Markayı Oluşturan İbareleri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Markanın ibaresini seçmek eğlenceli olduğu kadar zor ve dikkat edilmesi ve üzerinde ayrıntılı bir şekilde düşünülmesi gereken bir iştir. Bunun nedeni ise seçeceğiniz ismin hem şirketinizin hem de yaptığınız işin yansıması olarak görülecek olmasıdır.

Marka ibaresi yaratma sürecinde, şirketinizin ürettiği işin seçiminize yansıması gerekmez, ancak markalaşma ve kurumsal süreçte müşterileriniz sizi bu ibareler ile tanıyacakları için seçeceğiniz ismin önemi büyüktür. Tercih edilen ibarelerin; kulağa hoş gelmesi, orijinal olması, işinizle ilgili olması ve akılda kalıcılığı markalaşma sürecinde işinizin kolaylaşmasını sağlar.

Markayı Oluşturan İbareler Nasıl Yaratılır?


Ürünlerinizin veya hizmetlerinizin, rakipler arasında fark yaratmasını sağlayacak özgünlükte seçilmiş bir ibare seçilmesi, markalaşma sürecindeki stratejileriniz kadar büyük önem taşır.

Peki, marka ibaresi nasıl bulunur? Rekabetin ve iletişimin her geçen gün giderek fazlalaştığı günümüz koşullarında pazarlamanın ve iletişimin ne denli hızlı geliştiğini rahatlıkla gözlemlemek mümkündür. Dijitalleşen dünyada yerel pazarların yanı sıra dünya pazarına açılmak da bir o kadar kolaylaşmıştır. Bu nedenle seçeceğiniz ismin özgünlüğü ve üretilen ürün veya hizmetlerle örtüşmesi kadar, hedeflediğiniz tüm pazarlarda rahatlıkla ifade edilebilir ve anlaşılabilir olması önemlidir.

Marka İbaresi Yaratırken Dikkat Etmeniz Gerekenler


İşinizi tam anlamıyla tanımladıktan sonra “Marka ibaresi nasıl yaratılır?” sorusuna yanıt vermek mümkündür. İsim tercihleriniz sırasında dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

Markanızın vizyon ve misyonu: Markanızın sahip olduğu misyon ve vizyona uygun seçimler yapmamak, hedef kitle tarafından tutarlı bulunmaz ve marka algınızı düşürür.

• Hedef kitle ile uyum: Seçilen ibare hedef kitlenize hitap edip etmediği ve hedef kitle tarafından doğru ifade edilip edilemediği önemlidir.

• Marka kişiliğine uygunluk:
İbarenin, markanın sahip olduğu kişiliğe uygun olup olmadığının tespit edilmesi, markanın yarattığı imaj doğrultusunda bir karar vermede yardımcı olur.

• Alternatif belirlemek:
Alternatifler belirlemek ve birden fazla alternatif çıkarmak, “Marka ibaresi nasıl oluşturulur?” sorusu için önemli adımlardan biridir. Bunun sebebi ise bulunan marka ibarelerinin diğer firmalar tarafından da kullanılıyor olabilme ihtimalidir. Tescili alınmış marka adlarını, yani ibarelerini kullanmak, yasal açıdan sorunlar yaratır.

• Uzunluk:
Tercih edilen ibarenin uzun olması, tüketicilerin markanın ismini hatırlayabilmesini zorlaştırır. Dikkat çekici ve orijinal olan ibareler, markanızın daha kolay hatırlanabilmesini sağlar.

• Kolay yazım:
Tercih edeceğiniz ismin kısa ve akılda kalıcı olmasının yanı sıra kolay bir şekilde yazılıyor olabilmesi de göz önünde bulundurulmalıdır. “Marka seçimi nasıl yapılır?” sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında kolay yazım faktörü de önemli yer tutar. Hem alan adının hem de marka ibaresinin yazımı kullanıcılara kolaylık sağlamalıdır.

• Logo için uygunluk:
Logo ve ismin bir bütünlük oluşturması, tüketiciler açısından olumlu bir algı yaratır. Ürün renk skalanızın, logonuzun, marka isminizin bir bütün hâlinde olması ve hitap ettiğiniz müşteri kitlesini yansıtması gerekir. Bu faktör gözetilerek yapılan seçimler, “Marka ismi seçimi nasıl yapılır?” sorusunda önemli rol oynar.

• Orijinallik ve Tescillenebilirlik:
Markayı belirten ibarelerin seçimlerinde orijinalliği yansıtmanız gerekmektedir. Farklı markalardan yola çıkarak oluşturulmuş olan ibare ve isimler, kurumsallaşma sürecinizde problemlerle karşılaşmanıza neden olur. Ayrıca marka ismi bulma esnasında isminizin farklı bir firma veya konsept ile karışması markanızın öne çıkmasını engellediği gibi marka tescil süreçlerinizde de olumsuz şekilde karşınıza çıkar. Bu nedenle orijinal ve sadece markanızı yansıtan bir ibare seçmek önemlidir.

Oluşturduğunuz alternatifler arasından en uygun ibareleri belirledikten ve eleme yaptıktan sonra, ibarelerinizin marka tescil ve web sitesi için alan adının uygunluğunu denetlemek için uzmanlardan yardım almak gerekir. Siz de Destek Patent olarak sunmuş olduğumuz Markart hizmetimizle sektörünüzü, hedef kitlenizi ve rakiplerinizi dikkate alarak ihtiyaca cevap veren, tescile uygun, doğru markayı bulabilirsiniz.



Detaylı bilgi için aşağıda bulunan linke tıklayabilirsiniz;

https://www.destekpatent.com/5-bize-ulasin/