Türk Bilim İnsanının Tasarladığı Kalp Kapağı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Gedikli'nin tasarladığı "kalp kapağı" modeli, ulusal patent tescili aldı. Prof. Dr. Gedikli, yaptığı yazılı açıklamada, cerrahi kapak değişiminin ileri yaş veya ek hastalıkların getirdiği riskler nedeniyle yapılamadığının altını çizerek, hasta grubunda açık cerrahiye gerek kalmadan damarsal yollardan kateterler yardımıyla mitral kapağın değiştirilmesinin, çözüm bekleyen bir sorun olduğunu belirtti. Kateter yolu ile mitral kapak değişiminin çok sayıda farklı tasarımlarla başka çalışmalarda da denendiğine işaret eden Gedikli, tasarımında kateter yolu ile mitral kapağın değiştirilmesindeki sorunlara çözüm bulunmasının amaçlandığını ve ameliyat edilemeyen mitral kapak hastalarının da tedavi edilebileceğini belirtti. Gedikli, hastaların yaklaşık yarısında cerrahi kapak değişiminin ileri yaş veya ek hastalıkların getirdiği riskler nedeniyle yapılamadığının altını çizerek, bu hasta grubunda açık cerrahiye gerek kalmadan damarsal yollardan kateterler yardımıyla mitral kapağın değiştirilmesinin, çözüm bekleyen bir sorun olduğuna dikkati çekti.

Gedikli, kateter yardımı ile takılan kapakların aşması gereken en büyük sorunun, kapağın etrafındaki anatomik yapılara tutunmak ve kalp hareketleri sırasında stabil pozisyonunu korumak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu nedenle bu kapakların, çevre yapılara tutunacak ek parçaları, tasarımın en önemli kısmını oluşturmaktadır. Tasarladığım bu modelde, kapağın üstündeki iki farklı parça, interatrial septum ve sol atrial apendikse tutunarak kapağın, kalp hareketleri esnasında stabil pozisyonda durmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu ek parçaların implantasyonu kolay olmakta ve diğer kalp dokularına baskı yapma ihtimali bulunmamaktadır."

Açıklamada, Gedikli'nin tasarladığı "kalp kapağı" modelinin, ulusal patent tescili aldığı belirtilerek, "Bu kapak modellerinin, önce hayvan çalışmalarında daha sonrasında insan çalışmalarında etkisinin ortaya konması ile ameliyat edilemeyen mitral kapak hastaları da tedavi edilebilecektir." ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı