Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka tescili firmaların ürünleri veya hizmetleri kapsamında markalaşma süreçleri için son derece önemli bir konudur. Tescili yapan firma, kendine özel olarak ürettiği ürünü, taklitlerine fırsat vermeksizin satış amaçlı piyasaya çıkarabilir. Özellikle teknoloji sektörü ve dijital pazarlama alanında marka tescili firmaların kârlılıklarını artırırken ürün ve hizmetlerin güvencesini de üst düzeye çıkarır. Peki marka nasıl yapılır ve hizmetin bedeli nedir? Konu ile ilgili merak edilenleri sizin için derledik.

Marka Tescili Nedir?


Tescil işlemi, bir mal ya da hizmetin piyasada bilinen bir isimle yer almasını sağlayan resmi kayıt uygulaması olarak tanımlanabilir. Marka tescil işlemi için hızlı hareket etmek ürün ya da hizmetin taklit edilmesinin önüne geçmek için doğru bir seçimdir. Marka tescili özellikle kreatif ürünlerde markanın sektörde bir adım öne geçmesine de yardımcı olur Sınai Mülkiyet Kanunu ile çerçevesi çizilmiş olan marka tescili, firmaların orijinal ürünleri ile sektörde ün yapabilmeleri ve kârlılık seviyelerini yükseltmeleri için oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkar.

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?


Marka tescili yaptırmak için ilk olarak ürün ya da hizmetin daha önce marka haklarının alınıp alınmadığını kontrol etmek gerekir. Eğer marka hakkı saklı ise aşağıdaki şu aşamalar izlenerek tescil işlemi gerçekleştirilebilir:

Marka analizi yapılır, ardından Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) başvuru yapılır
TÜRKPATENT başvuruyu inceler ve uygun bulursa başvuru resmi bültende yayınlanır.
Resmi bültende yayınlanan marka başvurusuna herhangi bir itiraz olmazsa yaklaşık 2 ay içerisinde marka tescil başvuru süreci tamamlanır.
Belirlenen tescil ücretinin yatırılmasının ardından firma, tescil belgesini alabilir.
Marka tescili başvurularında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri marka hakkının daha önce herhangi bir yerde kullanılıp kullanılmadığının tespit edilmesidir. Ayrıca marka konusunda ürün ve hedef kitle uyumu da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Marka tescil başvurusu hakkında tescil kararı, markanın özelliği ve türü göz önünde bulundurularak TÜRKPATENT tarafından verilir.

Tescil ücretinin yanı sıra bazı değişkenlerin ortaya çıkması halinde ek ücret talepleri de olabilmektedir. Bununla birlikte marka tescili için işleyecek ayrıntılı süreçte konu ile ilgili uzmanlardan destek almak işlerinizi oldukça kolaylaştırır. Bu noktada bizimle çalışarak marka tescili sürecinizi zahmetsiz ve kolay bir biçimde atlatma şansına sahip olabilirsiniz.

Marka Sorgulama


Marka sorgulama, marka tescili için uygulanması gereken ilk adımdır. Bu adımın doğru bir biçimde gerçekleştirilmesi firmaya hem para hem de zaman kazandırır. Aksi takdirde tescil süreçlerinde çeşitli aksamalarının yaşanması ve hatta bazı durumlarda marka prestijine zarar gelmesi söz konusu olabilir. Marka tescili sorgulama sürecinde patent başvuru servislerinden yararlanmak mümkündür. Online olarak kolayca başvuru yapabileceğiniz bu servisler, sizin için kısa sürede marka tescil sürecini kolayca başlatır.

Marka Tescil Süresi


Marka tescili aşaması, marka hakkının alınmasındaki son aşamadır. Bu aşamada Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayınlanan resmi bültende yer alan isim ile ilgili herhangi bir itiraz bulunup bulunmadığı araştırılır. 2 aylık bir süre boyunca yayında kalan marka başvurusu, herhangi bir itiraz gelmemesi halinde tescillenir. Ardından gerekli başvurular aracılığı ile tescil belgesi alınarak süreç tamamlanır.

Siz de bu karmaşık süreçlerde rahat etmek ve marka tescil işlemlerinizi hiç efor sarf etmeden gerçekleştirebilmek için Destek Patent uzmanlarına buradan ulaşabilirsiniz.