NOKIA, Avrupa ve Asya'da Patent İhlali Nedeniyle OPPO'ya Dava Açtı

Teknoloji şirketleri, ürettikleri bağlantı ve kullanım/tasarım teknolojilerini, belli bir süre için başka şirketlere lisanslıyor ve bir üretici, elde ettiği hakkı lisans süresi dolana kadar kullanıyor. Normal şartlarda bu sürenin bitiminde, üreticilerin patentleri kullanmayı bırakması gerekiyor. Fakat Oppo ve Nokia için bu durum böyle olmadı.

Oppo ve Nokia arasında 2018 yılında uzun süreli lisans anlaşmasının imzalandığı ve sözleşmenin son ermesinin ardından Nokia, Oppo’nun sözleşmeyi yenileme teklifini reddettiğini ancak Oppo’nun söz konusu patentleri kullanmaya devam etmesi nedeniyle yasal yollara başvurmak zorunda kaldığını duyurdu. Avrupa ve Asya’daki birçok ülkede yapılan şikayetler, SEP (teknoloji standartlarında kullanılması zorunlu olan patentler)’ in yanı sıra ihlal edilen patentlerin ayrıca bağlantı teknolojileri, arayüz ve güvenlik özellikleri ile ilgili olduğu da belirtiliyor.

Nokia’ nın diğer patent kullanım lisansı verdiği üreticiler arasında Blackberry, Apple, Samsung, LG, Lenovo gibi firmalar da bulunuyor.