Markalaşma Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Marka kimliği oluşturma; belirli bir işletmeye ait ürün ve hizmetlerin rakip işletmelerden ayrılmasını sağlayan, işletmeye özgü içeriklerin dijital ve basılı yayın kanalları ile paylaşılmasını barındıran süreci ifade eder. Bu çalışma, ilgili işletmeyi vizyonuna en uygun şekilde hedef kitlelere tanıtmak için oluşturulan bir dizi işlemi içerir. Markalaşma süreci ise ürünlerin ve hizmetlerin reklam ve tanıtım çalışmalarından satış ve pazarlama aksiyonlarına kadar olan tüm aşamaları ifade eder.

Yeni bir girişimin, orijinal bir fikrin ya da özgün bir ürünün PR çalışmaları, pazarlama araçları, reklam ve tanıtım hizmetleri ile potansiyel müşterilerin beğenisine sunulması, “Markalaşma nasıl olur?” sorusuna yanıt verir. Tüm süreç içerisinde dikkat edilmesi gerekenler ise sunulan ürün ya da hizmete bağlı tasarımların yansıtılması, işletmeye özel stratejilerin uygulanmasıdır. Özellikle ticari faaliyetlerine yeni başlayacak girişimler için sürecin doğru bir şekilde uygulanıyor olması büyük önem taşır. İşletmenin marka bilinirliği, başarısının sürdürülebilirliği, sürecin en etkin şekilde uygulamaya konulması ile mümkündür.

Markalaşma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler


Markalaşma süreci nedir ve nasıl işler? Bu sorunun yanıtı; yeni bir girişimin ya da mevcut durumda faaliyetlerini sürdüren bir işletmenin markasının yaratılması, yaratılan markanın tescilinin alınması, sektörde tanınmasının ve bilinirliğinin sağlanması şeklinde verilebilir. İşletmenin potansiyel müşteri kitlesi tarafından doğru şekilde algılanması ve hedefleri tutturabilmek, süreç yönetiminin başarısına bağlıdır. Markalaşma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ise şöyledir:

Markanın, müşteri kitlesi üzerinde olumlu etki yaratacak içeriklere sahip olması.
İşletmenin vizyonunu ve misyonunu yansıtması.
Rakiplerinden ayırt edilebilmesi.
Markanın müşteriler tarafından kolay bir şekilde telaffuz edilebilmesi.
Kısa, net ve akılda kalıcı olması.
Özgün bir slogana sahip olması.
Global olarak hizmet vermek isteyen işletmeler için oluşturulacak ismin yabancı dillere uyumluluğunun araştırılması.
Markanın, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmesi.
Markaya uygun domain alınması.
İşletmeye ait web sitesinin bu domain üzerinden kurulması.
Temel adımların ardından, reklam ve tanıtım çalışmalarının başlatılması.

Markalaşma süreci her zaman ilgili işletmeye ait kimliğin oluşturulması ile başlatılmalıdır. İşletmeye ait kimliğin belirlenmesi, müşteri kitleleri tarafından yaratılacak algının ve izlenimin yönetilmesini içerir. İşletmenin kendine has bir duruş sergilemesinin yolu; ifade dilinden, görsel ve yazılı tasarımlarından, aktardığı mesajlardan geçer. İşletmeyi yansıtmayan uygulamalar ve hayata geçirilen stratejiler, sürecin başarılı olmasını engeller.

Süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken en temel noktalardan biri de neyin, nasıl yansıtıldığına önem verilmesidir. Aksiyon almadan önce bu zeminin oluşturulduğundan emin olmak ve gelecek stratejilerini bu doğrultuda oluşturmak gerekir.

Marka Kimliğini Koruma ve Sürdürülebilirlik


Marka oluşturma süreci, tüm aşamaların işletmeye özgü yürütülmesini gerektirir. Hangi sektörde yer alırsa alsın, belirli bir işletme için marka yaratma süreci başlatılmadan önce; mevcut durum analizi, rakip analizi gibi istatistiklerle ortaya konulan verilerin incelenmesi gerekir. Bu çalışmalar, markalaşma süreci için başarıyı garanti ederken, işletmenin sürdürülebilirliğini destekler.

• Marka kimliği oluşturma sürecinde markayı korumanın en temel yolu ise tescil işlemlerinden geçer. Markanın tescillenmesi; işletmeye ait ismin, ürünlerin, hizmetlerin, tanıtım ve pazarlama çalışmalarının üçüncü şahıslar tarafından kullanılmasını engelleyen, ilgili markayı koruma altına alan sistemleri ifade eder.
İşletme hangi kategoride yer alırsa alsın, markaya ait kimliğin korunması ve sürdürülebilir başarısı tescil işlemleri ile sağlanır.

https://www.destekpatent.com/ olarak; marka tescili, patent başvurusu, tasarım tescili ve fark yaratan özel hizmetlerimiz ile yanınızdayız. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bize buradan ulaşabilirsiniz.