeri olmayan biçimde bir araya getirilmesidir. Buluş, insan hayatında büyük yaşam kolaylıkları sağlar.

Buluşun Çağımıza Uygun Tanımı Nedir?


Günümüzde değişen yaşam standartları, dijital dünya gibi ortaya çıkan yeni ortamlar, artan teknolojik gelişmeler buluş kavramının tanımını da genişletmiştir. Yaşanan teknolojik gelişmeler ile büyük bir hızla hayatımızda yer edinen dijital dünya, günlük hayatımıza birçok yeni kavram eklemiştir. Sosyal medya, mobil uygulama, elektronik ticaret, çevrim içi alışveriş dijital dünyanın hayatımıza kattığı kavramlardan sadece birkaçı. Dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler insan hayatına büyük bir yaşam kolaylığı ve hız kazandırmıştır. Ama bunun yanı sıra birçok problemi de beraberinde getirmiştir. Bu gelişmeler neticesinde hayatlarımızda ortaya çıkan yeni problemler buluş dünyasına da benzersiz yeniliklerin ortaya çıkmasına ortam hazırlamıştır.

Buluş yapmanın temel amaçlarından biri, insan hayatında var olan bir problemin çözüme kavuşturulması ile yaşam kolaylığı sağlamaktır. Gün geçtikçe farklılaşan günlük hayattaki bu problemler buluşların da çeşitlenmesini, farklı alanlara yönelmesini sağlamıştır. Dijital ortam bu mecralardan biridir. Günlük hayatımızdaki problemi çözüme kavuşturmak amacıyla yeni ve benzersiz şekilde oluşturulan bir app de (mobil uygulama) buluş sayılabilir.

Kısa bir zaman önce adını bile bilmediğimiz birçok mobil uygulama günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda. Bu durumun en büyük nedenlerinden biri, mobil uygulamaların, günlük hayatımızda karşılaştığımız birçok problemi çözmemizde yardımcı olmasından kaynaklı. Birçok farklı alanda ve konuda oluşturulan mobil uygulamalar sunduğu fayda ve yaşam kolaylığı ile akıllı cihazlarımızdan da daha verimli faydalanmamıza olanak sağlıyor. Mobil uygulamalar alanında gerçekleştirilen buluşlar her geçen gün hayatımızdaki yerini arttırmaya devam ediyor.

Geliştirilen Her App Buluş mudur?


Ortaya çıkan bir gelişmenin buluş olması için başlıca şu özellikleri taşıması gerekir:

- İlk ve benzersiz olma
- Günlük yaşamın belirli alanlarında kolaylık sağlama
- Günlük hayattaki bir problemi çözme

Günümüzde App Store, Google Play, App Gallery gibi oldukça yaygın kullanılan mobil marketler aracılığı ile birçok kategoride ve sayısız mobil uygulamaya ulaşabiliyoruz. Buluş niteliği taşıyan birçok mobil uygulama (app) bulunmaktadır. Örneğin, WhatsApp buluş niteliği taşıyan uygulamalardan biridir. Yakın tarihimizin en büyük buluşlarından biri olan İnternet sayesinde hızlı ve mesafe tanımaksızın insanlarla iletişim kurabilmemize olanak sağlayan mobil uygulama, iletişim kurarken karşılaştığımız problemlere karşı büyük bir çözüm getiriyor. Ama geliştirilen her mobil uygulama buluş olarak nitelendirilemez.

Mobil uygulama marketlerinde bulunan uygulamaların büyük bir bölümü ise buluşun ana özelliklerinden biri olan ilk olma özelliğini taşımıyor. Bu nedenle geliştirilen her app için buluş diyemeyiz. Ayrıca birçok mobil uygulama, markalar ya da mobil uygulama şirketleri tarafından sadece ticari kaygı güdülerek geliştirilir. Bu tip uygulamalar da buluş olarak nitelendirilemez.

Buluş Ne Demek, Buluş Nasıl Yapılır?


Buluş yapmak kapsamlı bir düşünme ve gözlem yeteneği gerektirir. Etrafınızda olup biten gelişmeleri, problemleri gözlemleyip yeni düşünme biçimleri geliştirerek buluş ortaya çıkarmak mümkündür. Ekip çalışması ile ya da bireysel çalışmalarla buluş yapılabilir. Buluş, bazen sistemli çalışmalar sonucunda, bazen de rastlantısal olarak ortaya çıkabilir. Yeni ve ilk olma özelliği taşıyan, uygulanabilir, sürdürülebilir buluşlar patent tescili ile güvence altına alınarak korunur.

Siz de tarihte benzeri görülmemiş buluşunuzu korumak ve güvence altına almak için Destek Patent’i arayabilir, uzman ekibiyle tarihteki yerinizi hızlı ve kolay bir şekilde alabilirsiniz.