Patent Sorgulama Nedir? Nasıl Sorgulanır?

Patent baÅŸvurusu yapmak isteyen kurum ya da kiÅŸiler için patent sorgulama, oldukça önemlidir. Patent baÅŸvurusu yapıldıktan sonra meydana gelebilecek büyük problemlerin önüne geçilmesi için gereklidir. Tescil edilmesi için baÅŸvurulan buluÅŸun öncesinde baÅŸka kiÅŸiler tarafından bulunmadığının kontrol edilmesi ile patent araÅŸtırması baÅŸlar.

Patent Sorgulama Nedir?


GerçekleÅŸtirilen teknik buluÅŸlar, marka, logo, isim kararları ve ürünlerin dış görünüÅŸleri ile ilgili daha önceden benzer ya da aynılarının bulunup bulunmadığına dair yapılan sorgudur. Patent sorgulama iÅŸlemi tüm aÅŸamaları titizlikle yürütülmesi gereken ve buluÅŸun gelecekteki yerini etkileyen bir süreçtir.

Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?


Patent sorgulama yapılırken Türk Patent ve Marka Kurumu’nun veri tabanı kullanılır. Ancak daha geniÅŸ kapsamlı bir araÅŸtırma için profesyoneller tarafından dünya çapında veri tabanlarına eriÅŸilmesi de önemlidir. En doÄŸru ve güvenli bilgilere resmi patent sitelerinin veri tabanlarından eriÅŸilir. Bunun yanı sıra yurtdışı marka sorgulamalarında Avrupa Patent Ofisi (EPO)’nin web sitesinden dünya çapında sorgulama yapılması mümkündür.

Patent Sorgulama Neden Önemlidir?


Patent sorgulamasının gerçekleÅŸtirilmesi için geniÅŸ çaplı bir araÅŸtırmanın yapılması gereklidir. Çünkü sorgulamaya konu olan buluÅŸun daha önceden farklı kiÅŸi ya da kurumlar tarafından gerçekleÅŸtirilmiÅŸ olması firmaya maddi ve manevi zararlar getirir. Gelecek zamanlarda yaÅŸanabilecek olumsuzlukların ve adli zorlukların önceden önlenmesi için iÅŸlemin titizlikle sürdürülmesi gerekir. Firma ve markalar için bu sorgulama iÅŸlemi yapılırken uzman kuruluÅŸlardan profesyonel destek alınması sürecin iyi biçimde yönetilmesini saÄŸlar.

Online Patent Sorgulama


Çevrimiçi patent sorgulama olarak da bilinen online patent sorgulama iÅŸlemi, patent ve marka iÅŸlemlerinde destek saÄŸlayan profesyoneller tarafından gerçekleÅŸtirilir. Türkiye ve uluslararası veri tabanlarına hâkim olan profesyonel ekipler; bu iÅŸlemi gerçekleÅŸtirirken önce ön araÅŸtırma aÅŸamasını tamamlar, ardından ön sorgulamalar yapar ve sorgulanan buluÅŸun en son aÅŸamasının ne denli özgün ya da yeni bir düzeyde olduÄŸu saptar.

Bu aÅŸamada sorgu kriterlerine yönelik en ince ayrıntılar irdelenmeli ve yapılan analizlerin raporlanması gerekir. Sorgu sürecinin ayrıntılı yapılmaması sonraki aÅŸamalarda hukuki yaptırımlara ya da maddi kayıplara neden olabilir.

Marka Ä°baresi Sorgulama


Marka ismi; bir firmanın ya da iÅŸletmenin en önemli kimlik ögelerinden biridir. Bu ismin özgünlüÄŸü ve kullanım eÄŸilimleri yalnızca markanın kimliÄŸini deÄŸil ileride yaÅŸanabilecek hukuki süreçler ve yükümlülükleri de etkiler. Dolayısıyla marka patent sorgulama iÅŸlemleri arasında en çok merak edilen konuların başında isim/ibare sorgulama aÅŸaması gelir. En iyi sonuçların alınması ve markanın geleceÄŸine yatırım yapılması için bu iÅŸlemin profesyonel ekipler tarafından geniÅŸ veri tabanlarında gerçekleÅŸtirilmesi gereklidir.

Firmanız için yaptığınız ya da kiÅŸisel olarak gerçekleÅŸtirdiÄŸiniz tüm buluÅŸ, üretim, isimlendirme ve ÅŸekil verme iÅŸlemlerinizde patent sorgu adımlarını en iyi ÅŸekilde gerçekleÅŸtirmek için uzman desteÄŸi alabilirsiniz. Destek Patent ekibinde bulunan alanında uzmanlaÅŸmış profesyoneller ile buluÅŸlarınızı güvenli biçimde geleceÄŸe taşıyabilirsiniz.