Kebapçı Ticari Marka Olabilir mi?

Hollanda'daki Lahey Bölge Mahkemesi, Türkçede kebap ve ızgara et ürünleri satılan lokantalar için kullanılan "Kebapçı" kelimesini ticari marka olarak kabul etti ve Hollanda'da restoranlarda bu ifadenin marka tescil sahibi dışında kullanılamayacağına karar verdi.

2017 yılında Amsterdam'da açılan "Kebapçı" adlı restoran, bu ismi Benelüks (Belçika, Hollanda,Lüksemburg) ülkelerinde ticari marka olarak tescil ettirdi. Lahey'de bu yılın başlarında açılan bir restoran da "Kebapçı Den Haag" adını alarak Amsterdam'daki işletmeninkine benzer bir logo kullandı. Amsterdam'daki Kebapçı, Lahey'deki restorandan ismini ve logosunu değiştirmesini istedi. Ancak Kebapçı Den Haag adlı işletme, bu isteği reddetti. Bunun üzerine “Kebapçı” markasının tescil sahibi olan Amsterdam'daki işletme mahkemeye başvurarak, Lahey'deki restoranın marka ihlali yaptığını savundu.

Lahey'deki restoran, "kebapçı" ya da "kebap evi" sözcüklerinin Türkçede yaygın olarak kullanıldığını, tıpkı ‘fırın’ ya da ‘kasap’ gibi, kebap yenebilecek yerleri tanımlayan bir terim olduğunu ve ticari marka olarak kabul edilemeyeceğini savundu. Mahkeme ise Benelüks ülkelerindeki ortalama tüketicilerin çoğunlukla Türkçe bilmediğini ve kebapçının genel bir ifade olduğunu anlayamayacağını işaret ederek ‘kebapçı’ sözcüğünün ticari marka olarak yeterince ayırt edici olduğuna ve Lahey’deki restoranın ticari marka ihlali yaptığına karar verdi.

Kaynak: BBC