Barkod Tescili Nedir?

Barkod, çeşitli kodlama yöntemleriyle yapılan ve veri kaynaklarını temsil eden karakterlerin, elektronik tarayıcıyla okunarak gerekli olan bilgiyi başka bir ortama aktarma işlemine denir. Her ambalajlı ürünün üzerinde rastlanan barkodlar, ürünlerin satışında işletme sahiplerine kolaylık sağlar. İşletme sahibi, fiyat bilgisi verirken bu barkod okuyucu sistemden yararlanır.

Barkod sistemi, ürünlerin giriş-çıkış işlemlerinin kolaylıkla takip edilmesini ve sisteme doğru bir şekilde girilmesini sağlar. Ayrıca barkod sistemi, ürünlerin stok durumlarının takibini de kolaylaştırarak hızlı bir şekilde işlem yapılmasına olanak tanır.

Ticari hayat içerisinde, kurumsal firmalara oldukça kolaylık sağlayan barkodların, barkod tescil belgeleri bulunmaktadır. Barkod tescili, ticaret alanında şirketlere ve kurumlara, iş takibi, ürünlerin güvenliği ve ürünlerin özelliklerinin doğru şekilde aktarımı konusunda fayda sağlayan belgedir. Firmalar, barkod tescili yaptırarak söz konusu belgeye sahip olabilirler. Bu belgeye sahip olmak ve barkod sistemini etkili bir şekilde kullanmak hem hatasız hem de hızlı bir şekilde işlem yapılmasını sağlar.

Barkod Tescili Nasıl Yapılır?


Türkiye’de barkod tescilini yapmak için yetkili olan kurum, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB)’dir. Söz konusu kuruluş; barkod tescil işlemlerini, bu alanda çalışan firmalarla eş zamanlı olarak yürütmektedir.

Barkod tescili başvurusu yapabilmek için, Türkiye Ticaret Odasına veya Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kayıtlı olmak gerekir. Bu kriteri sağlayan her başvuru, Türkiye Odalar Borsalar Birliği tarafından incelenerek işleme alınır. Barkod almak isteyen firmalar, bunları ürün sayısına göre alabilmektedir. Ayrıca barkod alabilmek için, gerekli olan tüm belgeleri eksiksiz olarak tamamlamak ve sisteme giriş ücretini ödeyerek dekont beyan etmek gereklidir. Tüm bu işlemler sorunsuz bir şekilde tamamlandıktan sonra barkod tescili yapıldığı takdirde üyeliklerinin devam etmesi için, üyeliklerinin başladığı yılı takip eden her yıl sistem kullanım bedellerini ödemekle yükümlüdürler.

Barkod tescili için gerekli olan belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

● Barkod numarası başvuru formu,

● Noter onaylı taahhütname,

● Ticaret sicili gazetesi. Firma başvuru yaptığı yıl içinde kurulmuş ise gelir tablosu yerine kuruluş ilanının yer aldığı Ticaret Sicili Gazetesini göndermelidir.

● Faaliyet Belgesi:

● Gelir tablosu.(Başvuruda bulunulan yıldan bir yıl öncesine ait Kurumlar Vergi Beyannamesi)

● Sisteme giriş ücretinin ödendiğini gösteren banka dekontu.

Barkod Tescili Fiyatları


Firmalar, sattıkları ürünlerin barkod tescilini yaptırdıkları takdirde, işlerini daha kolay bir şekilde yürütebilirler. Bu sayede ürün denetimi için hem çok fazla vakit harcamazlar hem de doğru bir şekilde ürün kontrollerini sağlamış olurlar. Bu takip işlemleri, barkod sistemi sayesinde daha kısa sürede tamamlanacağından, firmanın verimi de artar. Söz konusu barkod tescili, belirli bir ücret karşılığında yapılmaktadır. Bu ücretler, firmanın cirosuna ve barkod almak için talep ettiği ürün sayısına göre değişkenlik gösterir.

Barkod tescili fiyatları hakkında daha detaylı ve net bir bilgi almak için destekpatent.com internet sitemizi inceleyerek bizlere ulaşabilirsiniz.